O Λούλα σε πρόσφατη ομιλία του σε συνδικάτο στο Σάο Πάολο | REUTERS/Carla Carniel
Επικαιρότητα

Η μεγάλη επιστροφή του Λούλα ντα Σίλβα – Αγγίζει το 50% στις δημοσκοπήσεις

Ο ηγέτης της βραζιλιανικής Κεντροαριστεράς και πρόεδρος της χώρας για μια οκταετία, έφτασε να βρεθεί στη φυλακή για διαφθορά, αλλά τώρα μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία καθώς η δημοτικότητα του Μπολσονάρο, ευτυχώς, βρίσκεται υπό κατάρρευση
Protagon Team

Αν συμβεί, θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά comeback της Ιστορίας. Μια τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Βραζιλία έδειξε ότι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της χώρας, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θα κέρδιζε με άνεση εάν οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022 διεξάγονταν τώρα, καθώς το ποσοστό που εξασφαλίζει ο ακροδεξιός νυν πρόεδρος, ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 30 (!) ποσοστιαίες μονάδες.

Το 48% του δείγματος σε αυτή την αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση είπε ότι θα ψήφιζε τον Λούλα εάν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, ενώ μόλις το 21% θα ψήφιζε τον σημερινό αρχηγό του κράτους, τον ομοφοβικό, ρατσιστή ακροδεξιό πολιτικό –ένα βραζιλιανικό κακέκτυπο του Ντόναλντ Τραμπ– που βύθισε τη χώρα στον θάνατο και στον ζόφο, αρνούμενος να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας της Covid-19 και να λάβει εγκαίρως μέτρα.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε το ινστιτούτο Inteligência em Pesquisa e Consultoria Estratégica (IPEC) για λογαριασμό του ειδησεογραφικού ιστότοπου G1.

Η επιστροφή του 76χρονου Λούλα στην εξουσία δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. Ηδη πολλοί ξένοι ηγέτες, όπως πρόσφατα έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν που τον υποδέχτηκε στο Ελιζέ, τον αναγνωρίζουν ως πολιτικό συνομιλητή, μολονότι είχε καταδικαστεί για διαφθορά το 2017.

Ολο και περισσότεροι Βραζιλιάνοι πιστεύουν πλέον ότι η δίκη κατά του ιστορικού ηγέτη του Partido dos Trabalhadores (Κόμμα των Εργατών) και προέδρου της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2011, είχε πολιτικά ελατήρια και ουσιαστικά είχε στηθεί για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς της βραζιλιανικής Δεξιάς.

Δεν θεωρείται σύμπτωση ότι ο δικαστής της υπόθεσης, ο Σέρζιο Μόρο, έγινε μετά υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο. Τώρα ο Μόρο, ο οποίος στο μεταξύ ήρθε σε ρήξη με τον Μπολσονάρο, θεωρείται και αυτός ένας πιθανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, αλλά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση παίρνει ένα 6% στην πρόθεση ψήφου.

Στο δημοσκοπικό σενάριο με αποκλεισμένους από τη μέτρηση τους λιγότερο δημοφιλείς υποψηφίους για την προεδρία, ο Λούλα συγκεντρώνει ακόμη υψηλότερο ποσοστό, το 49%. Ο Μπολσονάρο παίρνει ένα 22% και ο Μόρο ένα 8%.

Τα ευρήματα αυτά γενικά συνάδουν με προηγούμενη έρευνα του IPEC, που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο και έδειχνε πως ο Ζαΐχ Μπολσονάρο δυσκολεύεται να προσελκύσει ξανά τους ψηφοφόρους μετά την κατακρήμνιση της δημοτικότητάς του τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 617.000 Βραζιλιάνους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της μεγαλύτερης λατινοαμερικάνικης χώρας. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (πάνω από 800.000 νεκροί).

Δείχνουν επίσης πόσο θεαματικά ανατράπηκε η κατάσταση για τον Λούλα τα τελευταία χρόνια. Προφυλακισμένος όταν εκλεγόταν ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο Λούλα έκτοτε είδε την καταδίκη του για διαφθορά να ακυρώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο κορυφαίο αξίωμα στη χώρα.

Η δημοσκόπηση του IPEC διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων από την 9η ως τη 13η Δεκεμβρίου σε 144 πόλεις όλης της Βραζιλίας. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται σε ±2%.