Οι αρχές ασφαλείας της Κίνας κατάφεραν να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν μέρος από το δίκτυο κατασκόπων της CIA στην χώρα τους το διάστημα 2010-2012, αφήνοντας την αμερικανική υπηρεσία χωρίς επαρκείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει εκεί.
Δεν είναι, πάντως, σαφές πώς έφτασαν οι κινεζικές αρχές σε αυτό το σημείο, είτε δηλαδή με τη βοήθεια δικού τους πληροφοριοδότη μέσα στα CIA είτε με άλλο τρόπο όπως το χάκινγκ σε απόρρητα δίκτυα.
Οπως γράφουν οι New York Times, που επικαλούνται πρώην και νυν αμερικανούς αξιωματούχους, από το τέλος του 2010 οι Κινέζοι δολοφόνησαν ή φυλάκισαν πάνω από 10 –ίσως ακόμη και 20- πληροφοριοδότες της CIA.
Σε μία περίπτωση, ένας από τους πράκτορες της CIA πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός στα μάτια συναδέλφων του στο προαύλιο ενός κυβερνητικού κτιρίου, σε μια κίνηση που προφανώς θα έδινε ένα σαφές μήνυμα στους άλλους.
Μόλις άρχισαν οι πρώτες απώλειες, η CIA και το FBI άρχισαν μυστική εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τη διαρροή. Ωστόσο, άλλα μέλη της ομάδας έρευνας θεωρούσαν ότι ευθύνεται κάποιος κατάσκοπος και άλλα ότι οι κινεζικές αρχές κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της CIA με το οποίο επικοινωνεί με τις πηγές της.
Το FBI από την πλευρά του θεωρούσε ότι η απροσεξία των χειριστών των πληροφοριοδοτών τους εξέθεσε στις κινεζικές υπηρεσίες. Σύχναζαν για παράδειγμα σε συγκεκριμένο εστιατόριο όπου υπήρχαν μικρόφωνα ενώ οι σερβιτόροι ήταν κινέζοι πράκτορες.
Τουλάχιστον ένα πρόσωπο, ένας αμερικανός κινεζικής καταγωγής, συγκέντρωσε τις υποψίες της ομάδας έρευνας για πιθανή διαρροή, αλλά εναντίον του δεν προέκυψαν στοιχεία αρκετά για τη σύλληψή του.
Μέχρι σήμερα, η πραγματική αιτία της διαρροής παραμένει άγνωστη.
Αν και η κατάσταση σταθεροποιήθηκε από το 2013, η ζημιά, σύμφωνα με τη CIA, είναι πολύ μεγάλη. Το δίκτυο των κατασκόπων σε μια χώρα σαν την Κίνα χρειάζεται πολλά χρόνια για να στηθεί και να αποδώσει, πόσο μάλιστα σε μια χώρα όπου επικρατεί ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος σε θέματα ασφάλειας.
Συγκρίνουν μάλιστα οι New York Times τις απώλειες τους κινεζικού δικτύου με αυτές που προκάλεσαν τη δεκαετία του ‘80 δύο πράκτορες των Σοβιετικών στη CIA και το FBI αντίστοιχα, όταν παρέδωσαν στη Μόσχα ονόματα και άλλα στοιχεία που ξήλωσαν το δίκτυο της CIA στην ΕΣΣΔ.