Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: «Εντάξει, άντε να πείραξα τα στοιχεία τόσο δα» | EPA/CLEMENS BILAN/POOL
Επικαιρότητα

Η Κίνα και η κάθε άλλο παρά «κρυστάλλινη» Κρισταλίνα

Η βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, κατηγορείται ότι κατά τη θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα παραποίησε οικονομικά δεδομένα ώστε να μην υποβιβαστεί η Κίνα στην κατάταξη του Ιδρύματος τη σχετική με το επενδυτικό κλίμα
Protagon Team

Σκάνδαλο πρώτης γραμμής διαταράσσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη, με πρωταγωνίστρια την επικεφαλής ενός Οργανισμού ο οποίος υποτίθεται ότι επιβλέπει πιστώσεις και φροντίζει για την ευταξία στον τομέα.

Η βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα… μόχλευσε στοιχεία υπέρ της Κίνας ώστε να τη διατηρήσει στη θέση της και να μην υποβιβαστεί στην κατάταξη περί «ευνοϊκού κλίματος για μπίζνες».

Το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από έρευνα δικηγορικής εταιρείας η οποία εξέτασε τι συνέβη με την έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας για το έτος 2018. Οι ερευνητές λένε ότι ανώτερα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας άσκησαν πίεση στους υπαλλήλους-αναλυτές με σκοπό να βελτιώσουν την κατάταξη της Κίνας στην εν λόγω έκθεση.

Η «Doing Business» βαθμολογεί τις επιδόσεις των χωρών όσον αφορά το «κλίμα για μπίζνες» που επικρατεί στο εσωτερικό τους, δηλαδή αξιολογεί το επενδυτικό κλίμα, συνεπώς και τη δυνατότητα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, ιδιωτικών και τραπεζικών. Το 2017 (δύο χρόνια πριν από τα κορονοϊκά γεγονότα του εργαστηρίου της Γουχάν, σημειωτέον) η Κίνα βρισκόταν στην 78η θέση, αλλά οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν έτοιμοι να την υποβάθμιζαν στην 85η για το 2018.

Η δικηγορική έρευνα αποκάλυψε ότι οι Κινέζοι, εκ των μεγαλομετόχων του Ιδρύματος, πίεσαν την Γκεοργκίεβα και τον αμερικανό πρόεδρό του Τζιμ Γιονγκ Κιμ με μοναδικό σκοπό τους να αποφύγουν τη νίλα. Η Γκεοργκίεβα χειρίστηκε την υπόθεση κατόπιν εντολής του Κιμ. Ετσι τον Οκτώβριο του 2017 επισκέφθηκε τον αρμόδιο υπάλληλο-αναλυτή στο σπίτι του και του πρότεινε «ρετούς» των στοιχείων. Δεν έγιναν μαγικά, ούτε υπήρξαν εκπλήξεις: η Κίνα πράγαματι διατήρησε τη θέση της στην κατάταξη…

Η απάντηση της Βουλγάρας στα παραπάνω είναι και αυτή κάπως θολή: «Η διαφωνία μας είναι βαθιά όσον αφορά τα συμπεράσματα και τις ερμηνείες της έρευνας». Κατόπιν αυτών η Παγκόσμια Τράπεζα ματαίωσε τη δημοσίευση της νέας έκθεσης «Doing Business. Γιατί; Το σκεπτικό των ιθυνόντων έχει ενδιαφέρον: το πείραγμα των στοιχείων δεν σταμάτησε με την επέμβαση της Γκεοργκίεβα, αλλά συνεχίστηκε και το 2020, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια χώρα της Σαουδική Αραβία.