Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (αριστερά) και Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη Τύπου ακριβώς πριν από έναν χρόνο | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Επικαιρότητα

Δεκαοκτώ λέξεις της Αθήνας για τις ειρωνείες της Αγκυρας

Με μία λακωνική φράση το ελληνικό υπ. Εξωτερικών αντέκρουσε την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου
Protagon Team

Με μόλις 18 λέξεις απάντησε την Πέμπτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την τουρκική πλευρά, το βράδυ της Τετάρτης:

«Το να γνωρίζεις το διεθνές Δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις»

Αυτή ήταν η απάντηση στη μακροσκελή, άκρως ειρωνική, ανακοίνωση που εξέδωσε μία ημέρα πριν το τουρκικό υπουργείο, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Παυλόπουλος από την Κάλυμνο, για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επιθυμία του Προέδρου Παυλόπουλου να αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Ωστόσο παρατηρούμε με ενδιαφέρον και είμαστε έκπληκτοι με τις παρατηρήσεις του που δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη γνώσεων των βασικών αρχών του διεθνούς Δικαίου» ανέφερε σκωπτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Προβάλλοντας για ακόμη μία φορά τη θεωρία της για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου, η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης έχει εγκαταστήσει την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου λαμβάνοντας υπόψιν της τις ανησυχίες της Τουρκίας».

Επιμένοντας ακόμα περισσότερο το υπουργείο υποστήριξε ότι «η Συνθήκη των Παρισίων πιο ξεκάθαρα καθόρισε το στάτους του Αιγαίου» ενώ έκανε λόγο για το «θεμελιώδες δικαίωμα» της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο «καθώς βασίζεται στην τουρκική άποψη για το διεθνές Δίκαιο και είναι καθήκον μας όσον αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Η ομιλία η οποία ενεργοποίησε τα ανακλαστικά της Αγκυρας πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη, 7 Μαρτίου, στην Κάλυμνο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της 70ής επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου. Είχε τονίσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά ότι είναι αποφασισμένη με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είχε πει.