Συνέχεια στο σίριαλ της μεταγραφής του ποδοσφαιριστή της Παρί Σεν Ζερμέν και της Εθνικής Γαλλίας Κιλιάν Εμπαπέ έδωσε η Corriere della Sera, επικεντρώνοντας και αυτή στον ρόλο της μητέρας του. «Αυτή κρατάει τη Γαλλία σε αγωνία» έγραψε, προεξοφλώντας ότι η κυρία Φαϊζά Λαμαρί «θα πει την τελευταία λέξη» όσον αφορά το πού θα πάει ο γιος της να μαζέψει φρέσκο χρήμα, αν τελικά δεν παραμείνει στην (αποτυχημένη από πλευράς ευρωπαϊκών τίτλων) επιχείρηση των Παρισίων.
Οι Ιταλοί έσκυψαν στο παρασκήνιο σχεδόν με αγάπη, επειδή και οι ίδιοι είναι γνωστοί «μαμάκηδες». Σημείωσαν λοιπόν ότι με τη Ρεάλ Μαδρίτης υπάρχει «χρόνιο φλερτ», όμως ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η βρετανική Λίβερπουλ. «Σύμφωνα με τους κανονισμούς της UEFA», ο νεαρός μπαλαδόρος έχει περιθώριο να επιλέξει εργοδότη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, συνεπώς «αυτές οι ώρες είναι οι πλέον καθοριστικές για τον γαλλικό και ευρωπαϊκό αθλητισμό».
Το σύντομο και αποθεωτικό πορτρέτο του παίκτη ήταν απαραίτητο: «Ο 25χρονος έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2018, στη Ρωσία. Είναι ο μοναδικός σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς που παίζει στο γαλλικό πρωτάθλημα. Και είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα του, όχι μόνο από αθλητικής απόψεως. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2022, ο Εμανουέλ Μακρόν του τηλεφώνησε για να τον πείσει να παραμείνει εκεί: ‘‘Δεν μπορείς να φύγεις τώρα, μείνε λίγο ακόμα’’. Του μικρού τού άρεσε το προεδρικό μασάζ: ‘‘Οταν ο πρόεδρος σου μιλάει έτσι, τα λόγια του έχουν βάρος’’ δήλωσε αργότερα ο Εμπαπέ».
Η Corriere έγραψε ότι ο Μακρόν θα προσπαθήσει ξανά να κρατήσει τον παίκτη στη Γαλλία, αφού έχει ανακηρύξει το 2024 «έτος γαλλικής υπερηφάνειας». Γιατί είναι υπερήφανοι οι γάλλοι κυβερνητικοί εφέτος, ενώ δεν ήταν πέρυσι, λόγου χάρη; Επειδή εφέτος «θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία, θα επαναλειτουργήσει η Νοτρ Νταμ και συμπληρώνονται 150 χρόνια ιμπρεσιονισμού». Ασχετα μεταξύ τους πράγματα όλα αυτά, όμως έχει καμία σημασία; «Τυχόν απώλεια του αριθμού 7 της Παρί εφέτος θα είναι πολιτική ήττα».
Ακολούθησε μικρό βιογραφικό του μπαλαδόρου. «Μεγάλωσε στο Μποντί, στα περίχωρα των Παρισίων, σε οικογένεια με καταγωγή από την Αλγερία και το Καμερούν. Σύμφωνα με το Forbes, ήταν ο τρίτος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής παγκοσμίως το 2023, αλλά πάνω απ’ όλα συμβολίζει την επιτυχία της γαλλικής κοινωνικής διαφορετικότητας. Ομως περισσότερο από τον λόγο του Μακρόν θα μετρήσει ο λόγος της μητέρας του ποδοσφαιριστή, που είναι η de facto ατζέντισσά του».
Ιδού και το δικό της βιογραφικό: «Γεννημένη στο Μποντί από αλγερινούς γονείς, η Λαμαρί ήταν παίκτρια χάντμπολ υψηλού επιπέδου. Παντρεύτηκε τον Ζιλφρίντ Εμπαπέ, έναν καμερουνέζο προπονητή ποδοσφαίρου. Οταν χώρισαν, μοίρασαν και τα καθήκοντα όσον αφορά τον Κιλιάν. Ο πατέρας τον βοήθησε σε αμιγώς ποδοσφαιρικά ζητήματα, η μαμά ανέλαβε τα υπόλοιπα, δηλαδή τα συμβόλαια, το ίματζ του, την ΜΚΟ IBKM, που σημαίνει Inspired By Kylian Mbappé: ιδρύθηκε το 2020 για να βοηθήσει λιγότερο τυχερούς νέους, από το Μποντί μέχρι το Καμερούν, 49 κορίτσια και 49 αγόρια».
Κλείνοντας το αφιέρωμά της στην οικογένεια Εμπαπέ, η Corriere έγραψε ότι η μητέρα εγκατέλειψε τη διακριτική θέση της στο παρασκήνιο της ζωής του μικρού και συμφώνησε να εμφανιστεί μαζί με τον γιο της σε εκπομπή της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης. Εκεί η Λαμαρί δήλωσε ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ΜΚΟ, και αυτός είναι ο λόγος που δουλεύει 24 ώρες την ημέρα για τον γιο της. Στη ΜΚΟ θέλει να εισρέει το 30% των κερδών του.
Στην ίδια εκπομπή υπάρχουν και δηλώσεις του γιου, ο οποίος λέει ότι η επιτυχία τον κούρασε. «Τα πάντα γίνονται θέμα οργάνωσης, όλα πρέπει να είναι προγραμματισμένα. Εχασα τον αυθορμητισμό μου. Οταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου μού είπε να πάω να αγοράσω ψωμί, και μου φάνηκε ενοχλητικό. Τώρα δεν ξέρω πόσα θα πλήρωνα ευχαρίστως για να έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι τέτοιο».