| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Μαγιόρκα βάζει φρένο στον τουρισμό μειώνοντας κλίνες ξενοδοχείων

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν αυξήσει γενικότερα τους περιορισμούς, τόσο στην κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο όσο και στα πάρτι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επισκέπτες που έρχονται στο νησί περισσότερο για να πιουν, παρά για τον ήλιο και για τη θάλασσα
Protagon Team

Ο ήλιος φαίνεται ότι αρχίζει να δύει για τον μαζικό τουρισμό στη Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων Νήσων, το καμάρι του ισπανικού καλοκαιριού. Η τοπική κυβέρνηση των νήσων ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε μείωση των τουριστικών καταλυμάτων προκειμένου να προστατεύσει τον τόπο από τον υπερτουρισμό.

Το μέτρο έρχεται, όπως γράφουν οι Times, καθώς οι Βαλεαρίδες Νήσοι αυξάνουν τους περιορισμούς της κατανάλωσης αλκοόλ στον δρόμο και περιορίζουν περαιτέρω τα πάρτι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επισκέπτες που έρχονται στο νησί περισσότερο για να πιουν, παρά για τον ήλιο και για τη θάλασσα.

 

Η πρόεδρος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων, Μάργκα Πρόχενς

«Είμαι πρόεδρος μιας τουριστικής περιοχής και περήφανη για αυτό, αλλά έχει έρθει η ώρα να θέσουμε όρια και να αναρωτηθούμε πού πάμε και τι θέλουμε να είμαστε», είπε πρόσφατα η Μάργκα Πρόχενς, η συντηρητική πρόεδρος της κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων. Η πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος (PP) πρόσθεσε ότι θέλει να επιφέρει μια συνολική μεταρρύθμιση στο τουριστικό μοντέλο, προχωρώντας σε «ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό σύμφωνο».

«Δεκαεννέα εκατομμύρια τουρίστες σε μια περιοχή 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι απαράδεκτα πολλοί, δεν είναι καλό για την περιοχή, ούτε για τους κατοίκους ούτε για τους ίδιους τους τουρίστες», είπε ο Λούις Απεστούγια, του αριστερού συνασπισμού More for Mallorca (Περισσότερα για τη Μαγιόρκα). «Στη Μαγιόρκα δεν είμαστε απλώς συνωστισμένοι, υποφέρουμε από τουριστική κατάρρευση».

Η Μαγιόρκα, η οποία διοικείται από το PP και το ακροδεξιό κόμμα Vox, ανακοίνωσε περικοπή κατά 18.000 τουριστικές κλίνες στο νησί, το 4,2% των 430.000 κλινών του.

Η κοινωνική συζήτηση για τον τουριστικό «κορεσμό» του νησιού φουντώνει, γράφουν οι Times. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για τον συνωστισμό στα χωριά. Μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε, είναι καιρός να θέσουμε όρια», δήλωσε ο Λόρενς Γκαλμέθ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Μαγιόρκας, ο οποίος επέμεινε ότι η απόφαση ελήφθη με τη συναίνεση του τουριστικού τομέα. Ο υπερβολικός αριθμός επισκεπτών «έθετε σε κίνδυνο» τη συνύπαρξη μεταξύ επισκεπτών και κατοίκων, πρόσθεσε.

Κινήματα κατά του μαζικού τουρισμού έχουν καλέσει συγκεντρώσεις στις 24 Μαΐου στην Ιμπίθα και στις 25 Μαΐου στη Μαγιόρκα. Οι Αρχές φοβούνται διαμαρτυρίες όπως αυτές που έβγαλαν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους στα Κανάρια Νησιά τον περασμένο μήνα. Οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις των Βαλεαρίδων προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι απαιτούνται όρια στον τουρισμό.

Βρετανοί τουρίστες διασκεδάζουν σε μπαρ στην οδό Πούντα Μπαλένα, στο θέρετρο Μαγκαλούφ της Μαγιόρκα, προορισμό ιδιαίτερα δημοφιλή για τους Βρετανούς στις καλοκαιρινές διακοπές τους (Shuttertock)

Η Ιμπίθα, που διοικείται επίσης από το PP, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την είσοδο οχημάτων στο νησί για να μειώσει τη συμφόρηση κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Ο αριθμός των οχημάτων που εισέρχονται στην Ιμπίθα έχει τετραπλασιαστεί από 51.000 το 2001 σε 206.960 το 2022, με το 40% των αφίξεων να γίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων αποφάσισε να σκληρύνει έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2020 για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Οι περιορισμοί θα ισχύουν σε σημεία όπως η Playa de Palma το Magaluf στη Μαγιόρκα και το Sant Antoni στην Ιμπίθα. Οσοι συλληφθούν να πίνουν έξω από εξουσιοδοτημένους χώρους θα τιμωρούνται με πρόστιμο από 500 έως 1.500 ευρώ. Επίσης, θα τους απαγορεύεται να αγοράζουν αλκοόλ σε καταστήματα από τις 9.30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.

Η νομοθεσία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες και κατά των σκαφών αναψυχής, στα οποία θα απαγορευθεί η διέλευση σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου (1.852 χιλιομέτρων) από τις καθορισμένες περιοχές. Η παραλαβή ή η αποβίβαση επιβατών θα συνεχίσει να απαγορεύεται.

Βάσει του νόμου που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Μαΐου, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε βάρος αλλοδαπών θα σταλούν στις πρεσβείες των εμπλεκόμενων χωρών.

Μια επιτροπή για την «προώθηση της ευγένειας στις τουριστικές ζώνες» θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει εκπροσώπους των χωρών των οποίων οι τουρίστες συνδέονται περισσότερο με προβλήματα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.