Το καλοκαίρι του 2011 ο 12χρονος -τότε- Κιλιάν Εμπαπέ είχε αρχίσει να μαθαίνει τα μυστικά της μπάλας στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες της Μποντί, της ομάδας της γειτονιάς του έξω από το Παρίσι. Ηταν καλός. Τόσο καλός, ώστε κίνησε το ενδιαφέρον της Τσέλσι. Ο Ντανιέλ Μπογκά, σκάουτερ του αγγλικού συλλόγου εκείνη την εποχή, κανόνισε το ταξίδι του μικρού στο Λονδίνο για να δοκιμαστεί. Ο πατέρας και η μητέρα του, τον ακολούθησαν.
«Ο Βιλφρίντ Εμπαπέ (ο πατέρας) δεν μιλούσε πολύ», θυμάται ο Μπογκά, περιγράφοντας στο Athletic εκείνη την… οντισιόν. «Στεκόταν ήρεμος στο πλάι του γηπέδου, και παρακολουθούσε ανέκφραστος. Αντιθέτως, η Φαϊζά Λαμάρι (η μητέρα) δεν έπαψε να φωνάζει στον γιο της ούτε λεπτό: ‘’Κιλιάν, πάρε την μπάλα! Πέρασέ τον! Τρέχα! Σούταρε!’’. Ηταν ξεκάθαρο, ποιος έκανε κουμάντο».
Αμέσως μετά τη δοκιμή ο Τζιμ Φρέιζερ, σήμερα επικεφαλής του προγράμματος ανάδειξης ταλέντων της Τσέλσι, εξήγησε στους γονείς ότι εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του Κιλιάν, αλλά θα ήθελε να τον ξαναδεί – να δει περισσότερη προσπάθεια χωρίς την μπάλα. Τότε, η μαντάμ Λαμάρι… πήρε φωτιά. «Οχι, δεν θα ξανάρθουμε», του απάντησε οργισμένη. «Αν θέλεις να υπογράψουμε συμβόλαιο, θα το κάνουμε τώρα. Αλλιώς, σε πέντε χρόνια θα πρέπει να δώσεις 60 εκατομμύρια ευρώ». Την επόμενη μέρα επέστρεψαν στο Παρίσι.
Είχε φανεί από νωρίς ότι η 48χρονη -σήμερα- Φαϊζά, δικηγόρος και πρώην επαγγελματίας αθλήτρια του χάντμπολ (αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Αλγερίας και με γαλλικούς συλλόγους Α’ Κατηγορίας), δεν σκόπευε να εμπιστευθεί την καριέρα του κανακάρη της σε ξένα χέρια. Ούτε, καν, στον πρώτο του μάνατζερ, τον σύζυγό της, με τον οποίο έχουν χωρίσει αλλά διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Οπως παραδέχτηκε προ ημερών σε συνέντευξή της στη La Tribune de Genève, ο γάλλος σούπερ-σταρ δεν κάνει τίποτα χωρίς να τη συμβουλευθεί. Εχει λόγο, ακόμη και σε καθαρά ποδοσφαιρικά ζητήματα.
Ηταν παρεμβατική από τα πρώτα, κιόλας, βήματα του γιου της στα γήπεδα. Εχουν, άλλωστε, μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Οπως έχει εκμυστηρευθεί ο ίδιος ο Εμπαπέ στο Paris Match, της λέει τα πάντα – ακόμη και τα ερωτικά του. Ενώ με τον πατέρα του μιλούν μόνο για ποδόσφαιρο, εκείνη την εμπιστεύεται τυφλά. Σε όλα. Μέχρι και τα ρούχα που φοράει, του διαλέγει. Αλλά η στιγμή που η μάνα – μάνατζερ αποφάσισε να πάρει στα χέρια της τον πλήρη έλεγχο, ήταν όταν αντιλήφθηκε την τεράστια δυναμική του.
Τη σεζόν 2016-2017 ο (18χρονος, τότε) Εμπαπέ συστήθηκε στον ποδοσφαιρικό κόσμο με τρόπο εντυπωσιακό. Πέτυχε 26 γκολ -έξι από αυτά στο Τσάμπιονς Λιγκ- και κατέκτησε τον τίτλο στη Γαλλία με τη Μονακό. «Τα έχασα, δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε. Ο γιος μου είχε γίνει… Τζάστιν Μπίμπερ», θα πει η κυρία Λαμάρι τέσσερα χρόνια μετά στη Le Parisien. «Από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, που πήγε στην Παρί, πήρα 24 κιλά. Δεν ήμουν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο».
Οσα γνώριζε για τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, τα είχε μάθει από τον θετό γιο της, Ζιρές Κέμπο Εκοκό, 35 ετών σήμερα, που έκανε αξιόλογη καριέρα στη Ρεν και στο εξωτερικό (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Τουρκία). Χρειαζόταν να μάθει πολύ περισσότερα – οι προοπτικές του Κιλιάν ήταν τεράστιες. Εκλεισε ραντεβού με πέντε από τους πιο φημισμένους δικηγόρους που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο, χωρίς να τους αποκαλύψει ότι είναι η μητέρα του Εμπαπέ. «Βαρέθηκα να τους ακούω να μιλάνε για χρήματα και προμήθειες», τόνισε την περασμένη εβδομάδα στην Tribune de Genève. Ετσι, αποφάσισε να συνεργαστεί με την Ντελφίν Βερχέιντεν, «κολλητή» της φίλη, πλέον, κι ας μην είχε ιδέα από αθλητικά.
«Είναι πανέξυπνη», τονίζει στο Athletic ο Μπογκά, ο οποίος σήμερα είναι ατζέντης παικτών». «Ακούει προσεκτικά τους πάντες, και αντιλαμβάνεται πολλά. Η Βερχέιντεν της εξηγεί πώς έχει η κατάσταση, κι εκείνη χαράζει τη στρατηγική της. Αυτό που κατόρθωσε -το δικαίωμα επέκτασης του διετούς συμβολαίου να το έχει ο γιος της, και όχι η Παρί- είναι αδιανόητο. Απορώ, πώς το δέχτηκε ένα τόσο μεγάλο club. Τη βοηθά, βεβαίως, και το γεγονός ότι εκπροσωπεί τον πιο περιζήτητο ποδοσφαιριστή της μετά τον Μέσι γενιάς».
Οσοι έχουν διαπραγματευθεί μαζί της, την περιγράφουν ως μια πολύ δύσκολη γυναίκα. Κάποιοι, μάλιστα, την παρομοιάζουν με την «bloody difficult woman», Τερέζα Μέι, πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Δυο από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Νασέρ αλ-Κελαΐφι της Παρί και ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν κατάφεραν να… βγάλουν άκρη μαζί της. Οπως έχουν πει σε στενούς τους συνεργάτες, θα προτιμούσαν «χίλιες φορές» να έχουν απέναντί τους κάποιον από τους λεγόμενους «σούπερ ατζέντηδες»: τον Ζόρζε Μέντες ή τον Μίνο Ραϊόλα.
Δεν φοβάται κανέναν και τίποτα, όπως τότε που έπαιζε χάντμπολ – έχει μείνει αξέχαστη στις αντιπάλους της. Το περασμένο καλοκαίρι ρίσκαρε να αφήσει το συμβόλαιο του Εμπαπέ με την Παρί «στον αέρα», μέχρι λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη του, παρά το γεγονός ότι δεν «τα είχε βρει» με τη Ρεάλ στις παράλληλες διαπραγματεύσεις της μαζί της. Στο τέλος έπεισε την Παρί να της προσφέρει ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 40 εκατ. ευρώ.
Για τον Εμπαπέ, η κυρία Λαμάρι δεν είναι, απλώς, ένας ατζέντης που υποστηρίζει τα συμφέροντα του πελάτη του. Είναι η μάνα, που… βγάζει νύχια για να υπερασπιστεί το παιδί της. Το κάνει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Κάποτε απαίτησε από τον αθλητικό διευθυντή της Μονακό, Λουίς Κάμπος (τώρα εργάζεται στην Παρί), ο γιος της να προπονείται ξεχωριστά από τους υπόλοιπους της ομάδας Κ-17, επειδή ήταν πολύ καλύτερος από εκείνους και… βαριόταν. Στο Euro 2020, όταν ο Κιλιάν είχε αστοχήσει σε ένα κρίσιμο πέναλτι στο ματς Γαλλίας – Ελβετίας, επιτέθηκε σε όλους όσοι τον κατηγορούσαν για τον αποκλεισμό της ομάδας του: δημοσιογράφους, οπαδούς, ακόμη και στη μητέρα ενός συμπαίκτη του. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μάνα γίνεται λύκος», είπε στην Parisien.
Εκτός από τον Κιλιάν, η κυρία Λαμάρι μανατζάρει και τον μικρότερο γιο της, Ιθαν, που αγωνίζεται στην Κ-19 της Παρί Σεν-Ζερμέν. Τώρα ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει και άλλα ταλέντα της γαλλικής ποδοσφαιρικής αγοράς, όπως ο 19χρονος Ραϊάν Τσερκί της Λιόν, αλλά και «φτασμένους» παίκτες, όπως ο καλός φίλος του Εμπαπέ, Ασράφ Χακίμι.
Είναι πρόεδρος της εταιρείας KEWJF (πήρε το όνομά της από τα αρχικά των ονομάτων των μελών της οικογένειας, Kylian, Ethan, Wilfried, Jires, Fayza), η οποία διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα του Κιλιάν, και το 2021 κατέγραψε έσοδα 12,2 εκατ. ευρώ. Τώρα, όμως, γράφει η Equipe, σχεδιάζει να ανοίξει κανονικό γραφείο εκπροσώπησης ποδοσφαιριστών. Ποιος δεν θα εμπιστευθεί τον ατζέντη του Εμπαπέ;