357
Η Λίνα Μενδώνη στο συνέδριο της UNESCO, στο Μεξικό | ΥΠΠΟΑ

Η Μενδώνη στο συνέδριο της UNESCO: Η επιστροφή των Γλυπτών είναι θέμα σεβασμού στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 13:41
Η Λίνα Μενδώνη στο συνέδριο της UNESCO, στο Μεξικό
|ΥΠΠΟΑ

Η Μενδώνη στο συνέδριο της UNESCO: Η επιστροφή των Γλυπτών είναι θέμα σεβασμού στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 13:41

Στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στη Μελίνα Μερκούρη αναφέρθηκε η Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη ομιλία της στο Μεξικό, στη διάρκεια του συνεδρίου της UNESCO -Mondiacult 2022- με θέμα «Πολιτιστικές Πολιτικές και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

«Σαράντα χρόνια πριν, η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ζήτησε από αυτό εδώ το βήμα, στο Mondiacult του 1982, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα. Γιατί η επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνον θέμα ηθικής και Δικαιοσύνης. Είναι θέμα, που θίγει και εισχωρεί στον πυρήνα των ιδίων των αρχών, στις οποίες βασίζεται η UNESCO. Ο διάλογος μεταξύ των εθνών, προϋποθέτει τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, ο οποίος με την σειρά του προϋποθέτει τον σεβασμό στην ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητα κάθε έθνους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

«Ο Παρθενώνας, το μνημείο-σύμβολο της UNESCO, αποτελεί την πλέον εμβληματική περίπτωση ενός μνημείου, εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η ενότητα και η ακεραιότητα του οποίου δεν μπορεί να παραμένει ως σήμερα διαμελισμένη και διαταραγμένη. Η διατήρηση της αυθεντικότητας, της ενότητας και της ακεραιότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς συνεπάγεται την, από κοινού όλων μας, υπεράσπισή της απέναντι στην κλοπή, τη λεηλασία, τον βανδαλισμού και το παράνομο εμπόριο, όχι μόνο σε περιόδους ειρήνης αλλά και σε εκείνες των ένοπλων συρράξεων. Απαιτείται σήμερα μία συντονισμένη διεθνή δράση, για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και στους τόπους προέλευσής τους. Και αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν πρόκειται για μνημεία εξέχουσας σημασίας, μνημεία-σύμβολα των ιδρυτικών αρχών και των κοινών αξιών, τις οποίες μοιράζεται η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, που εκπροσωπούνται στα Ηνωμένα Εθνη», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Μενδώνη.

Ο ρόλος του πολιτιστικού τομέα στην βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών σήμερα είναι περισσότερο κρίσιμος από ποτέ, συμπλήρωσε η υπουργός, ενώ αναφερόμενη στις αρχές και τις αξίες της UNESCO -«η εφαρμογή των οποίων είναι απαραίτητη για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πολιτιστικού αποθέματος»- επεσήμανε την σημασία της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης στην ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και του πλουραλισμού, στην προστασία και τη διαφύλαξη του υλικού και άυλου πολιτιστικού κεφαλαίου από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, τις ένοπλες συρράξεις, τον βανδαλισμό και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News