Πολλοί θα περίμεναν πως υπό το βάρος των νέων συνθηκών (βλ. συνεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα στις πόλεις της Γερμανίας και τα πυρά που δέχεται από γερμανούς πολιτικούς), η Ανγκελα Μέρκελ θα έκανε στροφή 180 μοιρών και θα άλλαζε την οπτική γωνία που αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση.
Σίγουρα, αυτό θα ανέμεναν οι αντίπαλοί της στο εσωτερικό οι οποίοι την επικρίνουν εδώ και καιρό για την πολιτική των ανοιχτών θυρών που έχει επιλέξει. Κι όμως, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ένα μεγάλο «όχι». Η πολιτική που χάραξε από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης παραμένει ως έχει και δεν αλλάζει καθόλου.
Αυτό ακριβώς επισήμανε σε όλους τους τόνους στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, επιστρέφοντας μάλιστα εκτάκτως από τις θερινές διακοπές της. Η εξήγηση που έδωσε στους δημοσιογράφους ήταν ολοκάθαρη: «Αυτό που θέλουν οι δράστες αυτών των επιθέσεων είναι να υπονομεύσουν την αίσθηση της κοινότητας, το ότι είμαστε ανοιχτοί και ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Το απορρίπτουμε πλήρως αυτό. Οι δράστες βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στις κουλτούρες και βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στις θρησκείες. Τασσόμαστε αποφασιστικά εναντίον αυτού».
Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυρία Μέρκελ διέγραψε εν μια νυκτί όσα συνέβησαν στις γερμανικές πόλεις το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, όπως σημειώνει η ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας Guardian από το Βερολίνο, χαρακτήρισε τα χτυπήματα, «σοκαριστικά και θλιβερά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Αρχές έχασαν τον έλεγχο».
«Τα ταμπού του πολιτισμού έχουν διαρραγεί», σημείωσε σε μια άλλη περικοπή των δηλώσεών της αναφερόμενη στις δολοφονικές επιθέσεις που έγιναν στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Για να συμπληρώσει: «Αυτές οι ενέργειες συμβαίνουν σε σημεία του χάρτη που θα μπορούσε ο καθένας από εμάς να βρίσκεται».
Ακόμη κι έτσι, όμως, η Μέρκελ δεν κάνει πίσω στην πολιτική των ανοιχτών θυρών. Μια κεντρική απόφαση που έλαβε πέρυσι και είχε ως αποτέλεσμα την υποδοχή 1,1 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία μέσα στο 2015.
Είπε επ΄αυτού: «Είναι ακόμη πεπεισμένη ότι μπορούμε να το κάνουμε. Είναι το ιστορικό μας χρέος και αυτή είναι μια ιστορική πρόκληση σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Τους τελευταίους 11 μήνες έχουμε πετύχει πάρα, πάρα πολλά».
Τόνισε, πάντως, ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαδικασία του επαναπατρισμού των προσφύγων.
Είπε ότι το γεγονός πως οι δύο δράστες των επιθέσεων στη Γερμανία ήταν πρόσφυγες αποτελεί «εμπαιγμό» τόσο της Γερμανίας όσο και των υπόλοιπων προσφύγων.
«Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να εξασφαλίσουμε ότι η Γερμανία θα είναι ασφαλής, πρόσθεσε η Μέρκελ.
«Θα τα καταφέρουμε» επανέλαβε με επιμονή η καγκελάριος.
Η συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ αποτελεί ουσιαστικά μια απάντηση στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και αρχηγός του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος με αφορμή τις επιθέσεις σε Βίρτσμπουργκ και Ανσμπαχ είχε δηλώσει ότι η ισλαμιστική τρομοκρατία έφθασε στη Γερμανία και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.