| REUTERS/ANDREW KELLY
Επικαιρότητα

Η Moody’s αναβάθμισε Πειραιώς και Εθνική

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της αναβαθμίστηκε σε Baa3 από Ba2
Protagon Team

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής προχώρησε τη Δευτέρα η Moody’s, ακολουθώντας την τάση των διεθνών οίκων που οδηγούν την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ξανά στην επενδυτική βαθμίδα.

Eιδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Πειραιώς σε Baa3/P-3 από Ba1/ΝP, διατηρώντας παράλληλα το outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης θετικό.

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της αναβαθμίστηκε σε Baa3 από Ba2.

Η απόφαση αναβάθμισης της Πειραιώς αντανακλά σύμφωνα με τη Moody’s τη σημαντική μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023.

Η κίνηση αντικατοπτρίζει επίσης το επιτυχημένο ιστορικό της τράπεζας στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας ακόμα παράγοντας πίσω από την αναβάθμιση του BCA της Πειραιώς, υπογραμμίζει η Moody’s.

Η διατήρηση του θετικού outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων της Πειραιώς αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Η αξιολόγηση της Πειραιώς μπορεί να αναβαθμιστεί εκ νέου αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας και στην ποιότητα των στοιχειών ενεργητικού και παράλληλα διατηρηθεί η ισχυρή κερδοφορία.

H αναβάθμιση της Eθνικής

Η Moody’s αναβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Eθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό.

Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1.

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.