Ένας γερμανός κριτικός θεάτρου αρνείται να πάρει πίσω τα, για κάποιους υποτιμητικά, σχόλια που έκανε στην γνωστή αμερικανίδα σοπράνο Κάθριν Λέβεκ, με αφορμή την εμφάνιση της ως (ευτραφούς) Ευριδίκης στην όπερα «Ο Ορφέας στον Κάτω Κόσμο» του Ζακ Οφενμπαχ που ανέβηκε πριν μερικές ημέρες στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία.
Όπως επισημαίνει το BBC, σε ένα άρθρο που γράφτηκε στην εφημερίδα Die Welt την Τρίτη, ο Μάνουελ Μπρουγκ έγραψε περί «χοντρών γυναικών μέσα σε στενούς κορσέδες πάνω στη σκηνή που ανοίγουν ανερυθρίαστα τα πόδια τους» χωρίς, όπως σημειώνει, «να αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα».
«Όποιος εμφανίζεται καθ’ αυτόν τον τρόπο πάνω στη σκηνή, πρέπει να μάθει να αποδέχεται την κριτική», έγραψε ο Μπρουγκ, προσθέτοντας πως περισσότερο μιλούσε για τον τρόπο που η ίδια η παραγωγή προσέγγισε τον χαρακτήρα της Ευριδίκης.
«Η τραγουδίστρια στο ρόλο της Ευρυδίκης εμφανίστηκε επιδεικτικά μέσα σε μαύρους κορσέδες, τόσο σφιχτούς και κοντούς που ήταν σαν να το κάνουν σαφές πως η κεντρική ηρωίδα είναι παχύσαρκη», τόνισε.
«Απλά, η αμερικανίδα υψίφωνος δεν κατάλαβε τι εννοούσα, καθώς μάλλον δεν μιλάει γερμανικά», καταλήγει ο κριτικός.
Μιλώντας στο BBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Λέβεκ χαρακτήρισε τα σχόλια του κριτικού ως «απαρχαιωμένα» και «γελοία», παραδεχόμενη πάντως ότι ο ρόλος της έχει ξεκάθαρη σεξουαλική υπόσταση καθώς «η Ευριδίκη έχει σεξουαλική επαφή με όλους στη σκηνή» και έτσι ήταν προετοιμασμένη για κάποια αρνητικά σχόλια.
«Ωστόσο, ο τρόπος που περιγράφηκε ο χαρακτήρας μου στη σκηνή, ήταν εξαιρετικά υποτιμητικός», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «πρέπει να βάλουμε επιτέλους τέλος σε τέτοιους [ανθρώπους] που συμπεριφέρονται σαν έφηβοι που κάνουν εκφοβισμό».
Τα σχόλια του Μπρουγκ σχολιάστηκαν αρνητικά από πολλούς συναδέλφους της:
«Αυτό είναι απολύτως ντροπιαστικό», έγραψε ο βρετανός τενόρος Αντονι Γκρέγκορι, «και λυπάμαι, Κάθριν, που είσαι υποχρεωμένη να τα υποστείς όλα αυτά».
«Ο σχολιασμός οποιουδήποτε πράγματος που ΔΕΝ σχετίζεται με την παράσταση είναι άσχετος και περιττός», πρόσθεσε η βρετανίδα τραγουδίστρια Καμίλα Κέρσλέικ, σημειώνοντας ότι «οι άνδρες τενόροι σπάνια βρίσκονται σε αυτή την άβολη θέση».