Σε μια δήλωση που φαίνεται να ορίζει μια ιστορική μεταστροφή του Βερολίνου απέναντι στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε σε βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ότι είναι πλέον αντίθετη στην έναρξη νέων συνομιλιών της ΕΕ με την Αγκυρα.
Οπως σχολίασε την Τετάρτη η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται πηγές που συμμετείχαν στην κομματική συνάντηση, με αυτήν την δήλωση οι συνομιλίες ΕΕ-Τουρκίας «ουσιαστικά έχουν λήξει». Η Γερμανία, με τα εκατομμύρια των τούρκων μεταναστών στην επικράτειά της, υπήρξε διαχρονικά μια από τις χώρες που προωθούσαν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σε αντίθεση με άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες που ήταν επιφυλακτικές. Τώρα φαίνεται πως ήρθε ένα τέλος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της πάντα καλά πληροφορημένης στα των Χριστιανοδημοκρατών, Bild, η Μέρκελ πρότεινε στα στελέχη του κόμματος να εξηγήσουν ξεκάθαρα αυτή την απόφαση στους ψηφοφόρους που ζητούν να μάθουν τη θέση του CDU ως προς την Τουρκία· πολλοί άλλωστε τουρκικής καταγωγής γερμανοί πολίτες είναι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος.
Στο ίδιο μοτίβο, αλλά περισσότερο ευθείες ήταν οι δηλώσεις του Γιοχάνες Ζινγκχάμερ, του προερχόμενου από το CSU (το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, παραδοσιακού συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών) αντιπροέδρου της Μπούντεσταγκ. Την Τρίτη δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με την Τουρκία, να το πούμε: δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ!». Πάντως τάχθηκε υπέρ μιας προνομιακής συνεργασίας με την Τουρκία.
Η Αγκυρα επιμένει
Η Αγκυρα από την πλευρά της εξακολουθεί να θεωρεί ότι το ζήτημα της ένταξης της χώρας στην ΕΕ δεν έχει κλείσει εντελώς, αν και το τελευταίο διάστημα γίνονται αρκετές μάλλον αντιφατικές δηλώσεις, ειδικά από τον πρόεδρο της χώρας, τον Ταγίπ Ερντογάν.
Την Τρίτη ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα του ακόμη «δεν έχει σφραγίσει το βιβλίο» στο θέμα της ένταξής της στην ΕΕ μετά την έκθεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία πρότεινε το πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών
Οπως είπε για ακόμη μία φορά, η Τουρκία έχει και άλλες προοπτικές στη διάθεσή της. «Μπορούμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας με μία από αυτές» είπε, χωρίς να προσδιορίσει σε ποια.
Σε άλλες δηλώσεις του προ ημερών είχε εκφραστεί θετικά για τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης στον οποία μετέχει η Ρωσία και η Κίνα. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «δεν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ με κάθε κόστος».
Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 479 ψήφους υπέρ και 37 κατά μια μη δεσμευτική πρόταση για την αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης αντίδρασης», όπως χαρακτηριζόταν, της κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Το πραξικόπημα ήταν το σημείο καμπής στην σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Αξιωματούχοι πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και Γερμανοί, κατέκριναν το κύμα διώξεων κατά δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων. Η Μέρκελ, ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή τόνισε απλά την ανάγκη να σεβαστούν η Τουρκία και η ΕΕ τις μεταξύ τους δεσμεύσεις.
Ενα άλλο σημείο το οποία θα βαρύνει στη σχέση ΕΕ με την Τουρκία είναι η συμφωνία για το Προσφυγικό. Μετά τη σύναψή της τον περασμένο Μάρτιο ο ρυθμός υλοποίησης είναι αργός. Η Τουρκία, και πάλι δια του Ερντογάν, μιλά ανοιχτά για αθετημένες υποσχέσεις της ΕΕ (κυρίως στη χρηματοδότηση της πρόνοιας για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί και στο θέμα της βίζας) αλλά και για άνοιγμα των συνόρων μετά το οποίο η Ευρώπη θα κατακλυστεί η Ευρώπη από πρόσφυγες.