Πρωινό Δευτέρας, 9 Ιανουαρίου, Μέγαρο Μαξίμου: Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Η (μη) λύση στο Κυπριακό και η (μη) έκδοση των 8 αξιωματικών

Επί 10 και πλέον ώρες (έστω με κάποια διαλείμματα…), ο Αλ. Τσίπρας θα συζητεί σήμερα σε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς το Κυπριακό. Κατά πάσα πιθανότητα, δηλαδή, την μη-λύση του
Αγγελος Κωβαίος

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιούνται την Δευτέρα χωρίς στην πραγματικότητα να είναι γνωστό αν θα γίνει η προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου διάσκεψη της Γενεύης. Αλλωστε, όπως η κυβέρνηση διακινεί μέσω του ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην διάσκεψη της Γενεύης, μόνον «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Η μη επίτευξη συμφωνίας μπορεί να βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση ανακουφισμένη. Μία συμφωνία με τους όρους του Ερντογάν άλλωστε, μόνο θετική εξέλιξη δεν θα ήταν.

Το δυστύχημα είναι πως ένα ναυάγιο στο Κυπριακό, θα φέρει την Αθήνα και πάλι μόνη απέναντι στο Ερντογάν, ο οποίος με την πίεση που δέχεται στο εσωτερικό, πιθανολογείται ότι σύντομα θα αντιδράσει με σπασμωδικό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δύο καυτές πατάτες στα χέρια της, σε ό,τι αφορά την συνομιλία της (απευθείας ή έμμεση) με τον Ερντογάν: την εκδίκαση στον Αρειο Πάγο των αιτημάτων ασύλου των οκτώ τούρκων αξιωματικών και τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Οι ημερομηνίες εκδίκασης της υπόθεσης των «8» από τον Αρειο Πάγο είναι από μόνες τους προβληματικές: 10, 11 και 13 Ιανουαρίου, όσο δηλαδή θα διαρκούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό στην Γενεύη. Ως γνωστόν, πρόθεση της Τουρκίας είναι να βάλει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.

Η σύμπτωση αυτή επισημαίνεται από τον Απόστολο Δοξιάδη, σε ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung για το θέμα, με τίτλο: «Μάχη για τις συνειδήσεις 15 δικαστών». Οπως εκτιμά ο συγγραφέας, είναι εξαιρετικά πιθανό ο Τσίπρας να θέλει να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν στην Γενεύη ότι θα πάρει τους οκτώ αξιωματικούς «του».

Τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα» επισημαίνουν σε δική τους ανταπόκριση από την Αθήνα οι oi Financial Times. Με το συνοδευτικό σχόλιο: «(Ο Τσίπρας) και η αριστερή κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική στο εσωτερικό και το εξωτερικό αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει, όποια και αν είναι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου».

Στο ίδιο ρεπορτάζ των FT ο Αριστείδης Χατζής δηλώνει: «Αν η Ελλάδα εκδώσει του αξιωματικούς, η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να κατευνάσει την Αγκυρα, επειδή αισθάνεται ότι αυτήν την περίοδο είναι σε δυσχερή θέση».

Υπό τους όρους αυτούς, η εβδομάδα που ξεκινά σε κάθε περίπτωση θα διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και το δυστύχημα είναι ότι υπάρχει και η δεύτερη καυτή πατάτα: το προσφυγικό. Το οποίο σε συδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, τις διαθέσεις του Ερντογάν και την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί να προσλάβει διαστάσεις που κανείς δεν έχει ακόμη φανταστεί.