Τουρκικές λίρες με τη μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Επικαιρότητα

Η κρίση και ο πληθωρισμός σπρώχνουν τους Τούρκους στο Bitcoin

Λύση στα κρυπτονομίσματα, που μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα κατά του πληθωρισμού, αναζητούν πολλοί -κυρίως νέοι- στη γειτονική χώρα
Protagon Team

Από τη στιγμή που το πραγματικό νόμισμα δεν προσφέρει πλέον κάποια ασφάλεια, οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να στρέφονται στα κρυπτονομίσματα, όχι μόνο για να ακολουθήσουν το πνεύμα των καιρών, αλλά και για να ισοσκελίσουν τις απώλειες που έχουν από το πραγματικό νόμισμα.

Η πτώση της τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια έναντι του δολαρίου και του ευρώ είναι καταγεγραμμένη, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας να την περιορίσει. Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το εθνικό νόμισμα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει.

Από την άλλη, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει τέσσερις διοικητές Κεντρικής Τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια – οι δύο τελευταίες αλλαγές ήταν αιφνιδιαστικές, κυριολεκτικά με μεταμεσονύκτιες αποφάσεις.

Κινήσεις τέτοιου είδους περιορίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση. Κανένας δεν φαίνεται να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι στο 16%, όπως έγινε γνωστό για τον μήνα Μάρτιο: ανεπισήμως είναι πολύ ψηλότερα και αυτό φαίνεται καθημερινά στο πορτοφόλι των μη προνομιούχων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πολλοί –κυρίως νέοι– στρέφονται στα κρυπτονομίσματα, γράφει ο Guardian, τα οποία, αν μη τι άλλο, μπορεί να προσφέρουν μία κάποια ασπίδα προστασίας έναντι του πληθωρισμού. Οσοι, πάλι, δεν συναλλάσσονται με Bitcoin ή με άλλα ψηφιακά πορτοφόλια, αναζητούν μανιωδώς πληροφορίες για αυτά, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Google.

Εκτόξευση

Στο διάστημα μεταξύ των αρχών Φεβρουαρίου και 24 Μαρτίου, οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα έφτασαν τα 218 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 22 δισ. ευρώ), ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν μόλις 7 δισ. Τις ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αγμπάλ, οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα έφτασαν τα 23 δισ. λίρες, ενώ πέρυσι τις ίδιες ημέρες ήταν μόλις 1 δισ.

Ολα αυτά, την ώρα που το ψηφιακό νόμισμα φτάνει στο απόλυτο υψηλό –ένα bitcoin αξίζει πλέον 62.000 δολάρια– και ο πρόεδρος Ερντογάν προτρέπει τους πολίτες να καταθέσουν χρυσό και συνάλλαγμα που κρύβουν στα στρώματα, για να τονώσουν την οικονομία.