Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να προκαλέσει χιλιάδες επιπλέον αυτοκτονίες τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με κοινή έρευνα από τα Πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ στις ΗΠΑ.
Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει ήδη σχετιστεί με την επανεμφάνιση κι εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία, πλέον αρχίζουμε να βλέπουμε και τις επιπτώσεις της στη ψυχική μας υγεία καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν μια, όπως λένε, «ανησυχητική σχέση» ανάμεσα στις υψηλότερες θερμοκρασίες και στη φθίνουσα ψυχική υγεία – και συγκεκριμένα τις περιπτώσεις αυτοχείρων.
Όπως αναφέρεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Climate Change, η ερευνητική ομάδα μελέτησε υψηλές θερμοκρασίες που έμειναν στην ιστορία και περιστατικά αυτοκτονίας στις ΗΠΑ και στο Μεξικό για αρκετές δεκαετίες.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η αύξηση των μηνιαίων μέσων θερμοκρασιών κατά έναν βαθμό Κελσίου σε συγκεκριμένες περιοχές συνέπεσε με αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 0,7% στις ΗΠΑ και κατά 2,1% στο Μεξικό.
Κάνοντας την αναγωγή στις επόμενες δεκαετίες, οι ερευνητές βρήκαν ότι μέχρι το 2050 τα ποσοστά αυτοκτονίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,4% στις ΗΠΑ και κατά 2,3% στο Μεξικό.
«Μελετάμε τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στις συγκρούσεις και στη βία εδώ και χρόνια και βρήκαμε ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιθετικοί, όταν ο καιρός είναι ζεστός», τονίζει ο καθηγητής Σόλομον Χσιάνγκ, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
Το φαινόμενο αυτό, που ισοδυναμεί με 21.000 επιπλέον θανάτους στη μελετώμενη περιοχή, είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρήθηκε στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης.
Σύμφωνα με τον έτερο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Μάρσαλ Μπερκ, από το Στάνφορντ, «η αυτοκτονία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και τα ποσοστά αυτοκτονίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Βέβαια οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν είναι σαφώς ο μόνος, ούτε ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία».
«Τώρα είδαμε ότι, πέρα από το να πληγώνουν τους άλλους, κάποια άτομα βλάπτουν και τον εαυτό τους. Φαίνεται ότι η ζέστη επηρεάζει βαθιά το ανθρώπινο μυαλό και το πώς αποφασίζουμε να κάνουμε κακό», καταλήγει ο Χσιάνγκ.