Oλοι οι μαθητές Γυμνασίου στην Κίνα θα υποβάλλονται πλέον σε υποχρεωτική στρατιωτική «παράλληλη» θητεία, βάσει του νέου νόμου για την «αμυντική εκπαίδευση».
Ο νόμος, ο οποίος τερματίζει μια εθνική συζήτηση σχετικά με αυτό που είναι ήδη κοινή πρακτική στην Κίνα, προτείνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, στρατιωτικές ασκήσεις και για μαθητές Γυμνασίου –ηλικίας 12 έως 15 ετών– και προβλέπει ότι η αμυντική εκπαίδευση θα πρέπει να είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος, ακόμη και για μαθητές Δημοτικού.
Ο νόμος υπηρετεί το σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ να οικοδομήσει τον στρατό της Κίνας ως μια δύναμη που μπορεί να ανταγωνιστεί τον στρατό των ΗΠΑ. Λέγεται επίσης ότι φοβάται πως οι νέοι χάνουν την πατριωτική τους εστίαση και οι νέοι άνδρες την αρρενωπότητά τους, αντιμέτωποι με προκλήσεις όσον αφορά τους κανόνες φύλου και τους σύγχρονους πειρασμούς της ποπ κουλτούρας.
Εν τω μεταξύ, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες όσον αφορά τη στρατολόγηση, με την αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας να παρέχει καλύτερα αμειβόμενες επιλογές σταδιοδρομίας για όσους εγκαταλείπουν το σχολείο και τους αποφοίτους.
Τα προγράμματα αμυντικής κατάρτισης είναι ένα ετήσιο τελετουργικό για τους περισσότερους κινέζους εφήβους, με τα πανεπιστήμια να διοργανώνουν μαθήματα στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους κάθε Σεπτέμβριο. Οι μαθητές αναγκάζονται να φορούν στρατιωτικά ρούχα και να εκτελούν ασκήσεις, στις οποίες ενίοτε συμπεριλαμβάνεται και η βασική εκπαίδευση σε ένοπλη εμπλοκή.
Η εκπαίδευση επιβάλλεται τακτικά και σε μαθητές Γυμνασίου, αλλά με μεγαλύτερη ελαστικότητα. Ο νέος νόμος καθιστά αυστηρότερη τη διατύπωση των υφιστάμενων κωδίκων ώστε να άρει κάθε ασάφεια και να μην επιτρέπεται σε σχολεία ή μαθητές να εξαιρεθούν.
Ορισμένοι έφηβοι αντιτίθενται, όπως σημειώνουν οι Times, και η εκπαίδευση μερικές φορές οδηγεί σε τραυματισμούς, ακόμη και σε θανάτους. Υπήρξε γενική κατακραυγή πριν από πέντε χρόνια, όταν ένα 15χρονο αγόρι από τη Ναντζίνγκ κατέρρευσε και πέθανε από θερμοπληξία αφού αναγκάστηκε να ολοκληρώσει μια άσκηση στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και την έντονη υγρασία της νότιας Κίνας.
Φοιτητές από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, που κάποτε απαλλάσσονταν, έχουν επίσης σοκαριστεί τα τελευταία χρόνια όταν έλαβαν ειδοποιήσεις που έλεγαν ότι τώρα πρέπει να πάνε από νωρίς στο πανεπιστήμιο για τις στρατιωτικές ασκήσεις.
Εν μέρει, ο νέος νόμος επιδιώκει να λύσει ένα πρόβλημα: με το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα να έχει μειωθεί δραματικά λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού, υπάρχουν λιγότεροι στρατεύσιμοι.
Το κράτος επίσης φοβάται ότι δημιούργησε μια γενιά νεαρών ενηλίκων που έχουν παρασυρθεί από φοβισμένους γονείς, κάτι που φαίνεται να πιστεύει και ο ίδιος ο Σι, κρίνοντας από την περιστασιακή καταστολή των «θηλυκών και χυδαίων» στιλ ντυσίματος και συμπεριφοράς νεαρών ανδρών.
Καθώς η οικονομία έχει αναπτυχθεί, ο αριθμός των εναλλακτικών θέσεων εργασίας με υψηλές απολαβές και υψηλότερου κύρους έχει επίσης κλιμακωθεί.
Σημειώθηκε μια μικρή άνοδος στις αιτήσεις εισόδου σε στρατιωτικές σχολές πέρυσι, εν μέσω της κρίσης απασχόλησης των νέων. Αλλά η μακροπρόθεσμη πτωτική τάση έχει προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον.
Παράλληλα, η πληθώρα υπηρεσιών ασφαλείας και ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας της Κίνας παρέχουν ευκαιρίες για απασχόληση χαμηλού επιπέδου χωρίς να χρειάζεται να φύγει ένας νέος από το σπίτι του και χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει η στρατολόγηση στον PLA.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, ειδικά στο ναυτικό και τα προγράμματα πυραύλων, έχουν εκτοξεύσει την ανάγκη για νεοσύλλεκτους με επιστημονική κατάρτιση, αλλά αυτοί είναι ακριβώς οι τομείς στους οποίους η ιδιωτική βιομηχανία προσφέρει καλοπληρωμένες εναλλακτικές λύσεις.
Πέρυσι, το όριο ηλικίας για να γίνει κάποιος πιλότος μαχητικού αεροσκάφους σε αεροπλανοφόρο αυξήθηκε από τα 24 στα 26. Για όλους τους αιτούντες, τα όρια ύψους και βάρους έχουν χαλαρώσει και ένα ευρύτερο φάσμα θέσεων εργασίας έχει τεθεί στη διάθεση των γυναικών.
Ο στρατός της Κίνας συνολικά απασχολεί δύο εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας τον κατά κάποιον τρόπο τον μεγαλύτερο στον κόσμο. Μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν θα καθοδηγείται από το ναυτικό και την πυραυλική δύναμη της χώρας, συνεπώς οι ανάγκες για περισσότερο στρατό ξηράς είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτες.
Ωστόσο, με τις ρίζες του στην κομμουνιστική προπαγάνδα, το μέγεθος του PLA λειτουργεί ως εικόνα του ελέγχου που ασκεί το κόμμα.