Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχτηκε ένα ακόμη χτύπημα. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Η Motor Oil «βύθισε» το Χρηματιστήριο – χάθηκαν 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε μια συνεδρίαση

Η ανησυχία των ξένων θεσμικών για τα ανοίγματα του ομίλου Βαρδινογιάννη στην τηλεόραση και στις τράπεζες οδήγησε σε αθρόες πωλήσεις. Η μετοχή της Motor Oil έπεσε κατά 13,88%, συμπαρασύροντας τον γενικό δείκτη σε επίπεδα Φεβρουαρίου 2017
Protagon Team

Δύο ημέρες μετά τη γνωστοποίηση της εξαγοράς από τη Motor Oil –μέσω θυγατρικής της– του Alpha και μία αφότου κατέστη σαφές ότι η πετρελαϊκή εταιρεία αλλάζει χαρακτήρα και επεκτείνεται σε ετερόκλητες δραστηριότητες (την Τετάρτη ανακοινώθηκε και η απόκτηση της επενδυτικής τράπεζας, ΙΒG), οι θεσμικοί επενδυτές έδειξαν την ανησυχία τους: η μετοχή της Motor Oil έχασε μέσα στη συνεδρίαση της Πέμπτης 13,88% της αξίας της, «βυθίζοντας» τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο -3,25%.

Η υποχώρηση στην πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου παρέπεμπε σε μίνι κραχ. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε στις 619,32 μονάδες που είναι επίπεδα προ 21 μηνών – η αγορά συνάντησε τα επίπεδα της 1ης Φεβρουαρίου 2017, όταν η οικονομία βολόδερνε στις κυβερνητικές παλινωδίες για τη β’ αξιολόγηση.

Η μετοχή της Motor Oil κατρακύλησε στα 18,00 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στο 1,99 δισ. ευρώ.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, βασική αιτία των αθρόων πωλήσεων από ξένους θεσμικούς είναι η ανησυχία ότι θα μειωθούν τα μερίσματα της εταιρείας, αφού η πρόσφατη επέκταση στο κλάδο του θεάματος (Alpha TV) και του χρηματοπιστωτικού κλάδου (επενδυτική τράπεζα) περιορίζουν τα πλούσια ταμειακά αποθέματα που εγγυάται η έως τώρα βασική της δραστηριότητα, η αγορά καυσίμων και η διύλιση πετρελαίου.

Πέρα όμως από τη Motor Oil, αθρόες πωλήσεις κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος. Τις μεγαλύτερες απώλειες (-7,56%) σημείωσε η Eurobank και ακολούθησαν η Alpha Bank (-7,12%), η Τράπεζα Πειραιώς (-6,85%) και η ΕΤΕ (-2,48%).

Απώλειες είχαν και η ΔΕΗ (-3,32%), η Jumbo(-2,95%), ο ΟΠΑΠ (- 2,59%), ο Τιτάν (-2,26%) και η μετοχή του Μυτιληναίου (-1,41%).

Η χαμένη κεφαλαιοποίηση μόνο από τη σημερινή συνεδρίαση ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ και η αξία του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κάτω από τα 46 δισ. ευρώ.