Η Κοντολίζα Ράις μιλά σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο | EPA/SARAH YENESEL
Επικαιρότητα

Η Κοντολίζα Ράις προειδοποιεί: Πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τον Πούτιν

Σε κοινό της άρθρο με τον πρώην υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Δύση πρέπει να στείλει επειγόντως πολύ πιο προηγμένη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο για να ηττηθεί η Ρωσία, αλλιώς ο Πούτιν θα επιτεθεί και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ
Protagon Team

Είναι επιτακτική ανάγκη για τη Δύση να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε το Κίεβο να καταφέρει να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα και να αποτραπεί έτσι μία ευθεία πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας.

Αυτό ανέφεραν σε κοινό τους άρθρο στην Washington Post με τίτλο «Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της Ουκρανίας»,  η Κοντολίζα Ράις, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου και επί Μπαράκ Ομπάμα.

Τα δύο πρώην στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν ότι αν η Δύση δεν ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πάρει θάρρος και θα επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ.

Χαιρέτισαν επίσης, την απόφαση της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου να στείλουν τανκς στην Ουκρανία για πρώτη φορά και ζήτησαν από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ να προσθέσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, προηγμένα drones, μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών και αρτιότερο εξοπλισμό παρακολούθησης.

Οι δύο πρώην υπουργοί τόνισαν ακόμα ότι αν δεν υπάρξει μία σημαντική στρατιωτική νίκη από τη μεριά των Ουκρανών, οι Δυτικοί θα πιέσουν το Κίεβο να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός υπό όρους που θα δώσουν το δικαίωμα στη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της, όποτε είναι έτοιμη.

«Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της να προμηθεύσουν επειγόντως την Ουκρανία με πολύ πιο προηγμένη και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Οι ΗΠΑ πήραν το μάθημά τους με τον χειρότερο τρόπο, το 1914, το 1941 και το 2001, ότι οι απρόκλητες επιθέσεις ενάντια στο διεθνές Δίκαιο και την διεθνή τάξη, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Είναι καλύτερα να τον σταματήσουμε (τον Πούτιν) τώρα πριν απαιτηθούν περισσότερα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».