Ο Σι Τζινπίνγκ στο μέσο της πρώτης σειράς στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, στο Πεκίνο, την Κυριακή | REUTERS/Thomas Peter
Επικαιρότητα

Η Κίνα «ετοιμάζεται για πόλεμο»: Ανακοίνωσε στρατιωτικές δαπάνες ύψους €210 δισ.

Κατά 7,2% αυξάνεται ο προϋπολογισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, για το 2023, όπως ανακοινώθηκε στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, που συνεδριάζει στο Πεκίνο
Protagon Team

Η Κίνα θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 7,2%, φτάνοντας τα 210 δισ. ευρώ το 2023, καθώς ανώτερο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει «να προετοιμαστεί για πόλεμο».

Η κυβέρνηση όρισε στόχο ανάπτυξης το 5% για το τρέχον έτος, ενώ το 2022 το ποσοστό έφτασε το 3%, καθώς η πανδημία έπληξε την κινεζική οικονομία.

Οι στόχοι ανακοινώθηκαν καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ παρέδωσε την ετήσια έκθεση εργασίας στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, το κινεζικό Κοινοβούλιο, που θα συνεδριάζει στο Πεκίνο όλη αυτή την εβδομάδα.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης, το Κογκρέσο θα ανανεώσει τη θητεία του Σι Τζινπίνγκ για μία ακόμα φορά και θα ορίσει πρωθυπουργό τον Λι Κιανγκ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Λι Κεγκιάνγκ, ανώτερο στέλεχος του κόμματος, προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις «προετοιμαζόμενη για πόλεμο».

Ο 67χρονος Λι δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πιέσεις για «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, αλλά επανέλαβε ότι η Κίνα θα είναι σταθερά ενάντια στην ανεξαρτησία της νήσου.

Οπως σημείωσαν οι Times, η Κίνα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς παγκοσμίως, δεύτερο μετά τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το ποσοστό του στο εθνικό ΑΕΠ, περίπου 1,7%, είναι κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον Γουάνγκ Τσάο, εκπρόσωπο του εθνικού συνεδρίου.

«Η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητη μόνο για να αντιμετωπίσουμε τις περίπλοκες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά επίσης για να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μιας μεγάλης δύναμης. Το μέλλον της Κίνας είναι στενά συνδεδεμένο με αυτό του κόσμου. Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός δεν θα αποτελέσει απειλή για καμία χώρα αλλά θα είναι μία θετική δύναμη στη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας και της παγκόσμιας ειρήνης», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Ο Λι είπε επίσης ότι η χώρα κατάφερε να διατηρήσει την οικονομία σταθερή πέρυσι παρά τα πλήγματα από «πολλαπλούς απροσδόκητους παράγοντες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας».

Παρά τα οικονομικά προβλήματα του προηγούμενου έτους, ο Λι αναφέρθηκε σε «επιτεύγματα», όπως η μείωση του ποσοστού ανεργίας σε αστικά κέντρα στο 5,5%, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2%.

Σι Τζινπίνγκ: Η τεχνολογία το κλειδί της ανάπτυξης

Αργότερα, στην ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ως το κλειδί της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Ο Σι είπε ότι η μεγαλύτερη αυτοδυναμία και ισχύς στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας ήταν ο δρόμος για την προώθηση της «ανάπτυξης υψηλής ποιότητας» και την οικοδόμηση της Κίνας ως «μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας».

Ο κινέζος πρόεδρος πρόσθεσε ότι, «για να ανοίξει νέους τομείς και νέα πεδία στην ανάπτυξη και να προωθήσει νέους μοχλούς ανάπτυξης και νέες δυνάμεις ενόψει του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού, η Κίνα θα πρέπει τελικά να βασιστεί στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία».

Κάλεσε ακόμα σε αυξημένη συνεργασία μεταξύ της κινεζικής βιομηχανίας, του ακαδημαϊκού κόσμου και των ερευνητικών ιδρυμάτων για την υποστήριξη της «πρωτότυπης και πρωτοποριακής έρευνας».