Είναι μια τριγωνική, τσιμεντένια πλάκα που παραμένει εδώ και έναν αιώνα… ιδιωτική γη από το πείσμα του ιδιοκτήτη της.
Το «Τρίγωνο του Χες» [Hess Triangle] είναι μεχρι σήμερα – και θα παραμείνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου… – η μικρότερη σε έκταση ιδιοκτησία στη Νέα Υόρκη.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του το BΒC, πρόκειται για ένα ισοσκελές τρίγωνο με βάση μήκους 65 εκατ. και πλευρές 75 εκατ. που βρίσκεται πάνω στο πεζοδρόμιο, εκεί που συναντιούνται η οδός Κρίστοφερ με την 7η Λεωφόρο, έξω από ένα καπνοπωλείο.
Η ιστορία του μας πηγαίνει παλιά, στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν σχεδόν 300 κτίρια επιλέχθηκαν από τον Δήμο της πόλης να κατεδαφιστούν προκειμένου να διευρυνθούν οι δρόμοι και να κατασκευαστούν οι νέες γραμμές του νεοϋορκέζικου μετρό.
Ο Ντέιβιντ Χες και μετέπειτα οι κληρονόμοι του έδωσαν για πολλά χρόνια μάχη με το δήμο της Νέας Υόρκης για να κρατήσει το «Βόρχις», το πενταώροφο κτίριό που βρισκόταν ακριβώς σε εκείνο το σημείο.
Οι κληρονόμοι της οικογένειας Χες αντιστάθηκαν νομικά για πολλά χρόνια, αλλά τελικά και αφού πρώτα είχαν χάσει όλα τους τα χρήματα σε δικηγόρους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο.
Όταν πια έγινε η κατεδάφιση, αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένεια αντιλήφθηκε ότι από γραφειοκρατικό λάθος, είχε απομείνει στην ιδιοκτησία τους αυτό το μικρό τσιμεντένιο τριγωνάκι στο πεζοδρόμιο.
Αν και ο Δήμος τους το ζητούσε επίμονα, εκείνοι ποτέ δεν συναίνεσαν στην παραχώρησή του.
Σαν μην έφτανε αυτό, στις 27 Ιουλίου του 1922, η οικογένεια κάλυψε το τρίγωνο με ένα ψηφιδωτό, στο οποίο εμφανίζεται η δήλωση… ανυπακοής «Ιδιοκτησία του Χες που δεν δόθηκε ποτέ για δημόσια χρήση».
Ώσπου το 1938, το κατάστημα Village Cigars (που υπάρχει ακόμη) κατέβαλε 1.000 δολάρια – περίπου 16.000 σημερινά ευρώ – και αγόρασε το εν λόγω «τριγωνάκι», το οποίο πλέον όχι μόνο κοσμεί την είσοδό του, αλλά προσελκύει και αρκετούς «μυημένους» στα ταξίδια τουρίστες που επιθυμούν να φωτογραφίσουν το μικρότερο κομμάτι ιδιοκτησίας του «Μεγάλου Μήλου».
Και λειτουργεί και ως αναγκαία υπόμνηση πως, παρά το γεγονός ότι οι πεζοί συνεχίζουν να περπατούν από πάνω του, το «Τρίγωνο του Χες» δεν κατακτήθηκε ποτέ του από την δημοτική αρχή…