Σε όλη τη Λατινική Αμερική οι διαμαρτυρίες με αφορμή κάποιο αντιλαϊκό μέτρο –οικονομικό συνήθως- εξελίσσονται σε εξεγέρσεις: εδώ σκηνή από τα επεισόδια της 19ης Οκτωβρίου στο Βαλπαραΐζο της Χιλής | REUTERS/Rodrigo Garrido
Επικαιρότητα

Η Λατινική Αμερική στις φλόγες!

Οι χαώδεις κοινωνικές αντιθέσεις, τα ογκώδη δημοσιονομικά προβλήματα, η κρατική διαφθορά και βία αλλά και τα πολιτικά/πολιτειακά αδιέξοδα πυροδοτούν εξεγέρσεις - Στις περισσότερες χώρες κοινός παρονομαστής είναι η έλλειψη δημοκρατίας και ο «καθεστωτισμός» των εμπόρων ναρκωτικών
Protagon Team

Η Λατινική Αμερική φλέγεται! Μία ήπειρος σε κρίση! Η κατάρρευση της οικονομίας και τα φαινόμενα κυβερνητικής διαφθοράς διατρέχουν όλα τα κράτη, τα περισσότερα από τα οποία έχουν και σοβαρά προβλήματα δημοκρατικότητας. Οι λαοί εκδηλώνουν τη δυσφορία τους για τις ασκούμενες πολιτικές με βίαιο τρόπο, σε διαδηλώσεις που συχνά εκτρέπονται σε λεηλασίες και βανδαλισμούς.

Δεν είναι μόνον η Χιλή, λέει η ιταλική La Repubblica. Εκεί επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βγήκε –μία φορά ακόμη- ο στρατός στις λεωφόρους για περιπολίες, αλλά τα ίδια γίνονται και στον Ισημερινό: στο Κίτο 20.000 αυτόχθονες ινδιάνοι πυρπόλησαν δημόσια κτίρια και ανάγκασαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση.

Στην Αργεντινή, που βρίσκεται πάλι μπλεγμένη στα δίχτυα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κόσμος κυριολεκτικά πεινάει. Στη Βολιβία ο ιδιόρρυθμος δημοκρατισμός του Εβο Μοράλες επιδιώκει παγίωσή του μέσα από την κάλπη για τη νέα προεδρία, ενώ η χώρα έχει καεί στην κυριολεξία από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών σε δάση και χωράφια.

Στο Περού η θεσμική κρίση είναι δίχως προηγούμενο, αφού τροφοδοτείται από την αχαλίνωτη διαφθορά. Στην Κολομβία η παραγωγή κόκας σημείωσε νέο ρεκόρ. Στη Βραζιλία του Μπολσονάρο το ταξικό χάσμα μεταξύ των ολίγων πλουσίων και των εκατομμυρίων φτωχών διευρύνεται. Στην απομονωμένη από όλον τον υπόλοιπο κόσμο Βενεζουέλα υπάρχουν δύο πρόεδροι αλλά δεν υπάρχουν καθόλου φάρμακα, ενώ και τα τρόφιμα είναι δυσεύρετα. Τέλος, σαν κοινωνικός κοινός παρονομαστής όλων, εγκληματικές συμμορίες λυμαίνονται όλη την ήπειρο.

Λεηλατημένο σουπερμάρκετ στην Κονσεπσιόν της Χιλής στις 20 Οκτωβρίου | REUTERS / Jose Luis Saavedra

Η ιταλική εφημερίδα διακινδυνεύει την εξής εκτίμηση για τη Λατινική Αμερική: η Δεξιά έχει φθάσει στα όριά της και δεν μπορεί πλέον να κυβερνά και επανεμφανίζεται στο προσκήνιο η Αριστερά με τη μορφή ενός φρέσκου ανέμου αλλαγής – ωστόσο θυμίζει ότι και όταν τυχαίνει να κυβερνά η Αριστερά εκεί, καλές ιδέες και έργα δεν πολυβλέπει ο κόσμος.

Κολομβία: με κοκαΐνη και αίμα. Η οικονομία βυθίζεται, ενώ το πολιτικό πλαίσιο είναι φορτισμένο όχι μόνο από την κομματική αντιπαλότητα αλλά και από δολοφονίες υποψηφίων (83 τον αριθμό). Ακόμη: στην ύπαιθρο περισσότεροι από 250 επικεφαλής αγροτικών κοινοτήτων έχουν δολοφονηθεί, ενώ οι αντάρτες του FARC έχουν διασπαστεί και δεν ακολουθούν τις συμφωνίες ειρήνευσης.

Πορεία ιθαγενών Κολομβιανών στο πλαίσιο ετήσιας συνάντησης των οργανώσεών τους στις 11 Οκτωβρίου: οι άνθρωποι θέλουν σεβασμό των δικαιωμάτων τους και τερματισμό των απειλών και των δολοφονιών στην ύπαιθρο με δράστες εμπόρους ναρκωτικών και ανεξέλεγκτους αντάρτες | EPA/ERNESTO GUZMAN JR

Το πρόγραμμα μετατροπής των καλλιεργειών κόκας έχει κολλήσει και οι αγρότες παραμένουν έρμαια των διαθέσεων των ναρκεμπόρων. Η φτώχεια αυξάνεται.

Βενεζουέλα: χωρίς φαΐ και φάρμακα. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει συντάξει λίστα με τις παραβιάσεις και τις δολοφονίες, ωστόσο η κυβέρνηση του Μαδούρο συνεχίζει να ασκεί την εξουσία με σιδερένια πυγμή, έχοντας φυλακίσει 650 πολιτικούς αντιπάλους του, ενώ άλλοι κοινοβουλευτικοί έχουν καταφύγει σε πρεσβείες για να γλιτώσουν.

Καράκας, 9 Οκτωβρίου: πάρα πολλά τα ψηφία στις τιμές των απλών, καθημερινής χρήσης προϊόντων που πουλάει αυτό το μπακάλικο – έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο συσσωρευμένος πληθωρισμός στη Βενεζουέλα για το 2019 ήταν 3.326% | EPA / RAYNER PENA

Οι απλοί πολίτες οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα (πηγαίνοντας στην Κολομβία κυρίως) είναι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ψυχές. Η δυτικόφιλη αντιπολίτευση στον Μαδούρο δεν είναι σε θέση να προσφέρει εναλλακτική λύση.

Περού: σάπιοι οι θεσμοί. Στη χώρα των Ανδεων κυβερνά η διαφθορά. Εκεί τρεις πρόεδροι έχουν συλληφθεί, ένας τέταρτος φυγοδικεί και ένας πρώην αρχηγός του κράτους έχει αυτοκτονήσει. Η σήψη έχει φθάσει μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας.

Στη Λίμα, στις 7 Οκτωβρίου, έγιναν διαδηλώσεις κατά της απόφασης του προέδρου της χώρας να διαλύσει τη Βουλή: οι πολίτες κατήγγειλαν «πραξικόπημα» αλλά αντιμετωπίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις καταστολής | EPA / Paolo Aguilar

Η θεσμική κρίση κορυφώθηκε με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 26 Ιανουαρίου 2020. Οσον αφορά την οικονομία, ο δείκτης της ανάπτυξης είναι ενδεικτικός: από το 5% η ανάπτυξη κατακρημνίστηκε στο 1,5%.

Βολιβία: καθεστώς ο Μοράλες. Ο πρόεδρος της χώρας Εβο Μοράλες δεν θέλει φυσικά να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει τον στόχο του να επανεκλεγεί, ως φαίνεται, μέσω του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών. Η κρατική προπαγάνδα τον παρουσιάζει σαν εκλεκτό του λαού, αλλά οι αγρότες και οι ιθαγενείς κυρίως –δηλαδή οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του- έχουν πολλά παράπονα.

20 Οκτωβρίου: ο Εβο Μοράλες ψήφισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βολιβίας στολισμένος με «άνθη και λαϊκή αγάπη» σύμφωνα με τα ξεπερασμένα από πολύν καιρό στη Δύση ηγετικά πρότυπα REUTERS/Ueslei Marcelino

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του εφετινού καλοκαιριού έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην αγροτική και δασική οικονομία, και έχουν «καψαλίσει» και τον θώκο του Μοράλες. Ωστόσο εκείνος ανθίσταται – και με τον φόβο και με τις απειλές για συνταγματική εκτροπή. Εκμεταλλεύεται την ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων εξουσίας.

Αργεντινή: πάλι οικονομικό χάος. Οι Αργεντινοί ψηφίζουν την επόμενη Κυριακή και οι περονιστές είναι το φαβορί για την επικράτηση. Η κυβέρνηση Μαουρίτσιο Μάκρι έχει αποτύχει. Το εθνικό νόμισμα πέσο έχει καταρρεύσει, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 54%, η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί την έλλειψη βασικών αγαθών. Τα λεφτά από το δάνειο των 53 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ «κάηκαν».

Η μορφή του Χουάν Περόν σχηματίζεται στις «γιγαντοοθόνες» των συγκεντρώσεων του Αλμπέρτο Φερνάντεζ: μέσα στα ερείπια της οικονομίας, το σκληρά εθνικιστικό παρελθόν της Αργεντινής πωλείται ξανά ως μέλλον | REUTERS/Agustin Marcarian

Οι εκλογές θα γίνουν αλλά ο κόσμος δεν έχει αυταπάτες, βλέπει ότι ο κίνδυνος της πτώχευσης καραδοκεί.