Ο Ράφαελ Γουόρνοκ, υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία, στην Τζόρτζια | Jessica McGowan/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Η μάχη για τη Γερουσία θα κριθεί τον Ιανουάριο – Ελπίδες για τους Δημοκρατικούς χάρη στην Τζόρτζια

Εχοντας την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, το έργο του Τζο Μπάιντεν θα είναι πολύ πιο εύκολο, καθώς θα μπορεί να περάσει νόμους χωρίς αντίσταση, μιας που, εκτός απροόπτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανήκει επίσης στο κόμμα του
Protagon Team

Το 2018, η Στέισι Εϊμπραμς παραλίγο να γινόταν η πρώτη μαύρη κυβερνήτης στην ιστορία της Τζόρτζια. Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της κατηγορήθηκε ότι αλλοίωσε τα αποτελέσματα, παρεμποδίζοντας με διάφορες μεθόδους, ψηφοφόρους, κυρίως Αφροαμερικανούς, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από τότε η Εϊμπραμς και η ομάδα της έδωσαν μεγάλη μάχη για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους χιλιάδες ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, κάτι που, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, απέδωσε τα μέγιστα στις προεδρικές εκλογές, καθώς η πολιτεία φαίνεται πως βγάζει νικητή τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για πρώτη φορά από το 1992.

Εκτός αυτού, όμως, η Τζόρτζια φαίνεται πως κρατά ζωντανές τις ελπίδες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς οι δύο έδρες της θα κριθούν σε δεύτερο γύρο τον Ιανουάριο.

Κανείς από τους δύο νικητές του πρώτου γύρου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το απαραίτητο 50% και έτσι, όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου.

Η Κέλι Λέφλερ, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία, στην Τζόρτζια – REUTERS/Brandon Bel

Οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να επικρατούν στη μάχη της Γερουσίας σε Βόρεια Καρολίνα και Αλάσκα, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν το προβάδισμα κατά δύο έδρες. Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις έδρες της Τζόρτζια, τότε, πιθανότατα, τα δύο κόμματα θα είναι ισόπαλα στη Γερουσία, 50-50. Ομως, η αντιπρόεδρος –από ό,τι όλα δείχνουν– Κάμαλα Χάρις, θα έχει δικαίωμα ψήφου, κάτι που θα δώσει την πλειοψηφία στους Δημοκρατικούς.

Σε αυτή την περίπτωση, το έργο του Τζο Μπάιντεν θα είναι πολύ πιο εύκολο, καθώς θα μπορεί να περάσει νόμους χωρίς αντίσταση από το Κογκρέσο, μιας που, εκτός απροόπτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανήκει επίσης στους Δημοκρατικούς.

Πάντως, οι Δημοκρατικοί περίμεναν να έχουν ήδη κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξελέγησαν ξανά, παρά τις προβλέψεις.