Ο σουρεαλισμός των αγορών. Κινέζος φοράει μάσκα προστασίας από τα μικρόβια, καθώς περνάει μπροστά από ταμπλό του Χρηματιστηρίου | REUTERS/Yuya Shino
Επικαιρότητα

Η Κίνα «κατάπιε» 2,5 τρισ. δολάρια

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα διακόπτεται η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στο Πεκίνο – Σεισμικές δονήσεις σε όλη την Ευρώπη – Ελεύθερη πτώση και για το πετρέλαιο - Επιστροφή σε θετικό έδαφος την Παρασκευή για την Ασία, (προσωρινό) σήμα λήξης της αναταραχής
Protagon Team

«Κίτρινος πυρετός» που εξαπλώνεται επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα για μια νέα πανδημία που αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Ή, μήπως, τελικά, η δραματική εξέλιξη των τελευταίων ημερών στα χρηματιστήρια έχει την ίδια ακολουθία με μια ασθένεια βαριάς μορφής; Αυτό που βιώνει πρωτίστως η Κίνα και δευτερευόντως η παγκόσμια οικονομική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να έχει τα στοιχεία μιας ασύμβατης απειλής.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, οι κινεζικές αγορές την Πέμπτη καταβαραθρώθηκαν, οι μετοχές πέφτουν στο ναδίρ, το γιουάν υποχωρεί ραγδαία και τελικά αναστέλλεται η συνεδρίαση για να περιοριστεί ο χαλασμός. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κατορθωτό. Εξού και μέσα στις πρώτες έξι ημέρες του 2016 χάθηκαν περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο CSI 300, ένας δείκτης αναφοράς για τα blue  chips σε Σαγκάη και Shenzhen, υποχώρησε 7%, κάτι που προκάλεσε το πάγωμα των συναλλαγών για όλη την ημέρα.

Ο Shanghai Composite Index σημείωνε πτώση 7,3% όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας τις απώλειες σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, σε άνω του 12%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Αυγούστου.

Πτώση καταγράφουν και οι δείκτες στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε 2,33% στις 17.767 μονάδες, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει πτώση 2,75%, ο S&P/ASX 200 κατά 2,20% και ο Straits Times στη Σιγκαπούρη υποχωρεί 2,15%.

Αντιστροφή της εικόνας την Παρασκευή, με την Κίνα σε θετικό πρόσημο, το Τόκιο να κλείνει αρνητικά, αλλά χωρίς σημαντικές απώλειες, και τα futures στην Ευρώπη να δείχνουν μεικτή εικόνα.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα κλείνουν οι πόρτες του Χρηματιστηρίου στην Κίνα

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνέχισε να αποδυναμώνει την αξία του γιουάν σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, μέχρι τα 6,5646 γουάν, στην μεγαλύτερη κίνηση έπειτα από τις 13 Αυγούστου, ύστερα από την υποτίμηση του γιουάν.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας κατηγόρησε τους κερδοσκόπους στις αγορές για την πρόσφατη αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος, και δεσμεύθηκε να διατηρήσει το γουάν σχετικά σταθερό.

«Κάποιες κερδοσκοπικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από το να “παίζουν” με το γιουάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Αυτές οι κινήσεις «δεν έχουν τίποτα κοινό με την πραγματική οικονομία της Κίνας» και έχουν μόνο προκαλέσει «μη φυσιολογικές διακυμάνσεις στο νόμισμα», πρόσθεσε.

Η αυξανόμενη ανοχή των κινέζων φορέων χάραξης πολιτικής για ένα χαμηλότερο γιουάν, θεωρείται μια ένδειξη ότι προσπαθούν να αναζωογονήσουν μια οικονομία που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, μετάλλων.

Αυτές οι ανησυχίες βοήθησαν ώστε να χαθούν 2,5 τρισ. δολάρια από την αξία των χρηματιστηρίων παγκοσμίως στις πρώτες έξι ημέρες του έτους.

«Το κινεζικό γουάν βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών. Για να σταθεροποιηθούν τα ριψοκίνδυνα assets και το κλίμα να αντιστραφεί, θα χρειαστούμε μια σταθερή ή ακόμη και θετική κίνηση στο κινεζικό νόμισμα. Είναι σαφές ότι η αγορά ανησυχεί όλο και περισσότερο από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό παγκοσμίως», αναφέρει ο Chris Weston, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG Ltd.

Πτώση την Πέμπτη, κατά 2%, στις ευρωαγορές

Σημαντικές απώλειες της τάξης του 2% κατέγραψαν την Πέμπτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Η εξήγηση είναι απολύτως λογική, όσο και αναμενόμενη: Δέχτηκαν ισχυρή πίεση, τόσο από το νέο sell off στις ασιατικές αγορές, όσο και από τη διολίσθηση του πετρελαίου – στο χαμηλότερο επίπεδο, από τον Δεκέμβριο του 2003.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,96% στις 5.954 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση χάθηκαν περισσότερα από 30 δισ. στερλίνες, δηλαδή πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,29% στις 9.980 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο DAX βρέθηκε κάτω των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2015.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,72% στις 4.404 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σαφώς επηρεασμένο από το διεθνές αρνητικό κλίμα ήταν την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων. Με ισχυρές απώλειες 4,35% ολοκληρώθηκε, τελικά, η διαπραγμάτευση, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 590,75 μονάδες. Στο δυσμενές επενδυτικό κλίμα συμβάλλει και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το Aσφαλιστικό, η οποία προμηνύεται μακρά και επίπονη.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,32% στις 346,12 μονάδες.

Πτώση άνω του 2% (και) στη Γουόλ Στριτ

Με σημαντικές απώλειες άνω του 2% έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ, με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να ρίχνουν βαριά τη «σκιά» τους στο επενδυτικό κλίμα. Σε όλα συνέδραμε αρνητικά και η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

O δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,31%, στις 16.515,46 μονάδες.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,03%, στις 4.689,34 μονάδες.

Αντίστοιχα, ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά, κατά 2,37%, στις 1.943,18 μονάδες.

Η ανησυχητική πτώση του γιουάν, όπως αποτυπώνεται στο γράφημα

Ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, που είχαν πολλά χρόνια να σημειωθούν, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και η περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω μίας αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 32,68 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 32,83 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Στην Ασία, η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 4,3% στα 32,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004.

«Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η αγορά φοβάται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί με την επιβράδυνση της οικονομίας της», δήλωσε αναλυτής της ενεργειακής εταιρείας Phillip Futures.

Ανάκαμψη στην Κίνα την Παρασκευή

Την Παρασκευή, πάντως, το κλίμα αντιστράφηκε και η Σαγκάη, μετά από κάποιες διακυμάνσεις στην αρχή, κατέγραψε κέρδη που έφταναν το 2% ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκε αρχικά και το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

Το Quartz εξηγεί ότι οι διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου στην Κίνα αφορούν περισσότερο επενδυτές στο εσωτερικό της χώρας, καθώς μεγάλο μέρος των ξένων εγκατέλειψε από το περασμένο καλοκαίρι μετά το κύμα ρευστότητας που πέρασε το ένα τρις. Ευρώ το οποίο έριξε στην αγορά το Πεκίνο για να στηρίξει την αγορά. Για την ώρα οι επενδυτές συστήνουν ψυχραιμία και αναμονή στους κινέζους επενδυτές.

Με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, η εικόνα ήταν μεικτή, επισημαίνει στην περίληψή του ο Guardian. Η κρατική παρέμβαση για την ενίσχυση του γουάν, αλλά και οι αγορές από την «εθνική ομάδα» των μεγάλων εταιρειών που περίπου υποχρεωτικά αγοράζουν σωρηδόν μετοχές, κράτησε τις αγορές ψηλά. Αντίθετα, το Τόκιο έκλεισε με πτώση και 320 δις. χαμένα από την κεφαλαιοποίηση μέσα στην εβδομάδα

Ανοδικά κινήθηκε και το πετρέλαιο που ξεκόλλησε από τα χαμηλά 12 ετών και πέρασε ξανά τα 34 δολάρια το βαρέλι, την ώρα όμως που ο χαλκός και άλλα μέταλλα εξακολουθούν να πιέζονται.