Η Τζόρτζια Μελόνι δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια όταν ακούει κάτι που το εκλαμβάνει ως «προσβολή» εναντίον της.
Στο παρελθόν, έχει μηνύσει με επιτυχία επικριτές της που την αποκαλούσαν «κοντή» ή «κάθαρμα».
Αυτή τη φορά όμως, έστω και την τελευταία στιγμή, απέσυρε την μήνυση για δυσφήμιση εναντίον ενός συνταξιούχου καθηγητή λατινικής και ελληνικής φιλολογίας, ο οποίος είχε τολμήσει να πει στους φοιτητές ότι η Μελόνι ήταν «νεοναζί στην καρδιά».
Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα, σημειώνουν οι Times, αλλά ο 82χρονος Λουτσιάνο Κανφόρα ειδοποιήθηκε να μην εμφανιστεί. «Το δικαστήριο έλαβε ένα απλό σημείωμα, χωρίς καμία εξήγηση, στο οποίο αναφερόταν ότι η υπόθεση αποσύρεται», δήλωσε. «Είναι πιθανό η Μελόνι να μην ήθελε να εμφανιστεί ως μάρτυρας και να μην ήθελε να ακουστούν ενοχλητικά επιχειρήματα».
Ο Κανφόρα ήταν έτοιμος να υπενθυμίσει στον δικαστή ότι η Μελόνι ανήκε στο μεταφασιστικό κόμμα του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος.
«Η λέξη “κοινωνικό” στο Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα προέρχεται από την Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία, το κράτος του πολέμου που δημιουργήθηκε στην Ιταλία από το Τρίτο Ράιχ», είπε ο ίδιος.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό που είπα είναι προσβολή, αλλά μια πολιτική κατηγορία. Μετά την απόρριψη της αγωγής, το τηλέφωνό μου δεν σταμάτησε να χτυπάει, με υποστηρικτές να μου λένε ότι “η λογική θριάμβευσε”», πρόσθεσε.
Η υποχώρηση της Μελόνι έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη νομική της δραστηριότητα. Τον Ιούλιο κέρδισε αποζημίωση 5.000 ευρώ από μια δημοσιογράφο, την Τζούλια Κορτέζε, η οποία χλεύασε το μικρό της ανάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ένας δημοσιογράφος που γράφει για τη μαφία και ο οποίος υπήρξε σφοδρός αντίπαλος της Μελόνι, κατέληξε στο δικαστήριο αφού την αποκάλεσε «κάθαρμα» για την υποστήριξή της στην απαγόρευση στα σκάφη διάσωσης που περισυλλέγουν μετανάστες που κινδυνεύουν να πνιγούν στη Μεσόγειο.
Οταν ο Σαβιάνο υποχρεώθηκε από τον δικαστή να δώσει 1.000 ευρώ στην ιταλίδα πρωθυπουργό ως αποζημίωση, ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί επέκρινε τη Μελόνι, λέγοντας: «Θα έδινα σε αυτή την κυρία μια συμβουλή, να είναι λιγότερο παιδαριώδης και να ωριμάσει».
Η Μελόνι κατέθεσε αγωγή για δυσφήμηση και εναντίον της Ρούλα Τζεμπράλ, μια παλαιστίνια δημοσιογράφο, αμφισβητώντας ένα tweet στο οποίο η Τζεμπράλ την κατηγόρησε ότι ισχυρίζεται πως οι αιτούντες άσυλο είναι εγκληματίες.
Ο νομικός ακτιβισμός της Μελόνι έχει εγείρει το ερώτημα στην Ιταλία, επισημαίνουν οι Times, είναι άδικη η στοχοποίησή της ή είναι υπερβολικά ευαίσθητη και στηρίζει την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα;
Ο Ρομπέρτο Ντ’ Αγκοστίνο, ιδρυτής του γνωστού στην Ιταλία site με κουτσομπολίστικη διάθεση, Dagospia, δεν είχε καμία αμφιβολία. «Είναι ένας τρόπος για να εκφοβίσει τους επικριτές της, ειδικά εκείνους που δεν μπορούν να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα. Η Μελόνι δεν δέχεται κριτική, συμβιβασμό ή διάλογο και το μήνυμά της είναι: «Εγώ κάνω κουμάντο και εσείς είστε είτε μαζί μας είτε εναντίον μας», είπε.
Οταν ένας δημοσιογράφος βιντεοσκόπησε κρυφά μέλη του κινήματος νεολαίας της να φωνάζουν φασιστικά συνθήματα και να προσβάλλουν τους Εβραίους, η Μελόνι ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της είχε στοχοποιηθεί άδικα.
Πρόσφατη έκθεση της ΕΕ κατήγγειλε ότι η Ιταλία καθυστερεί να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από χρονοβόρες, δαπανηρές αγωγές δυσφήμισης -το 2019 υπήρξαν 9.000, σύμφωνα με την Istat, την εθνική στατιστική υπηρεσία.
«Το πρόβλημα της Ιταλίας είναι ότι η δυσφήμιση είναι ποινικό και όχι αστικό αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση έως και έξι ετών και όλες οι κατηγορίες πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να παρακολουθούνται από δικαστή», δήλωσε ο Αλμπέρτο Σπαμπινάτο, επικεφαλής της ομάδας Ossigeno per l’informazione για την ελευθερία του Τύπου.
«Ακόμα και αν το 90% αποδειχθεί ότι είναι αβάσιμο, δημιουργεί τεράστιο κόστος για τους δημοσιογράφους, οπότε είναι μια τέλεια τακτική εκφοβισμού».
Η ιταλίδα πρωθυπουργός «μπορεί να μην ήθελε να ακούσει ενοχλητικά επιχειρήματα» στο δικαστήριο, είπε ο 82χρονος Λουτσιάνο Κανφόρα
Πάντως, δεν έχουν εξελιχθεί όλες οι δικαστικές υποθέσεις με τον τρόπο που θα ήθελε η ιταλίδα πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί της.
Φέτος, δικαστής της Ρώμης απέρριψε μια υπόθεση που είχε ασκήσει ο υπουργός γεωργίας και γαμπρός της Μελόνι, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, εναντίον της Ντονατέλα Ντι Τσέζαρε, μιας φιλοσόφου, που είπε ότι η αναφορά του σε μια ομιλία για «εθνοτική υποκατάσταση» από τους μετανάστες, της θύμισε τους Ναζί.
«Προσπαθούν να δώσουν την εικόνα ενός δεξιού συντηρητικού κόμματος και έχουν χαράξει μια κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία δεν θέλουν να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για την ιδεολογία τους», δήλωσε η Ντι Τσέζαρε.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην Ιταλία, οι αγωγές για δυσφήμιση είναι συνηθισμένες. Τοπικοί δήμαρχοι έχουν κερδίσει νομικές μάχες τα τελευταία χρόνια επειδή τους αποκάλεσαν «Πινόκιο» ή «γελοίους».
Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπίστωσε ότι μεταξύ του Ιανουαρίου του 2022 και του Αυγούστου 2023, το ένα τέταρτο των αντίστοιχων δικαστικών υποθέσεων στην ΕΕ, ήταν στην Ιταλία.
Ο Κανφόρα είπε σχετικά: «Αυτό θυμίζει τους αρχαίους Αθηναίους, οι οποίοι λάτρευαν τις δίκες. Η δημοκρατία και η δυσφήμιση πάνε μαζί από τότε, αν και ο αριθμός των υποθέσεων σήμερα στην Ιταλία υποδηλώνει ανασφάλεια και έλλειψη χιούμορ».