Κινεζική προπαγανάνδα. Ο κινηματογράφος υπηρετεί πολιτικές και καθεστώτα από την εποχή της Λένι Ρίφενσταλ και της μουσολινικής Τσινετσιτά | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η «Μάχη στη Λίμνη Τσανγκτζίν» συνέτριψε τον 007 στο box office

Μια αντιαμερικανική πολεμική υπερπαραγωγή με δεκάδες χιλιάδες κομπάρσους έσπασε τα ταμεία στην Κίνα υπενθυμίζοντας σε μια εποχή εντάσεων ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ανίκητες
Protagon Team

Υπάρχει από τη μια πλευρά η τελευταία ταινία με τον Τζέιμς Μποντ που μπλέχτηκε στις μυλόπετρες της πανδημίας και καθυστέρησε να κυκλοφορήσει. Κέρδη του πρώτου Σαββατοκύριακου για το «No Time to Die»: 119 εκατ. δολάρια σε όλο τον κόσμο.

Και από την άλλη, ένα τρίωρο κινεζικό έπος για μια μάχη στον πόλεμο της Κορέας όπου οι Κινέζοι για 17 ημέρες πολεμούσαν τις δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Κέρδη του πρώτου Σαββατοκύριακου για τη «Μάχη στη Λίμνη Τσανγκτζίν»: 203 εκατ. δολάρια.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Γου Τζινγκ, ο οποίος έχει λάβει μέρος και σε άλλες πολεμικές ταινίες, και ο Τζάκσον Γι, ένας αστέρας της ποπ.

Το γράψιμο του σεναρίου κράτησε πέντε χρόνια, τα γυρίσματα ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από εννέα μήνες. Η παραγωγή απασχολούσε μια μικρή πόλη και οι κομπάρσοι ήταν μια πόλη από μόνοι τους: «μόνο» 7.000 στο συνεργείο και 70.000 οι βοηθητικοί.

Πέρα από το πολεμικό κομμάτι, με αρκετούς θανάτους αμερικανών στρατιωτών, η ταινία παρουσιάζει το πώς οι νεαροί πολεμιστές ρισκάρουν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Υπέρ της ταινίας, όπως γράφουν οι Times, εκφράστηκε με ενθουσιασμό η επίσημη εφημερίδα του ΚΚΚ, «Λαϊκή Ημερησία», η οποία τόνισε πώς η παραγωγή καταρρίπτει ρεκόρ και πώς «έχει επιπτώσεις για τον ανταγωνισμό Κίνας και ΗΠΑ». Παραθέτει μάλιστα και την εκτίμηση ανώνυμου θεατή που δηλώνει ότι έφυγε με την αίσθηση ότι «οι Κινέζοι ούτε φοβήθηκαν ούτε φοβούνται τις ΗΠΑ».

Σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της ταινίας ποζάρουν στην προβολή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου | REUTERS/Tingshu Wang

Αλλοι ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις. Ο ιστότοπος κινηματογραφικής κριτικής Deep Focus βρήκε τα οπτικά εφέ προχειροφτιαγμένα, το μοντάζ κακό και τους χαρακτήρες, ειδικά τους αμερικανούς στρατηγούς και στρατιώτες, μονοδιάστατους. Αργότερα το άρθρο εξαφανίστηκε και ο λογαριασμός του ιστότοπου σε κοινωνικό δίκτυο ανεστάλη.

Κριτική στην… κακή κριτική έκανε η εφημερίδα του κινεζικού στρατού. Οσοι αμφισβητούν την νίκη της Κίνας πέφτουν στην παγίδα του φόβου των ΗΠΑ και της λατρείας των ΗΠΑ, έγραψε η εφημερίδα υπενθυμίζοντας ότι «οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που υποχώρησαν ατάκτως».