Είναι αλήθεια πως μοιάζουν. Ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, και ο πατέρας του, ο οποίος τρόπον τινά αποτελεί τον πρωταγωνιστή του «Κάποτε στα Βορειοδυτικά» (σε ελεύθερη μετάφραση), μιας νέας κινεζικής τηλεοπτικής σειράς εποχής, το πρώτο επεισόδιο της οποίας προβλήθηκε στην κρατική κινεζική τηλεόραση την περασμένη Τρίτη.
Η χρηματοδοτούμενη από Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας σειρά εξιστορεί τη ζωή του Σι Τζονσούνγκ, ο οποίος υπήρξε, στα στερνά του, πρεσβύτερος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) αλλά και επιτελικό στέλεχος, όταν ήταν νεότερος, υπό τον Μάο Τσετούνγκ.
Το «Κάποτε στα Βορειοδυτικά», το οποίο πήρε συντριπτικά θετικές κριτικές στα (ασφυκτικά ελεγχόμενα) μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά από παραγωγές που προορίζονται για μαζική κατανάλωση και επικεντρώνονται στην εξύμνηση της στρατιωτικής ιστορίας του ΚΚΚ. Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση εξυμνείται επίσης η οικογενειακή ιστορία του Σι Τζινπίνγκ.
Στα 39α επεισόδια της σειράς δραματοποιείται η ζωή του πρεσβύτερου Σι, ο οποίος, μεγαλώνοντας στους κόλπους μιας αγροτικής οικογένειας στην επαρχία Σαανσί, κατάφερε να καταστεί ένας από τους ηγέτες της επανάστασης στη βορειοδυτική Κίνα. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV για την προώθηση της σειράς, πρόκειται για «το πρώτο επικό αριστούργημα που προσφέρει μια πανοραμική θεώρηση της υπέροχης ιστορίας της επανάστασης στα βορειοδυτικά», αναδεικνύοντας, συγχρόνως, τα «εξαιρετικά βιώματα» του πατέρα Σι.
Η σειρά εκτυλίσσεται με φόντο τον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο οι Κομμουνιστές και οι Εθνικιστές πολέμησαν για τον έλεγχο της χώρας μετά την πτώση της δυναστείας Τσινγκ. Ο Σι απεικονίζεται ως ένας πιστός και αποφασιστικός επαναστάτης που συνέβαλε στην εδραίωση των θεμελίων του ΚΚΚ στις επαρχίες Σαανσί και Γκανσού.
Χάρη στη ζέση του ο πατέρας του νυν ηγέτη της Κίνας ανέβηκε γρήγορα όλα τα κλιμάκια της κομματικής ιεραρχίας, καταφέρνοντας να εισέλθει στην ελίτ του κόμματος. Μετά από την επικράτηση των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο έγινε επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του ΚΚΚ και ένας εκ των αναπληρωτών πρωθυπουργών της Κίνας. «Τα κόκκινα διαπιστευτήριά του τα κληρονόμησε ο γιος του, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως “πρίγκιπας” του κόμματος που σήμερα ελέγχει», γράφει η Εϊμι Χόκινς, επικεφαλής ανταποκρίτρια του Guardian στην Κίνα.
Πριν, όμως, συμβεί αυτό, ο πατέρας Σι κάποια στιγμή κατέστη εχθρός του κόμματος. Η σειρά φέρεται να τελειώνει το 1952, ένα χρόνο πριν γεννηθεί ο υιός Σι Τζινπίνγκ και μια δεκαετία πριν ο πατέρας του εκπέσει από όλα τα αξιώματά του, επειδή είχε εκφραστεί θετικά για ένα μυθιστόρημα το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως κεκαλυμμένη προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας του κόμματος.
Τις δεκαετίες του 1960 και του ‘70, ο πατέρας Σι ο πέρασε 16 χρόνια διαρκώς διωκόμενος, γεγονός που πιστεύεται ότι επηρέασε βαθιά τον υιό Σι καθώς και τη σχέση του με το κόμμα. Ο πατέρας Σι αποκαταστάθηκε, τελικά, μετά από το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης, συνεχίζοντας να καταλαμβάνει ηγετικές θέσεις.
Οπως θυμίζει η βρετανίδα δημοσιογράφος ο Σι Τζινπίνγκ έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2012, το ζήτημα του ελέγχου της ιστορίας του κόμματος έχει καταστεί βασικό μέλημά του.
Η Εϊμι Χόκινς αναφέρει ενδεικτικά πως στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, ο Σι ο πρεσβύτερος εμφανίζεται να διαπληκτίζεται με έναν διευθυντή σχολείου ονόματι Γουέι Χάι. Στην πραγματικότητα ο πατέρας του κινέζου προέδρου φυλακίστηκε για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του διευθυντή, όπως υποστηρίζει ο Τζόζεφ Τορίτζαν, ερευνητής στο Hoover History Lab του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και συγγραφέας μιας βιογραφίας του Σι Τζονσούνγκ που θα κυκλοφορήσει προσεχώς. Ωστόσο στη σειρά υποβαθμίζεται αισθητά ο ρόλος που διαδραμάτισε στο πλαίσιο της συνωμοσίας. «Η αντιμετώπιση των πολιτιστικών προϊόντων ανέκαθεν ήταν ζήτημα για το κόμμα», είπε ο αμερικανός ειδικός. «Η ιστορία του κόμματος και το πώς παρουσιάζεται ήταν πάντα ένα ναρκοπέδιο», συμπλήρωσε.