Δύο με τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής | Λιάκος Γιάννης/Intime
Επικαιρότητα

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων, που έγινε μόνο σε λευκούς, καταδεικνύει ότι έστω και αν δεν ακολουθείται κατά γράμμα, βοηθά στη διατήρηση της γενικότερης καλής υγείας και στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμα και αν υπάρχει γονιδιακός κίνδυνος
Protagon Team

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «BMC Medicine».

Οπως προκύπτει από την έρευνα, τα άτομα που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή (ελαιόλαδο, σιτηρά, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελάχιστο κρέας) είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερο συχνά μεσογειακές τροφές.

Η διατροφή μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια και θα μπορούσε να τεθεί στο επίκεντρο για την πρόληψη ασθενειών και τη μείωση του κινδύνου, ωστόσο προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής περιορίζονταν συνήθως σε μικρό δείγμα και χαμηλό αριθμό περιπτώσεων άνοιας.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ολιβερ Σάνον από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ανέλυσαν δεδομένα 60.298 ατόμων από τη βρετανική βιοϊατρική βάση δεδομένων Biobank, που είχαν ολοκληρώσει μια διατροφική αξιολόγηση.

Οι συντάκτες της έρευνας εξέτασαν επίσης τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου για άνοια, εκτιμώντας τον πολυγονιδιακό κίνδυνο, δηλαδή όλα τα διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τόσο αυτούς που διαθέτουν γονίδια τα οποία σχετίζονται με άνοια, όσο και αυτούς που δεν τα διαθέτουν.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διατροφής και γενετικής ως προς τον κίνδυνο άνοιας.

Επίσης, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ανάλυσή τους περιορίζεται σε άτομα που αυτοπροσδιορίστηκαν ως λευκοί, Βρετανοί ή Ιρλανδοί, και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε μια σειρά πληθυσμών για να προσδιοριστεί το πιθανό όφελος.

Από τα 60.298 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, 882 εκδήλωσαν άνοια αργότερα.

Ο Ολιβερ Σάνον, λέκτορας διατροφής και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η μείωση του ποσοστού ασθενών με άνοια είναι σημαντική προτεραιότητα για τους επιστήμονες, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και ότι η διατροφή είναι ένας από τους τρόπους που μπορούν να το πετύχουν.

«Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ακολουθούσαν 100% την μεσογειακή διατροφή, όμως αυτοί που το έκαναν στο μεγαλύτερο ποσοστό, έτρωγαν δύο με τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και από τρεις μερίδες ψαριών και άλλων θαλασσινών, όπως επίσης όσπριων και ξηρών καρπών την εβδομάδα. Επίσης, μαγείρευαν μόνο με ελαιόλαδο και έπιναν περίπου επτά μικρά ποτήρια την εβδομάδα», είπε ο επιστήμονας.

«Γενικά, η διατροφή αυτών των ανθρώπων περιείχε πολύ λιγότερα βλαβερά συστατικά μίας κλασικής Δυτικής διατροφής, όπως κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, ποτά με ζάχαρη, γλυκά, κρουασάν και βούτυρο ή μαργαρίνη», πρόσθεσε.

Αλλοι επιστήμονες, όπως η Σούζαν Μίτσελ, επικεφαλής Πολιτικής στο Ιδρυμα Ερευνας για την νόσο Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, σημείωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η μεσογειακή διατροφή έχει άμεσο αντίκτυπο στην άνοια, ή έμμεσο, καθώς βοηθά στη διατήρηση μίας υγιούς καρδιάς (σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και αποχή από το τσιγάρο) και αυτή με τη σειρά της προστατεύει τον εγκέφαλο από ασθένειες που οδηγούν στο Αλτσχάιμερ.