Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας εισέρχεται, όπως όλα δείχνουν, η Κίνα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Και αυτό, παρά τις αυστηρότατες πολιτικές που ακολουθούν οι Κινέζοι για την εξάλειψη του κορονοϊού. Μάλιστα, μέχρι πριν την εμφάνιση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξη Ομικρον, η Κίνα εφάρμοζε την τακτική του μηδενικού κρούσματος στη χώρα.
Κάτι που σημαίνει ότι όποιος είχε λοίμωξη Covid-19, έμπαινε άμεσα σε απομόνωση σε νοσοκομείο και ιχνηλατούνταν όλες του οι επαφές για αρκετές ημέρες. Επίσης, ενεργοποιούνταν σκληρά lockdowns σε περιπτώσεις που υπήρχε μικρός αριθμός κρουσμάτων.
Τη στιγμή όμως που οι περισσότερες χώρες του κόσμου επιχειρούν να ζήσουν ειρηνικά με τον ιό, πόσο καιρό μπορεί η κυβέρνηση της Κίνας να επιμένει να μην υπάρχει κανένα κρούσμα στη χώρα;
Λεπτές ισορροπίες
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αυστηρά μέτρα της Κίνας που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του κορονοϊού, φαίνονταν να αποδίδουν και να πετυχαίνουν τον στόχο τους σε μεγάλο βαθμό, όπως γράφει το BBC.
Καθώς ο υπόλοιπος πλανήτης προσπαθούσε από το 2020 να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων της πανδημίας, ο Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας, κατάφερε με αυστηρά περιοριστικά μέτρα να επιτύχει να μην καταγραφεί ούτε ένας θάνατος στη χώρα των 1,4 δισ. κατοίκων. Πρόσφατα, όμως, και με την έλευση της μετάλλαξης Ομικρον, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν…
Τα πρώτα σημάδια πίεσης στο πολυδιαφημισμένο μοντέλου του μηδενικού κρούσματος στην Κίνα, άρχισαν να εμφανίζονται όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλουν όλο και πιο μεγάλα lockdowns, τα οποία προκλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα το 2021.
Αυτά άρχισαν να εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με το πόσο καιρό η Κίνα θα μπορούσε ακόμη να διατηρήσει τη συγκεκριμένη πολιτική. Και τώρα, η μετάλλαξη Ομικρον, έρχεται να αμφισβητήσει τελείως τη στρατηγική της ασιατικής χώρας.
Καθημερινά στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα του κορονοϊού και η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν έχει τεθεί σε lockdown. Το Χονγκ Κονγκ, που επίσης δεν είχε ούτε ένα κρούσμα, πλέον καταμετρά 30.000 κρούσματα και περισσότερους από 200 θανάτους την ημέρα. Το σύστημα υγείας της χώρας αποτυπώνεται μέσα από σοκαριστικές φωτογραφίες από ασθενείς που περιμένουν σε ουρές για ώρες μέσα στα φορεία στις αυλές νοσοκομείων.
Επισήμως, πάντως, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει από τη βασική της θέση για τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να αμβλύνει τη στάση της σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ενα μεγάλο βήμα είναι η αλλαγή του νόμου, ώστε να μην εισάγονται όλα τα κρούσματα στο νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα, όταν κάποιος έβγαινε θετικός στον κορονοϊό, θα έπρεπε υποχρεωτικά να μπει καραντίνα σε νοσοκομείο. Τώρα, οι πολίτες που βγαίνουν θετικοί, μπορούν να απομονωθούν στην κατοικία τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπήρξε και μία ακόμη πιο μεγάλη μετακίνηση, καθώς ο Ζανγκ Γουένχονγκ, εθνικός επιδημιολόγος της χώρας, πρότεινε στην κυβέρνηση να κάνει ό,τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου, δηλαδή να επιτρέψει τη συνύπαρξη του κορονοϊού με τους πολίτες.
Ωστόσο, η πρότασή του συνάντησε πολλούς επικριτές, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον αποκάλεσαν προδότη, ενώ κατηγορήθηκε ότι συνεργάζεται με ξένες δυνάμεις για να υπονομεύσει την Κίνα.
Πόσο ακόμη όμως μπορεί να αντέξει η Κίνα με τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος; Πολλοί πιστεύουν ότι η άρση στα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας και να αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά θανάτου.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η ηπειρωτική Κίνα, υπογραμμίζει το BBC, είναι να κοιτάξει το Χονγκ Κονγκ και να δει πώς αυτή η μεγάλη πόλη αγωνίζεται να περιορίσει το ξέσπασμα της πανδημίας, με νεκροταφεία γεμάτα και νοσοκομεία χωρίς άδειες κλίνες.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Κίνας, πάντως, καυχιέται ότι έχει αποφύγει τον μεγάλο αριθμό θανάτων που έχουν καταγράψει οι περισσότερες χώρες του κόσμου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άρση των μέτρων θα οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων» δήλωσε ο Χουάνγκ Γανζχόνγκ, στέλεχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων για θέματα δημόσιας υγείας της Κίνας.
Επίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να προκληθεί κοινωνικός πανικός. Είναι δεδομένο, πάντως, πως ό,τι και αν γίνει, η μετάλλαξη Ομικρον και ειδικά η Ομικρον 2, δεν υπόκεινται στους περιορισμούς και στις προφυλάξεις της πρόληψης που είχαν τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.
Νέο lockdown σε εννέα εκατομμύρια πολίτες
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη την επιβολή lockdown στην Σενγιάνγκ (βορειοανατολικά της Κίνας), μια βιομηχανική πόλη με εννέα εκατομμύρια κατοίκους.
Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 4.770 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη Σανγκάη, όπου καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες νέα κρούσματα, οι αρχές προτίμησαν να επιβάλουν στοχευμένα lockdowns σε κτίρια κατοικιών και όχι γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Στην επαρχία Τζιλίν έχει επιβληθεί καθολικό lockdown από την προηγούμενη εβδομάδα, με τους κατοίκους πολλών κοινοτήτων να μην μπορούν να τις εγκαταλείψουν και πολλές πόλεις να απαγορεύουν στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Η τεχνολογική μητρόπολη Σεντζέν, με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, τη σταδιακή άρση του αυστηρού lockdown, αφού είχε ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς για να αποφύγει τις σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των εργοστασίων και του λιμανιού.