Ημερομηνίες πολεμικών γεγονότων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τα οποία όμως καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου, παρέθεσε η Corriere della Sera με αφορμή την από αέρος επιδρομή του εβραϊκού κράτους στο Ισπαχάν τα ξημερώματα της Παρασκευής (ημέρας ιερής για τους μουσουλμάνους κάθε δόγματος). Η αναδρομή αφορά και το Ισπαχάν, φυσικά, όπως και τη γύρω περιοχή, αλλά όχι μόνο.
Στο τέλος Νοεμβρίου του 2011, έγραψε η ιταλική εφημερίδα, αναφέρθηκαν εκρήξεις γύρω από το Ισπαχάν. Η επίσημη εκδοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν ότι δεν συνέβη τίποτε, μάλιστα κάλυψε την υπόθεση με την κλασική εξήγηση περί «στρατιωτικών ασκήσεων». Οι φήμες που είχαν ξεσπάσει τότε αφορούσαν προβλήματα στις πολεμικές υποδομές.
Στη συνέχεια, ύστερα από χρόνια, ακολούθησαν νέα επεισόδια, τα οποία όμως δεν ήταν ξεκαθαρισμένα όσον αφορά το ποιος, πώς και πού. Το 2020 συνέβη ένα «ατύχημα» στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, το 2021 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση στην τοποθεσία Σαχίν Σαχρ, όπου ενδέχεται να παράγονται drones ή πυρομαχικά.
Πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανακοίνωση που έκανε η Τεχεράνη στις 28 Ιουλίου 2022, όταν ισχυρίστηκε ότι οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν «κατασκόπους της Μοσάντ», πιθανώς κούρδους αυτονομιστές, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι προετοίμαζαν επιθέσεις στο Ισπαχάν.
Η ίδια ιστορία επανελήφθη στις 14 Οκτωβρίου, με παρόμοια «ντεσού»: εσωτερικοί αντίπαλοι, συνδεδεμένοι με το Κουρδιστάν και στρατολογημένοι από τους Ισραηλινούς για να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ. Εναν μήνα κατόπιν, τον Νοέμβριο, ξέσπασε νέα πυρκαγιά, σε εργοστάσιο κινητήρων, και στις 2 Δεκεμβρίου δολοφονήθηκε ένας ειδικός υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Στη συνέχεια, δύο χτυπήματα σημειώθηκαν το 2024. Τον Ιανουάριο έγινε στόχος επιδρομής με μικρά drones τοποθεσία που ανήκει στη βιομηχανία όπλων, ενώ τον Απρίλιο οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν άλλη εισβολή drones, πιθανότατα εκτοξευμένα από πολύ κοντά. Για να επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο, τον Μάρτιο η ιρανική ηγεσία εξετέλεσε κάποιον «σαμποτέρ» που κρίθηκε υπεύθυνος για τουλάχιστον ένα επεισόδιο δολιοφθοράς.
Η εξιστόρηση αυτής της προϊστορίας είναι χρήσιμη, σημείωσε η Corriere, για τον καθορισμό ορισμένων σημείων:
1) Το Ισπαχάν είναι ένας από τους κόμβους των στρατιωτικών υποδομών του Ιράν. Εκεί υπάρχουν βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και κέντρα του πυρηνικού προγράμματος.
2) Οι προαναφερθείσες υποθέσεις αποκαλύπτουν ότι στο εσωτερικό του Ιράν υπάρχουν στοιχεία έτοιμα να δράσουν ως μέρος της αντίστασης στο καθεστώς και πιθανώς ως υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων των εχθρών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
3) Η συνεχής χρήση μικρών drones δείχνει ότι εύκολα εισέρχονται στο Ιράν και γίνονται εργαλεία των αντιστασιακών ομάδων. Συγχρόνως, η ανάπτυξη μεγάλων drones επιτρέπει πλέον τις μεγάλης εμβέλειας επιδρομές.
4) Οι ενέργειες τέτοιου τύπου μπορεί να είναι αποδεικτικές της αδυναμίας των ιρανικών μηχανισμών ασφαλείας ή και καθαρώς συμβολικές. Αν δεν προκαλούν μεγάλη ζημιά, τουλάχιστον εκθέτουν το κράτος.
5) Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν ικανοποιούνται όταν αποδεικνύουν πως ο εχθρός είναι ευάλωτος. Αμφότερες οι χώρες θέλουν να πιστοποιήσουν ότι μπορούν να φθάσουν στο έδαφος του αντιπάλου και να εξαπολύσουν πολεμική επίθεση.
6) Τα drones παρέχουν το πλεονέκτημα της αποστασιοποίησης από την πολεμική ενέργεια. Οι δράσαντες μπορούν να ισχυριστούν (έως έναν βαθμό…) ότι δεν έδρασαν.
7) Τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν διαθέτουν πυραύλους μεγάλων βεληνεκούς για κανονική πολεμική αντιπαράθεση, μερικοί εκ των οποίων μπορούν να εκτοξευθούν είτε από χερσαία μέσα είτε από θαλάσσια ή υποθαλάσσια.