Επικαιρότητα

Η μόλυνση από Ομικρον προφυλάσσει από τη Δέλτα;

Πρέπει να δούμε αν η μόλυνση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον θα μας προφυλάξει από το Δέλτα που συνεχίζει και υπάρχει. Αν επιβεβαιωθεί, θα σκεπάσει τη Δέλτα και θα έχουμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση, εκτίμησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια οι νοσηλείες και διάρκειά τους
Protagon Team

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσηση από Ομικρον είναι πιο ήπια στους εμβολιασμένους και φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η νέα παραλλαγή ναι μεν μεταδίδεται πιο γρήγορα (από ό,τι η Δέλτα), αλλά παρά τα πολλά κρούσματα, δίνει λιγότερες νοσηλείες, τόνισε ο  πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος.

«Περιμένουμε να δούμε και τα δικά μας δεδομένα, να δούμε αν όντως θα έχουμε αυτό που φαίνεται, δηλαδή πολλά κρούσματα αλλά λιγότερες νοσηλείες. Και αυτό φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί», είπε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, για να προσθέσει:

«Τα δεδομένα ακόμα για τη νόσο που προκαλεί η Ομικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συννοσηρότητες, θα έχει ηπιότερη νόσηση. Από περιστατικά που μας αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια».

«Είναι κάτι που περιμέναμε και δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί να το αποφύγει», απάντησε για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας για δεύτερη συνεχή μέρα. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει, είναι οι νοσηλείες και η διάρκειά τους, σημείωσε, ενώ «ένα άλλο πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα καθορίσει και την πορεία των πραγμάτων, είναι το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα βγαίνει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνονται».

Πολύ σημαντικό επίσης, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, είναι να δούμε αν η μόλυνση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον θα μας προφυλάξει από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που συνεχίζει και υπάρχει. Αν επιβεβαιωθεί, θα σκεπάσει τη Δέλτα και θα έχουμε μια ουσιαστική αποκλιμάκωση, εκτίμησε, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι το ευνοϊκό σενάριο.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα τραπέζια των γιορτών, ο κ. Δημόπουλος επέμεινε πως «αν κάποιος είναι καλεσμένος, πρέπει να κάνει ένα rapid test, όσο και αν αυτό δεν μας προφυλάσσει απολύτως. Αν έχει συμπτώματα κρυολογήματος, να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κόσμο. Να χρησιμοποιούμε μάσκα σχεδόν συνέχεια. Να αερίζουμε τους χώρους και να κρατάμε αποστάσεις».

«Χρειάζεται προσοχή, η ουσία είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί η Όμικρον να μην μεταδίδεται σε δευτερόλεπτα αλλά μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τη Δέλτα», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.