Ο φόνος του εικονιζομένου σκελέθρου εξιχνιάστηκε ύστερα από 37 αιώνες | Egypt Today/Twitter
Επικαιρότητα

Η μούμια του «Γενναίου» αποκάλυψε μαρτυρικό θάνατο

Υστερα από 37 αιώνες εξιχνιάστηκε ο φόνος του φαραώ Σεκενένρε Τάο του Β΄. Ο βασιλιάς πέθανε ηρωικά μεν, αλλά όχι στη μάχη: δολοφονήθηκε, μάλλον άνανδρα, κατά την αιχμαλωσία του, με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα
Protagon Team

Μπορεί η μούμια να κρατάει κρυμμένα τα μυστικά της ακόμη και αν έχει περάσει από πολλούς αρχαιολογικούς  ελέγχους; Πώς δεν μπορεί. Οι καθηγητές της αρχαιολογίας «σκαλίζουν» όλο και περισσότερο τις μούμιες, ειδικά όταν τραύματα στο σώμα τους περιβάλλονται από μυστήριο.

Ο μάλλον ατιμωτικός φόνος ενός Φαραώ 1.600 χρόνια π.Χ. εξιχνιάστηκε τώρα από αιγυπτίους αρχαιολόγους, όπως μας πληροφορεί το αιγυπτιακό σάιτ Egypt Today. O Σεκενένρε Τάο ο Β΄πρωταγωνίστησε σε μεγάλη μάχη που έγινε στο Δέλτα του Νείλου εναντίον των Υξώς. Είχε το παρανόμι «Γενναίος», και μπορεί να ήταν κιόλας ο άνθρωπος. Αλλά…

Το μουμιοποιημένο σώμα του, που βρέθηκε το 1881, υποβλήθηκε σε ανάλυση ακτίνων Χ τη δεκαετία του ‘60. Η προσοχή των ειδικών επικεντρώθηκε τότε σε ένα τραύμα στο κεφάλι, ακριβώς πάνω από το μάτι. Υπέθεσαν ότι σκοτώθηκε στη μάχη, λοιπόν. Η αλήθεια είναι λίγο πιο άγρια.

Ο νέος έλεγχος των λειψάνων του αποκάλυψε ότι ο «Γενναίος» εκτελέστηκε με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα, αφ’ ότου είχε συλληφθεί αιχμάλωτος. Ηταν μία άνανδρη εκτέλεση, αφού ως αιχμάλωτος δεν μπορούσε να αμυνθεί. Δέχθηκε πολλά πλήγματα με αιχμηρά αντικείμενα στο κεφάλι του, και ήταν μόλις 40 ετών.

Τα τραύματα στο κεφάλι του «Γενναίου» (Egypt Today)

Την άγρια ομορφιά της αρχαιότητας παρουσίασαν στον κόσμο μέσα από αυτό το περιστατικό ο αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χάουας και ο ειδικός του Πανεπιστημίου του Καΐρου Ζάχαρ Σάλεμ. Τα πάντα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι Υξώς πραγματοποίησαν έναν τελετουργικό φόνο. Βίαιο και οργισμένο. Ενα πετσόκομμα.

Τα όπλα που συνήθως χρησιμοποιούσαν οι Υξώς και τα οποία μπορεί ο επισκέπτης του αρχαιολογικού μουσείου του Καΐρου να δει στις προθήκες ήταν τσεκούρια, δόρατα και μαχαίρια.

Για την υστεροφημία του βασιλιά φρόντισε να πει δυο καλά λόγια ο Σάλεμ: «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι ο Σεκενένρε Τάο ο Β΄πολέμησε όντως στην πρώτη γραμμή της μάχης, δίπλα στους στρατιώτες του. Διακινδύνευσε τη ζωή του για να απελευθερώσει την Αίγυπτο»… Και η αυλαία έπεσε.