Τα τεράστια αγάλματα είναι η απόλυτη νέα τάση στην Ινδία. Η τελευταία, μια χάλκινη απεικόνιση ύψους 38 μέτρων του κοινωνικού μεταρρυθμιστή Μπιμράο Αμπεκτκάρ στην πόλη Χαϊντεραμπάντ, θα παρουσιαστεί εγκαίρως για τον εορτασμό των γενεθλίων του στις 14 Απριλίου.
Σχεδόν 40.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν με λεωφορεία για την τελετή στην πόλη της νότιας Ινδίας, όπου οι αξιωματούχοι θα ρίξουν βροχή από λουλούδια στο άγαλμα από ένα ελικόπτερο, αφού πρώτα ένας γερανός αφαιρέσει το πανί που το καλύπτει.
Ο Αμπεντκάρ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 65 ετών το 1956, βοήθησε στη σύνταξη του ινδικού συντάγματος και ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Νταλίτς, του κατώτερου στρώματος στο σύστημα των καστών της χώρας. Το άγαλμα κόστισε έως και 400 εκατομμύρια ρουπίες (4,5 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τοπικές αναφορές.
Ο σχεδιαστής του, Ραμ Βάντζι Σουτάρ, 98 ετών, βρίσκεται πίσω από πολλά μεγάλα αγάλματα πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων πολλών του Γκάντι, σε όλη την ινδική επικράτεια, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Times του Λονδίνου.
Ενα δεύτερο άγαλμα του Αμπεντκάρ κατασκευάζεται επίσης στη Βομβάη. Θα είναι το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο, με συνολικό ύψος 137 μέτρων. Εχει επικριθεί από ορισμένους από τους απογόνους του, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον σχεδιασμό του, λέγοντας ότι θα προτιμούσαν να χτιστεί στη θέση του μια βιβλιοθήκη, για να θυμούνται όλοι το έργο του.
Το υψηλότερο στον κόσμο είναι ένα ακόμη χάλκινο άγαλμα ινδού πολιτικού, που έκανε τα αποκαλυπτήρια του το 2018, στο Γκουτζαράτ. Απεικονίζει τον Βαλαμπχμπάι Πατέλ, έναν ηγέτη του κινήματος ανεξαρτησίας, που πιστώθηκε την ενοποίηση των 562 πριγκιπικών κρατιδίων της Ινδίας. Εχει ύψος 182 μ., ξεπερνώντας τον ύψους 153 μ. «Ανοιξιάτικο Ναό του Βούδα» στο Χενάν, της Κίνας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2008.
Το άγαλμα του Πατέλ μάλλον δεν θα παραμείνει για πολύ ακόμη το υψηλότερο στον κόσμο. Εβδομάδες μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, η ινδική πολιτεία Ούταρ Πραντές ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα χάλκινο ομοίωμα ύψους 221 μέτρων, του ινδουιστικού θεού Ραμ. Αυτό θα ξεπεράσει και ένα άγαλμα 212 μέτρων του βασιλιά πολεμιστή του 17ου αιώνα, Τσατραπάτι Σιβάζι Μαχαράι, υπό κατασκευή στις ακτές της Βομβάης.
Ο Αμπεντκάρ, απόφοιτος του London School of Economics, ήταν ο πρώτος Ινδός που έκανε διδακτορικό στα οικονομικά στο εξωτερικό. Το άγαλμα στην πόλη Χαϊντεραμπάντ χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί, χρησιμοποιώντας περίπου 260 τόνους χάλυβα και μπρούντζου.
Το βάθρο στήριξής του, μήκους 15 μέτρων, σχεδιασμένο στο σχήμα του ινδικού κοινοβουλίου, διαθέτει βιβλιοθήκη και μουσείο αφιερωμένα στη ζωή του Αμπεντκάρ. Τοπικοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι θα αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο, ειδικά για τους βουδιστές.
Τα αγάλματα άλλων ηγετών του κόσμου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτά της Ινδίας. Ο Λένιν «κατάφερε» μόλις 27 μέτρα ύψους, σε μια αποσυναρμολογημένη, πλέον, προτομή του στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ), ενώ ένας νεαρός Μάο Τσε Τουνγκ «βλέπει» μια προτομή του ύψους 32 μέτρων, στην επαρχία Χουνάν.