Ενα νομοσχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης προς έγκριση, το οποίο απαγορεύει την ομιλία και το ντύσιμο που είναι «επιβλαβή για το πνεύμα του κινεζικού λαού», έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στη χώρα. Εφόσον τεθεί σε ισχύ, όσοι κριθούν ένοχοι θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με πρόστιμο ή φυλάκιση – ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ακριβώς ενέργειες θα συνιστούν παραβίαση του νόμου.
Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει περισσότερη σαφήνεια από την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική επιβολή, αναφέρει ρεπορτάζ του BBC News από το Πεκίνο.
Η Κίνα δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά από προτεινόμενες αλλαγές στους νόμους της για τη δημόσια ασφάλεια – τις πρώτες μεταρρυθμίσεις εδώ και δεκαετίες. Το νομοσχέδιο για τον ρουχισμό έχει προκαλέσει άμεση αντίδραση από το κοινό, με πολλούς στο διαδίκτυο να το επικρίνουν ως υπερβολικό και παράλογο.
Μια επίμαχη ρήτρα προτείνει κράτηση έως και 15 ημερών και επιβολή προστίμου έως και 5.000 γιουάν (650 ευρώ) για άτομα που φορούν ή εξαναγκάζουν άλλους να φορούν ρούχα και σύμβολα που «υπονομεύουν το πνεύμα ή πληγώνουν τα αισθήματα του κινεζικού έθνους».
Παράλληλα, όσοι δημιουργούν ή διαδίδουν άρθρα ή ομιλίες που έχουν ανάλογο αποτέλεσμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την ίδια ποινή. Οι προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές απαγορεύουν επίσης «προσβολή, συκοφαντία ή άλλη παραβίαση κατά τοπικών ηρώων και μαρτύρων», καθώς και βανδαλισμούς των μνημείων τους.
Διαδικτυακά, οι Κινέζοι αναρωτιόνται πώς οι αρχές επιβολής του Νόμου μπορούν να καθορίσουν μονομερώς πότε τα «αισθήματα» του έθνους «πληγώνονται». «Θα θεωρηθεί προσβλητικό το να φοράς κοστούμι και γραβάτα; Ο μαρξισμός προέρχεται από τη Δύση. Η παρουσία του στην Κίνα θα μετρούσε επίσης ως πληγή των εθνικών συναισθημάτων;» ανάρτησε ένας χρήστης στην πλατφόρμα Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter.
Νομικοί εμπειρογνώμονες της χώρας επικρίνουν επίσης την αόριστη διατύπωση του νόμου, λέγοντας ότι μπορεί να επιδέχεται κατάχρησης. Η Ζάο Χονγκ, καθηγήτρια Νομικής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Δικαίου, δήλωσε ότι η έλλειψη σαφήνειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση προσωπικών δικαιωμάτων.
Ανέφερε μια περίπτωση που έγινε πρωτοσέλιδο στην Κίνα πέρυσι, όταν μια γυναίκα ντυμένη με κιμονό κρατήθηκε στην πόλη Σουτσόου και κατηγορήθηκε ότι «δημιούργησε καυγάδες και προκάλεσε προβλήματα» επειδή είχε φορέσει το ιαπωνικό ένδυμα. Το περιστατικό προκάλεσε οργή στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπήρξαν και άλλα παραδείγματα καταστολής. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους η αστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα που φορούσε ένα αντίγραφο ιαπωνικής στρατιωτικής στολής σε μια νυχτερινή αγορά. Ακόμη, νωρίτερα τον περασμένο μήνα, απαγορεύτηκε η είσοδος πολιτών που φορούσαν ρούχα με το σχήμα και τα χρώματα του ουράνιου τόξου σε συναυλία του ταϊβανέζου τραγουδιστή Τσανγκ Χούι-Μέι στο Πεκίνο.
Το σχέδιο νόμου δεν είναι παρά ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το πρότυπο του κινέζου πολίτη, από τότε που ανήλθε στην ηγεσία, το 2012. Το 2019, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε «οδηγίες ηθικής» που περιελάμβαναν ντιρεκτίβες, όπως να είσαι πάντα ευγενικός, να ταξιδεύεις με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και να έχεις «πίστη» στον πρόεδρο Σι και στο Κόμμα.