Μια νέα γυναίκα εμβολιάζεται στο Λονδίνο. Η Βρετανία είναι μια από τις βασικές εστίες της μετάλλαξης | REUTERS/Henry Nicholls
Επικαιρότητα

Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί τη μάχη της Ευρώπης κατά του κορονοϊού

Ολο και περισσότερα κρούσματα αποδίδονται πλέον στην λεγόμενη ινδική παραλλαγή, με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι τελικά θα επικρατήσει κάθε άλλης
Protagon Team

Πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε για την εύθραυστη επάνοδο της Ευρώπης στην ανάπτυξη έπειτα από την οικονομική κρίση που είχε χτυπήσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό όλες τις χώρες της ηπείρου.

Σήμερα ίσως πρέπει να κάνουμε λόγο για την εύθραυστη επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από την πανδημία, επιστροφή που απειλείται από την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία σαρώνει χώρες κυρίως στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη.

Η μετάλλαξη -που αρχικά είχε γίνει γνωστή ως «ινδική»- είναι ήδη κυρίαρχη στην Πορτογαλία και εμφανίζεται μεταξύ άλλων στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία πιέζοντας τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές να ζητήσουν τη λήψη μέτρων  για να περιορίσουν τη διάδοση της.

Για την ώρα, όπως γράφουν οι Financial Times, τα κρούσματα που σχετίζονται με την εν λόγω μετάλλαξη είναι μικρό μέρος του συνολικού αριθμού που ανιχνεύεται στην Ευρώπη, ωστόσο συνεχώς κερδίζουν έδαφος. Οι επιστήμονες, αν και θεωρούν ότι η Δέλτα θα επικράτησει, δεν πιστεύουν ότι οδηγήσει σε ένα νέο κύμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι αποτελεί το 96% των νέων περιστατικών για τα οποία έχει γίνει γενετική ανάλυση (sequencing) στην Πορτογαλία, κυρίως μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Λισαβώνα, πάνω από το 20% στην Ιταλία  και γύρω στο 16% στο Βέλγιο. Στη Γαλλία εντοπίζεται στο 2% με 4% των δειγμάτων, αριθμός που ενδεχομένως στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Στη Βρετανία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς το 98% των νέων μολύνσεων που έχουν ελεγχθεί είναι με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Τα επίσημα δεδομένα έδειξαν ότι η μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 2,2 φορές σε σχέση με άλλες, ένα ανησυχητικό εύρημα το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στην απόφαση να μην αρθούν αμέσως μία σειρά μέτρων κατά του κορονοϊού.

Οπου και όταν εντοπίζονται νέα κρούσματα η μεθοδολογία αντιμετώπισης είναι ίδια: μαζικά τεστ για να βρεθεί ποια από κρούσματα ανήκουν στη μετάλλαξη και εκστρατεία εμβολιασμού των κατοίκων για να περιοριστεί ο κίνδυνος το ταχύτερο δυνατό.

Αυτή η εικόνα, μιας μετάλλαξης που εμφανίζεται όλο και περισσότερο, προκαλεί την ανησυχία ότι θα μπορούσε να τερματίσει την πρόοδο που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση τους δύο τελευταίους μήνες, φέρνοντας τον αριθμό των νέων μολύνσεων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Ηδη η Πορτογαλία έχει πάρει κάποια πρώτα μέτρα για τη Λισαβώνα όπου απαγορεύονται τα ταξίδια προς και από την πόλη αν δεν υπάρχει λόγος  για να μην διαδοθεί ακόμη περισσότερο η μετάλλαξη.

Οι ενέργειες της Βρετανίας θεωρούνται πρότυπο για τα μέτρα που θα λάβουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Καθοριστικό για το αν θα εμφανιστούν μεγαλύτερες συστάδες περιστατικών της μετάλλαξης Δέλτα είναι το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο πλήρης εμβολιασμός. Η πρώτη δόση από μόνη της δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα έναντι άλλων μεταλλάξεις. Ωστόσο στη Βρετανία το 46% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%.

Σημαντικό μέτρο για τη μη διάδοση θα αποβεί και η συμπεριφορά των πολιτών την ώρα που πολλά από τα περιοριστικά μέτρα για τη ζωή και την επαγγελματική δραστηριότητα τους έχουν αρθεί.