Με την Ευρώπη να οδεύει σταθερά προς νέα lockdown και τις ΗΠΑ να μετράνε χιλιάδες νεκρούς από κορονοϊό κάθε μέρα, στη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, ένα από τα πιο εξουθενωτικά lockdown στον κόσμο έφτασε πανηγυρικά στο τέλος του.
Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρεις μήνες, οι κάτοικοι της Μελβούρνης ήταν ελεύθεροι να βγουν από τα σπίτια τους ό,τι ώρα επιθυμούσαν και να γιορτάσουν σε μπαρ και εστιατόρια με περιορισμένη χωρητικότητα. Και αυτό ακριβώς έκαναν.
Αρκετές επιχειρήσεις άνοιξαν σαμπάνιες, όσο υποδέχονταν τους καταναλωτές που τόσο τους είχαν λείψει, ενώ κάποια καταστήματα επέλεξαν να μείνουν ανοιχτά ολόκληρο το 24ωρο, για να ικανοποιήσουν την τρομερή ζήτηση.
Η άρση των μέτρων ήρθε την Τετάρτη (28/10), έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες κατά τις οποίες δεν βρέθηκε –ούτε ένας– κάτοικος της πόλης θετικός στον ιό.
Φυσικά, το lockdown έσωσε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζωές, αλλά παράλληλα ήταν καταστροφικό για την τοπική οικονομία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για 111 ημέρες.
Στην πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, κάθε μέρα έχαναν τη δουλειά τους 1.200 άτομα κατά μέσο όρο. Παράλληλα, η ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως και η κατανάλωση αλκοόλ και οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναφέρει η Washington Post.
Μάλιστα, ίσως το τρίμηνο lockdown να ήταν ακόμη πιο δύσκολο για τους κατοίκους της πόλης, καθώς τον Μάιο είχαν πάρει μία μικρή γεύση της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά το τέλος ενός εθνικού lockdown, προτού αναγκαστούν να μείνουν και πάλι έγκλειστοι στα σπίτια τους.
Ετσι, πέρασαν το καλοκαίρι (χειμώνα για αυτούς στο Νότιο Ημισφαίριο) βλέποντας τις ευρωπαϊκές χώρες αρχικά να ανοίγουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης και έπειτα τα σύνορά τους στους τουρίστες, όσο η Covid-19 σάρωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μερικούς μήνες αργότερα, όμως, η Ευρώπη περνάει και πάλι στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων, την ώρα που οι κάτοικοι της Μελβούρνης γιορτάζουν την άρση τους.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν για άλλη μία φορά να βρουν τη σωστή ισορροπία, όσο προσπαθούν να προστατέψουν και την υγεία των πολιτών και της οικονομίας των χωρών τους. Ολοι απεύχονται την επιστροφή στα αυστηρά lockdown που εφαρμόστηκαν την άνοιξη, ωστόσο, με τα κρούσματα να αυξάνονται και τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όριά τους, οι κυβερνήσεις δεν έχουν και πολλές επιλογές.
Νέο εθνικό lockdown, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σε μερικό lockdown έβαλε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η Ανγκελα Μέρκελ.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι για άλλη μία φορά, ο κορονοϊός ή και η απειθαρχία των πολιτών στα μέτρα για την αντιμετώπισή του χαλάνε τα σχέδια των κυβερνήσεων και βάζουν φρένο στην οικονομία.