Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο δεν μασάει τα λόγια του - ειδικά όταν πρόκειται για οικολογικά θέματα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Η Κίνα τα «έβαλε» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τα… ψάρια της

Ο χολιγουντιανός ηθοποιός εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν θα μείνει «θαλασσινό για θαλασσινό να φάει ο κόσμος», καθώς η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα δεν βρίσκει πια ψάρια στις δικές της θάλασσες, οπότε επεκτείνεται σε άλλους ωκεανούς. Και οι Κινέζοι τον «μάλωσαν»
Protagon Team

Θύελλα (κινεζικών) αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα, αφού εξάντλησε όλα τα αποθέματα των φαγώσιμων θαλασσινών από τα νερά της, τώρα ψαρεύει και από τις θάλασσες άλλων χωρών, θέτοντας σε κίνδυνο την αλιεία παγκοσμίως. Αν το άρθρο δεν είχε κοινοποιήσει ο αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο στον λογαριασμό του στο Twitter, ίσως να περνούσε στα ψιλά γράμματα. Ομως, ο χολιγουντιανός σταρ όχι μόνο το πόσταρε, αλλά με τη γνωστή ευαισθησία του για τα θέματα περιβάλλοντος, πήρε και θέση.

«Εχει ξεκινήσει να χτυπάει συναγερμός με αυτή την πρακτική που ακολουθεί η Κίνα και πρέπει να τον ακούσουμε», έγραψε ο Ντι Κάπριο, τονίζοντας ότι ο αντίκτυπος στις τοπικές οικονομίες, καθώς και στη βιωσιμότητα των ειδών των ωκεανών, θα είναι πολύ μεγάλος.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Κίνα έχει κατασκευάσει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο βαθέων υδάτων στον κόσμο, με σχεδόν 3.000 πλοία, ανέφερε το ρεπορτάζ, με τους κινέζους ψαράδες να «ψαρεύουν και σε άλλους ωκεανούς, εξαντλώντας σιγά σιγά το απόθεμα των ψαριών».

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απάντησαν στις «κατηγορίες», κάνοντας σαφές ότι η χώρα βασίζεται κυρίως στις ιχθυοκαλλιέργειες και όχι στην αλιεία βαθέων υδάτων.

«Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Λεονάρντο ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά θα πρέπει, επίσης, να σέβεται τα γεγονότα και να σταματήσει να μιλάει απερίσκεπτα ή έχοντας άλλους σκοπούς», ανέφερε η επίσημη εφημερίδα του υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας, Farmers’ Daily.

«Και τελικά, ποιος καταστρέφει την οικολογία του ωκεανού; Είναι η υπεραλιεία στην Κίνα ή η υπερκατανάλωση ψαριών στις αναπτυγμένες χώρες;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ψαριών και παράγουν πολύ λίγα δικά τους.

Η κινεζική οικονομία βασίζεται πολύ στην αλιεία της. Μόνο που, σύμφωνα με τους New York Times, το έχει «παρακάνει», θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των θαλασσινών σε όλον τον πλανήτη (GettyImages)

Περίπου το 65% των ψαριών της Κίνας προέρχεται από ιχθυοτροφεία και η αλιεία στα βαθιά νερά παράγει 2,24 εκατ. τόνους θαλασσινών, έγραψε. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αλιεία στα βαθιά νερά παρήγαγε περισσότερα από 22 εκατ. τόνους αλιευτικών προϊόντων πέρυσι, ενώ η παράκτια αλιεία έφερε στα πιάτα μας 9,5 εκατ. τόνους, αναφέρει δημοσίευμα των βρετανικών Times.

Η αριστερή κινεζική εφημερίδα Global Times κατηγόρησε τους New York Times (που έφεραν το θέμα στο προσκήνιο) ότι προσπάθησαν να δυσφημήσουν την Κίνα με προκατειλημμένες αναφορές, προκειμένου να στηρίξουν την γεωπολιτική ατζέντα της Ουάσινγκτον.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί, άλλωστε, για το γεγονός ότι εξάντλησε τα ψάρια σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, τον Ινδικό Ωκεανό, τον Νότιο Ειρηνικό και τις ακτές της Αφρικής, αλλά και επειδή το 99% της αλιείας στα νησιά Γκαλαπάγκος το παίρνει εκείνη.

«Η θάλασσά μας δεν μπορεί να αντέξει αυτή την πίεση άλλο», δήλωσε στους New York Times ο Αλμπέρτο Αντράντε, ένας ψαράς από τα Γκαλαπάγκος. Είπε, επίσης, ότι η παρουσία τόσων πολλών κινεζικών σκαφών έχει δυσκολέψει πολύ τους ντόπιους ψαράδες στα νερά του Ισημερινού. «Οι στόλοι αυτοί ισοπεδώνουν τα αποθέματα και φοβόμαστε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει άλλη αλιεία, με απλά λόγια δεν θα υπάρχουν ψάρια να ψαρέψουμε».