Κουβανοί πολίτες απολαμβάνουν το... δώρο της ευρυζωνικότητας | shutterstock
Επικαιρότητα

Η «Μικρή Επανάσταση» της Κούβας με το ελεύθερο wi-fi για όλους

Το νησιωτικό έθνος απέκτησε νέους κανονισμούς που επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων ενσύρματου και ασύρματου ίντερνετ σε σπίτια και επιχειρήσεις, καθιστώντας νόμιμη την εισαγωγή ρούτερ
Protagon Team

Η Κούβα, ένα από τα λιγότερο διασυνδεδεμένα έθνη του κόσμου, έκανε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός προκειμένου να προσφέρει το δώρο της ευρυζωνικότητας σε όλους της τους πολίτες.

Το νησιωτικό έθνος απέκτησε την Δευτέρα νέους κανονισμούς που επιτρέπουν τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων ενσύρματου και ασύρματου ίντερνετ σε σπίτια και επιχειρήσεις, καθιστώντας νόμιμη την εισαγωγή ρούτερ και άλλου σχετικού εξοπλισμού, διατηρώντας ωστόσο άθικτο το κρατικό μονοπώλιο στην εμπορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

H Κούβα γνώρισε μεν το ίντερνετ κατά τη δεκαετία του 1990 αλλά έκτοτε έμεινε πολύ πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ για πολλά χρόνια η πρόσβαση στο Διαδίκτυο παρέμενε εξαιρετικά ακριβή και ασφυκτικά ελεγχόμενη από το κράτος.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η ευρύτερη διάδοση του Διαδικτύου εμποδίστηκε κυρίως από την ίδια την κυβέρνηση και τις ανησυχίες της για τα δυνητικά αποτελέσματα που θα είχε η ροή ελεύθερης πληροφόρησης στους πολίτες.

«Αν και η κουβανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της απαιτεί μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα, την ίδια στιγμή ανησυχεί ότι η ευρύτερη πρόσβαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα αντιφρονούντων», σημειώνει ο Ουίλιαμ Λέογκράντε, καθηγητής με ειδίκευση στις πολιτικές των Λατινοαμερικανικών χωρών στο American University της Ουάσινγκτον.

Ενώ λοιπόν οι νέοι κανονισμοί επιτρέπουν στους πολίτες να συνδέονται στο ίντερνετ με τα δικά τους ρούτερ ή άλλο εξοπλισμό και να μοιράζονται το δίκτυό τους, ωστόσο δεν επιτρέπουν στους μικρούς αυτούς παρόχους να πωλούν τις υπηρεσίες τους, διατηρώντας έτσι την θέση της Etecsa, της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, ως του μόνου παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ σε ολόκληρη τη χώρα.

«Φαίνεται επίσης να ανοίγουν την πόρτα στη νομιμοποίηση μερικών ιδιωτικών δικτύων που λειτουργούσαν μυστικά με λαθραίο ή αυτοσχέδιο εξοπλισμό, ώστε να τονώσουν τον τομέα του τουρισμού, επιτρέποντας εταιρίες όπως ρεστοράν, καφέ και ιδιωτικά ξενοδοχεία τύπου bed and breakfasts, να μπορούν να παρέχουν Wi-Fi για τους πελάτες τους -μια υπηρεσία σχεδόν υποχρεωτική σε ολόκληρο τον κόσμο, πλην όμως εξαιρετικώς σπάνια στην Κούβα», σημειώνουν οι NYTimes.

Η Κούβα είχε από το 2013, διστακτικά, επιτρέψει την ανάπτυξη δημόσιας πρόσβασης στο ίντερνετ, ενώ προχώρησε και στη δημιουργία μιας κρατικής υπηρεσίας e-mail για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Το 2015, οι αρχές όρισαν 35 ασύρματα hot spots σε ολόκληρο το νησί και μείωσαν τι χρεώσεις πρόσβασης.

Αν και η χρέωση για χρήση μίας ώρας κοστίζει περίπου το 10% του μέσου μηνιαίου μισθού στην Κούβα, τα hot spots κατέστησαν ιδιαιτέρως δημοφιλή.

Απόδειξη ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 800 Wi-Fi Spots σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο Freedom House.

Η διαδικτυακή συνδεσιμότητα στο νησί, σημείωσε μια σημαντική πρόοδο πέρυσι, όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε να προσφέρει μια υπηρεσία 3G, επιτρέποντας την πλήρη πρόσβαση στο ίντερνετ για τους χρήστες κινητών.

Αλλά οι νόμιμες οικιακές συνδέσεις ίντερνετ παραμένουν σπάνιες -μόνο 67.000 σπίτια διέθεταν σύνδεση τον περασμένο Δεκέμβριο- και η νόμιμη πρόσβαση στα γραφεία περιοριζόταν σε συγκεκριμένους κρατικούς υπαλλήλους και επαγγέλματα.