Αεροδρόμιο Χονγκ Κονγκ, Ιούλιος. Αυτοί οι δυστυχείς δεν είναι υποψήφιοι διαστημικοί τουρίστες, αλλά κανονικοί επιβάτες διεθνούς πτήσης. Ισως φεύγουν για διακοπές... | REUTERS / Thomas Peter
Επικαιρότητα

Κίνα: Deal με τη Δύση για την τεχνολογία mRNA!

Η εταιρία Fosun Pharma σε συνεργασία με την BioNTech θα παρασκευάσουν στη Σαγκάη εμβόλιο βασισμένο στη νέα τεχνολογία για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση μετά την αποτυχία του Sinovac να ανακόψει την επέλαση της παραλλαγής «Δέλτα» στην Ασία
Protagon Team

Αλλαξε το γούρι τού… κορονοϊού για τους Κινέζους: μπορεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπούλησαν τα δικά τους εμβόλια, κάνοντας εξαγωγές 500 εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως, ωστόσο η καλπάζουσα παραλλαγή «δέλτα» μετέβαλε τους συσχετισμούς. Πλέον οι πελάτες τους, ειδικά στην κινεζική γειτονιά, δηλαδή οι ασιατικές κυβερνήσεις, μετέβαλαν τη στρατηγική τους και άρχισαν να εγκαταλείπουν τα κινεζικά εμβόλια και να προμηθεύονται δυτικά. Πρόκειται για μία ομάδα χωρών που είχαν βασιστεί στα προϊόντα του Πεκίνου για να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό. Για τη Repubblica, που προβάλλει δεόντως την είδηση, στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία πλανάται το ερώτημα κατά πόσον τα κινεζικά σκευάσματα προστατεύουν από τη νόσο.

Την περασμένη εβδομάδα οι ταϊλανδέζικες αρχές ανακοίνωσαν την αλλαγή του εμβολιαστικού προγράμματος. Αντί για τις δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac, θα προχωρήσουν σε έναν συνδυασμό εμβολίων. Τα κρούσματα εκεί συνεχίζουν να αυξάνονται, και υπάρχουν ισχυρές διαμαρτυρίες για παραίτηση του πρωθυπουργού. Πολλοί είναι αυτοί που απορρίπτουν το κινεζικό εμβόλιο και απαιτούν άμεσες εισαγωγές δόσεων των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

Η ίδια κίνηση αποφασίστηκε από την Ινδονησία, χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από τη «Δέλτα». Εκεί το περασμένο Σάββατο καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ καθημερινών λοιμώξεων, με 54.000 χιλιάδες κρούσματα σε 24 ώρες, ενώ σημειώθηκαν και 1.338 θάνατοι. Η Ινδονησία προτίμησε για τη δεύτερη δόση εμβολιασμού το σκεύασμα της Moderna έπειτα από ένα πραγματικό χουνέρι: ξαφνικά αρρώστησαν εκατοντάδες υγειονομικοί που είχαν εμβολιαστεί με το Sinovac, τριάντα μάλιστα πέθαναν! Σε όλη τη χώρα τα νοσοκομεία καταρρέουν από την πίεση, ωστόσο η εμβολιαστική καμπάνια δεν πάει καλά, αφού μόνο το 5,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις αντικορονοϊκού εμβολίου.

Επίσης, η Μαλαισία, έχοντας εξαντλήσει τα αποθέματα της Sinovac, αποφάσισε να αλλάξει και να επικεντρωθεί στο εμβόλιο της Pfizer. Ενώ και οι Φιλιππίνες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν δόσεις τόσο από τη Moderna όσο και από τη Pfizer.

Το Πεκίνο θέλει την τεχνολογία mRNA

Το κλου: η ίδια η Κίνα σκέφτεται να «υποκύψει» στο πρώτο ξένο εμβόλιο, αφού τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως για την Comirnaty (είναι ο ορός της BioNTech, με τεχνολογία mRNA), η παραγωγή της οποίας θα ανατεθεί στην εταιρεία σύμπραξης Fosun Pharma-BioNTech που θα εδρεύει στη Σαγκάη. Ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό για όσους έχουν ήδη λάβει τις δύο πρώτες δόσεις του κινεζικού εμβολίου.

Αυτά τα νέα δεν είναι καλά νέα για το Πεκίνο, από γεωπολιτικής πλευράς, καθώς η Ασία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κίνας όσον αφορά τη λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων. Σημειωτέον ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κίνα, με την Ινδονησία ειδικά να έχει ήδη παραγγείλει 125 εκατομμύρια δόσεις. Πάντως τους τελευταίους μήνες οι εξουσιαστές στο Πεκίνο επιτάχυναν την εκστρατεία εμβολιασμού και χορήγησαν στον κινεζικό λαό σχεδόν 1,45 δισεκατομμύρια δόσεις. Στόχος τους είναι μέχρι το τέλος του έτους ο εμβολιασμός να αφορά το 70% του πληθυσμού – πάντα σε «εθελοντική βάση».

Τα κινεζικά σκευάσματα

Τα κινεζικά εμβόλια Sinovac και Sinopharm εγκρίθηκαν τον Ιούνιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για επείγουσα χρήση. Προλαμβάνουν τη λοίμωξη σε ποσοστό κυμαινόμενο από 51% μέχρι 79%, ενώ το προϊόν της Pfizer κατά 95%. Σίγουρα, προσφέρουν λιγότερη προστασία από τα δυτικά, λένε οι ειδικοί, αλλά το να μιλάμε για πλήρη αποτυχία τους θα ήταν άδικο. Οπως πολλά άλλα εμβόλια, σχολιάζουν οι Ιταλοί, τα κινεζικά εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου. Κάποια μελέτη που έγινε στην Ταϊλάνδη έδειξε ότι τα αντισώματα που παράγονται σε άτομα εμβολιασμένα με Sinovac μειώνονται στο μισό κάθε 40 ημέρες. Και ειδικά για τη «δέλτα», η προστασία που προσφέρουν τα κινεζικά εμβόλια υπολογίζεται στο 20%.