Η Ελλάδα δεν είναι επιχειρησιακά έτοιμη για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών | SOOC
Επικαιρότητα

Η μεγάλη Δευτέρα του Προσφυγικού

Με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και... εμπειρία θα αρχίσει τη Δευτέρα η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι έτοιμος. Ολοι εύχονται τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και χωρίς σκληρές εικόνες...
Τάσος Τέλλογλου

Σε λίγες ώρες, από τη Δευτέρα, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, στη Λέσβο, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που έχει στη διάθεση του το protagon, τίποτα δεν είναι έτοιμο. Η υστέρηση σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές είναι τόσο μεγάλη που θέτει σαφείς αμφιβολίες για την επιχειρησιακή επιτυχία της συμφωνίας.

Στις 19 Μαρτίου, ο Μάρτιν Βέρβεϊ, ο άνθρωπος που ανέλαβε να συντονίσει την ευρωπαϊκή παρέμβαση στο Προσφυγικό, συγκάλεσε μία τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό των χωρών που δήλωσαν πρόθυμες να συνδράμουν με προσωπικό τις ελληνικές αρχές. Ο Βέρβεϊ ήταν στην Αθήνα και στην οθόνη του εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Μεγάλης Βρετανίας, της Κύπρου και της Σουηδίας.

Η Γερμανία και η Γαλλία θα προσφέρουν 200 άτομα στην FRONTEX και 100 στην Υπηρεσία Ασύλου. Η μεγάλη έλλειψη εντοπίζεται στον αριθμό των αστυνομικών. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι σε κάθε επαναπροωθούμενο πρόσωπο θα αντιστοιχούν δύο αστυνομικοί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εκ των πραγμάτων η αναλογία θα περιοριστεί στο ένας προς έναν. Ομως οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται τη Δευτέρα στη Λέσβο δεν θα έχουν σχετική εμπειρία. Μόλις 50 από αυτούς έχουν στο μητρώο τους συμμετοχή σε επιχείρηση επαναπροωθήσεων. Αυτό είναι και λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί πρότειναν να καθυστερήσει η επιχείρηση προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Ορισμένες χώρες έχουν άλλου είδους προβληματισμούς: ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας και το ωράριο του προσωπικού που θα στείλουν στην Ελλάδα; Ο Βέρβεϊ τους λέει ότι πρέπει να ξεχάσουν αυτά που ξέρουν και να προετοιμαστούν για σκληρές συνθήκες δουλειάς και εξαντλητικούς ρυθμούς.

Δεν είναι σαφές από πού θα πληρωθούν όλοι αυτοί, δηλαδή από ποιο κωδικό θα βγουν τα χρήματα της μισθοδοσίας τους. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν έχουν δεσμεύσει κεφάλαια. Προς το παρόν όλοι έρχονται με μία ελπίδα: οι επαναπροωθήσεις να αποθαρρύνουν πρόσφυγες, μετανάστες και διακινητές. Στην Ευρώπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η κοινή γνώμη να παρακολουθήσει σκληρές εικόνες με ανθρώπους που θα μπαίνουν στα πλοία δια της βίας. Και η Αθήνα το φοβάται αυτό, αλλά, όπως ξέρει και ο υπουργός Μουζάλας, που έχασε μερικούς συνεργάτες του, υπάρχει ένα ερώτημα που επικάθεται πάνω από κάθε ένσταση: έχει κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο;