Δεν μπορούν να χαμογελάσουν, όμως τα μάτια τους δείχνουν αν είναι ευτυχισμένα ή όχι | Facebook /Sanctuary Donkey
Επικαιρότητα

Η κινεζική ιατρική απειλεί τα γαϊδουράκια με εξαφάνιση

Τη στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιδρά για την κακοποίηση των ζώων στη Σαντορίνη, κινεζικές εταιρείες σφαγιάζουν εκατομμύρια της ομοταξίας, για να φτιάξουν «φυτικά», όπως τα χαρακτηρίζουν, φάρμακα
Protagon Team

Με εξαφάνιση απειλείται ο μισός πληθυσμός γαϊδουριών παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς εκατομμύρια ζώα θανατώνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Oπως αναφέρει ο Guardian, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι σφαγιάζονται περίπου 4,8 εκατομμύρια γάιδαροι, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για φάρμακα της κινεζικής ιατρικής. Πώς συνδέονται αυτά τα δύο;

Για να παρασκευαστεί ένας συγκεκριμένος τύπος φαρμάκου χρησιμοποιείται μία ειδική ζελατίνη, η e jiao, η οποία προέρχεται από γαϊδουράκια. Μάλιστα, το εν λόγω φάρμακο διαφημίζεται παγκοσμίως ως «φυτικό». Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η νέα έκθεση της Sanctuary Donkey, μίας βρετανικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία των γαϊδάρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός των γαϊδουριών είναι σήμερα 44 εκατομμύρια και αναμένεται να μειωθεί στο μισό τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρει η έκθεση.

Οι αριθμοί γαϊδάρων στην Κίνα έχουν μειωθεί κατά 76% από το 1992, η χώρα στρέφεται προς τις παγκόσμιες εισαγωγές για να καλύψει το κενό. Οι πληθυσμοί γαϊδάρων στη Βραζιλία έχουν μειωθεί 28% από το 2007, 37% στην Μποτσουάνα και 53% στην Κιργιζία, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι πληθυσμοί στην Κένυα και στην Γκάνα θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν δραματικά από το εμπόριο που πραγματοποιείται με αφορμή τη ζήτηση κινεζικών φαρμάκων.

Συνολικά, 18 χώρες έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά ακόμη και όταν η σφαγή γαϊδουριών έχει απαγορευτεί, όπως συμβαίνει στην Γκάνα και στο Μάλι, η έλλειψη αυστηρής νομοθετικής ρύθμισης σημαίνει ότι η πρακτική συχνά συνεχίζεται ή πως τα ζώα αποστέλλονται για σφαγή πέρα από τα σύνορα, υποστηρίζει η έκθεση.

Τα γαϊδούρια, πολλά κλεμμένα από κοινότητες που βασίζονται στα ζώα για να ζήσουν, μεταφέρονται σε μακρινά ταξίδια χωρίς τροφή και νερό. Περίπου το 20% από αυτά πεθαίνουν κατά τη μεταφορά.

Οσα από αυτά τα καταφέρουν, φτάνουν στον προορισμό τους με τραύματα και σημάδια εξαθλίωσης από την κακομεταχείριση.

Επιπλέον, «οι συνθήκες είναι τραγικές σε μερικούς από τους τόπους που σφαγιάζονται τα γαϊδουράκια», λέει η Φέιθ Μπέρνετ, διευθύντρια έρευνας και επιχειρησιακής υποστήριξης της Sanctuary Donkey. «Η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε», λέει η ίδια.

Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή, ώστε ακόμα τα ζώα σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή νεογέννητα, άρρωστα ή τραυματισμένα, οδηγούνται σε σφαγή, καθώς τραυματισμοί και ασθένειες δεν επηρεάζουν την ποιότητα της ουσίας που απαιτείται για το φάρμακο.

Την πρακτική καταδίκασαν ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες κινεζικών φαρμάκων στη Βρετανία, όμως δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να απαγορευτεί  ο σφαγιασμός των ζώων.

Το μόνο που προτείνουν, είναι να βρεθεί σύντομα εναλλακτικός τρόπος με εργαστηριακή καλλιέργεια του απαραίτητου συστατικού για τα φάρμακα, ώστε να σταματήσουν οι σφαγές.