Νέες απειλές για παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο ξεσήκωσε στη Μόσχα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με 425 ψήφους) υπέρ της άρσης των περιορισμών για χτυπήματα του Κιέβου με δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος.
«Αυτό που ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οδηγεί σε παγκόσμιο πόλεμο με χρήση πυρηνικών όπλων», έγραψε στο Telegram ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιάσεσλαβ Βολόντιν, και προειδοποίησε για ρωσική απάντηση (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο) με ακόμη πιο ισχυρά όπλα (δηλ. πυρηνικά).
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, σε περίπτωση επιθέσεων από δυτικά όπλα βαθιά στη χώρα του, η Ρωσική Ομοσπονδία θα δώσει μια σκληρή απάντηση «χρησιμοποιώντας τα πιο ισχυρά όπλα».
Συνεχίζοντας ο Βολόντιν κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει ξεχάσει τις τεράστιες θυσίες που έκανε η Σοβιετική Ένωση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απηύθυνε τα ακόλουθα ερωτήματα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
-Ρωτήσατε τους ψηφοφόρους σας πριν πάρετε αυτήν την απόφαση;
-Οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών θέλουν να έρθει ο πόλεμος στα σπίτια τους;
«Οι πολίτες της χώρας μας ξέρουν τι είναι πόλεμος, έχει πληρώσει τίμημα κάθε οικογένεια. Η νίκη επί του ναζισμού είχε υψηλό τίμημα. Οι ΗΠΑ και η Αγγλία, που αυτοαποκαλούνται σήμερα νικητές, έχασαν λιγότερους από 800.000 ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι απώλειές μας μόνο στη μάχη του Στάλινγκραντ ήταν 1.130.000 άνθρωποι», επεσήμανε ο πρόεδρος της Δούμας και αφού κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αυτοδιαλυθεί («το μόνο πράγμα που έχει να κάνει μετά από μια τέτοια δήλωση είναι να αυτοδιαλυθεί», έγραψε).
Το Ψήφισμα
Με βασικό επιχείρημα ότι η Ουκρανία «πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί πλήρως τον εαυτό της βάσει του διεθνούς δικαίου», οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβριου ψήφισμα, με το οποίο ζητείται να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.
Το (μη δεσμευτικο) ψήφισμα εγκρίθηκε τελικά με 425 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 63 αποχές.
«Αν δεν αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί, η Ουκρανία δεν μπορεί να ασκήσει πλήρως το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και παραμένει εκτεθειμένη σε επιθέσεις κατά του πληθυσμού και των υποδομών της», τονίζεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.
«Οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής», επισημαίνεται και στο πλαίσιο αυτό το ΕΚ εκφράζει «τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη».
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους, από τον Μάρτιο του 2023, να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS.
Επαναλαμβάνουν, τέλος, την πάγια θέση ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους.