Δεν είναι το ίδιο. Ή μήπως είναι; Στις ΗΠΑ η πλατφόρμα HBO Max αποφάσισε να αποσύρει τη θρυλική ταινία «Οσα παίρνει ο Ανεμος» καθώς ήταν ρατσιστική και εξιδανίκευε τον αμερικανικό Νότο του αμερικανικού εμφυλίου και όλα αυτά εν μέσω διαδηλώσεων για τον Τζορτζ Φλόιντ επαναξιολογούνται. Τώρα η πολιτική ορθότητα χτυπά και τη Βρετανία, με… θύμα μια από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές κωμωδίες όλων των εποχών, το «Fawlty Towers» του Τζον Κλιζ.
Οπως έγινε γνωστό, το θρυλικό επεισόδιο στο οποίο ο ξενοδόχος Μπάζι Φόλτι/Τζον Κλιζ υποδέχεται τους γερμανούς τουρίστες με την ατάκα «Don’t mention the war» («Μην αναφέρεις τον πόλεμο», εννοεί τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) αφαιρέθηκε από την πλατφόρμα streaming UKTV, ιδιοκτησίας του BBC. Μπήκε και αυτό στο μικροσκόπιο της μεταχρονολογημένης «αξιολόγησης» (ιδέ… λογοκρισία) παλαιότερων έργων μυθοπλασίας.
Στο επεισόδιο της σπουδαίας κωμικής σειράς, χρονολογίας 1975, εμφανίζεται ο πρωταγωνιστής Τζον Κλιζ να κάνει τον χαρακτηριστικό στρατιωτικό βηματισμό, το «βάδισμα της χήνας», που έχει συνδεθεί με τους Ναζί μπροστά στους γερμανούς πελάτες του ξενοδοχείου του στη Βρετανία, προκειμένου να τους «πικάρει», έστω και 30 χρόνια μετά την λήξη του πολέμου.
Εκπρόσωπος του UKTV αρνήθηκε να διευκρινίσει γιατί αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο επεισόδιο, ή εάν πρόκειται για μόνιμη αλλαγή.
«Δεν σχολιάζουμε αλλαγές σε συγκεκριμένους τίτλους. Επαναξιολογούμε τακτικά το πρόγραμμά μας, κάνουμε αλλαγές, προσθέτουμε προειδοποιήσεις και διαμορφώνουμε τις ώρες προβολής όταν απαιτείται προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα κανάλια μας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο η εταιρεία διέκοψε το streaming του επίμαχου επεισοδίου, το οποίο κορυφώνεται με τον χαρακτήρα του Κλιζ να «σφυροκοπά» μια παρέα Γερμανών με «μπηχτές» και αστεία για τον πόλεμο, τους Ναζί και τον Χίτλερ.
Η αρχική βερσιόν του επεισοδίου περιλάμβανε και μια σκηνή στην οποία ο ταγματάρχης Γκάουεν, τακτικός πελάτης του ξενοδοχείου, χρησιμοποιεί ρατσιστική γλώσσα στο πλαίσιο ενός ανεκδότου για την ομάδα κρίκετ των Δυτικών Ινδιών.
Σύμφωνα με τον Guardian, πριν από μία δεκαετία, πολλά δίκτυα άρχισαν να αφαιρούν την εν λόγω σκηνή, παρόλο που η ρατσιστική γλώσσα ακούγεται ακόμα στην έκδοση που φιλοξενεί το Netflix.
H ολοένα και αυξανόμενη κριτική για ρατσιστικές αναφορές σε παλιό ψυχαγωγικό υλικό ωθεί πολλά κανάλια και πλατφόρμες streaming να επανεξετάσουν τον κατάλογό τους, εφαρμόζοντας αλλαγές που αφορούν ακόμα και σε κλασικά ή οικογενειακά προγράμματα. Το κίνημα Black Lives Matter εξάλλου έχει καλέσει πολλές φορές εταιρείες media ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό στους κόλπους τους και στο περιεχόμενο που παράγουν ή συνεχίζουν να προωθούν.
Σύμφωνα με την Guardian, το BBC επανεξετάζει προγράμματα ώστε να διαπιστώσει εάν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα και προσδοκίες. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη επηρεάσει αρκετές εκπομπές, όπως το sitcom Little Britain και το Come Fly With Me. Το Netflix έχει αποσύρει τα προγράμματα Mighty Boosh και League of Gentlemen του BBC από την πλατφόρμα του λόγω σκηνών blackface, παρόλο που και τα δύο προγράμματα παραμένουν διαθέσιμα στην υπηρεσία iPlayer.
Αμεση ήταν η αντίδραση κάποιων εκ των μελών των Monty Python, την καλλιτεχνική ομάδα στην οποία ανήκε και ο Τζον Κλιζ.
Ο Τέρι Γκίλιαμ κατήγειλε την αφαίρεση του επεισοδίου της σειράς και έγραψε ειρωνικά στο Facebook ότι «χαίρομαι που βλέπω ότι ένα προφανώς σεξιστικό και ρατσιστικό επεισόδιο του Fawlty Towers έχει αφαιρεθεί από το streaming του UKTV. Οι γενναίοι άνθρωποι που έλαβαν αυτή την απόφαση θεώρησαν ότι οι τρέχουσες ευαισθησίες της κοινωνίας είναι τέτοιες που το σύγχρονο κοινό δεν μπορεί να ανεχτεί αυτόυ του είδους το χιούμορ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στερήσει το γέλιο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Είναι σαφές ότι αποτυγχάνει».