592
| Shutterstock

Η κυκλική οικονομία βασικό συστατικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της COSMOTE

Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 15:45
|Shutterstock

Η κυκλική οικονομία βασικό συστατικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της COSMOTE

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 15:45

Kάθε χρόνο, ο καθένας μας πετάει στα σκουπίδια τους 6 από τους 16 τόνους προϊόντων που χρησιμοποιεί. Οι αριθμοί είναι πολύ πιο μεγάλοι ως προς τα οικιακά απορρίμματα: κάθε ευρωπαίος πολίτης παράγει μισό τόνο από αυτά. Το 40% ανακυκλώνεται, ενώ σε μερικές χώρες ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% εξακολουθεί να καταλήγει σε χωματερές. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς ανατραφήκαμε με το μοντέλο οικονομίας «παίρνω – φτιάχνω – καταναλώνω – πετώ». Οι συνέπειες τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον είναι μεγάλες και τις βιώνουμε όλοι. Αυτό προσπαθεί να αλλάξει, προς όφελος όλων μας, η κυκλική οικονομία – το νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, που περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους. Είναι η νέα προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη με οφέλη για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο Όμιλος ΟΤΕ αναγνωρίζει ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και είναι σημαντικοί για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για αυτό ενσωματώνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ορθή διαχείρισή τους.

Το 2019 ξεκίνησε το πρόγραμμα #ZEROPLASTIC, και στόχος του είναι η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στα κτίρια γραφείων, και της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα COSMOTE & ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλα τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ και σε 7 μεγάλα κτίρια, με αποτέλεσμα το 2020 περίπου 8.500 εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Το πρόγραμμα #ZEROPLASTIC εφαρμόζεται σε όλα τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ και σε 7 κτίρια, με αποτέλεσμα, το 2020, περίπου 8.500 εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Στα μεγάλα κτίρια γραφείων, έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση πλαστικών μιας χρήσης όπως ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια και μπουκάλια, ενώ η χρήση συσκευασιών τροφίμων έχει περιοριστεί σημαντικά.

Μόνο μέσα στη διετία 2019-2020, αποφεύχθηκε η κατανάλωση περισσότερων  από 4,5 εκατομμυρίων τεμαχίων πλαστικών μιας χρήσης xάρη στο πρόγραμμα #ZEROPLASTIC.

Αυτό σημαίνει ότι 1 τόνος πλαστικών δεν κατέληξε σε χωματερές ή στη θάλασσα.

Το ίδιο διάστημα (2019-2020) αποφεύχθηκε η κατανάλωση 2,7 εκατ. πλαστικών σακουλών στο δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Οι πλαστικές σακούλες αντικαταστάθηκαν με χάρτινες, και από το 2021 χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σακούλες πιστοποιημένες με FSC* (προέρχονται από δάση με υπεύθυνη διαχείριση, ελεγχόμενες πηγές, ανακυκλωμένα υλικά ή συνδυασμό αυτών). Το όφελος για το περιβάλλον είναι η αποφυγή 240 t διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Παράλληλα εντυπωσιακή είναι και η εξοικονόμηση χαρτιού που έχει πετύχει ο Όμιλος ΟΤΕ στις δραστηριότητές του. Την τετραετία 2016-2020 η κατανάλωση χαρτιού μειώθηκε κατά 56%. Μόνο για το 2020, με τους e-λογαριασμούς εξοικονομήθηκαν 411 τόνοι χαρτιού, που αντιστοιχούν σε 6.860 δέντρα. Την ίδια χρονιά μειώθηκε κατά 30% η συσκευασία του νέου αποκωδικοποιητή Android TV, εξοικονομώντας 22 τόνους χαρτιού, λόγω της μετάβασης σε προϊόντα νέας γενιάς.

Ακόμη, μέσα στο 2020, σημαντικά αποτελέσματα από την αξιοποίηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στη λειτουργία του Ομίλου ΟΤΕ ήταν:

  • 285.000 συσκευές τερματικού εξοπλισμού (routers και TV decoders) ανακατασκευάστηκαν και 45 τόνοι πλαστικού εξοικονομήθηκαν
  • To 93% των αποβλήτων του Ομίλου ανακυκλώθηκαν ή επαναχρησιμοποιήθηκαν
  • 18,5 τόνοι κινητών συσκευών & tablets, 20 τόνοι μπαταριών και 3.500 μελανοδοχεία ανακυκλώθηκαν μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα καταστήματα COSMOTE & ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
  • 66 τόνοι χαρτιού και 11,57 τόνοι από υλικά συσκευασιών ανακυκλώθηκαν χάρη στο εσωτερικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2013 στα κτίρια του Ομίλου, εφαρμόζοντας την αρχή «Διαλογή στη Πηγή», και καλύπτει περίπου 9.000 εργαζόμενους.

Ο Όμιλος ΟΤΕ και οι άνθρωποί του αναπτύσσουν σταθερά τα τελευταία χρόνια την κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας. Είναι η επιλογή τους σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο. Και αποδεικνύουν στην πράξη ότι ένας κόσμος καλύτερος για όλους είναι εφικτός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...