Καλή είναι η εξόρυξη πρώτων υλών (και σπανίων γαιών), καλύτερη η παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, αλλά σαν τον τουρισμό δεν έχει: το κατάλαβαν και οι Κινέζοι, έτσι άνοιξαν τα σύνορά τους και πάλι στους τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο, πρώτη φορά αφ’ ότου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, προ τριετίας.
Με την άρση των περιορισμών στα σύνορά της, λοιπόν, η Κίνα ελπίζει να αναζωογονήσει τον τουρισμό και την οικονομία της που σε βιομηχανικό επίπεδο, αλλά και σε εμπορικό, διαμετακομιστικό, δεινοπάθησε από τα σκληρά λοκντάουν της κυβέρνησης του Πεκίνου. Η χαλάρωση των αντικορονοϊκών περιορισμών και η ανακήρυξη της «νίκης επί της Covid» άνοιξαν τον δρόμο στον τουρισμό.
Η Κίνα επαναλαμβάνει τη διαδικασία έκδοσης βίζας σε ξένους τουρίστες από τις 15 Μαρτίου, ενώ η χωρίς βίζα είσοδος θα αρχίσει επίσης στο νησί Χαϊνάν και στη Σαγκάη όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια. Τα τουριστικά γκρουπ από το Χονγκ Κονγκ και από το Μακάο θα ανακτήσουν και αυτά το προνόμιό τους να εισέρχονται στην κινεζική ενδοχώρα χωρίς βίζα. Και όχι μόνο: οι βίζες εισόδου οι οποίες είχαν εκδοθεί προτού η Κίνα απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, στις 28 Μαρτίου 2020, θα ισχύσουν κανονικά.
Με δεδομένο ότι δεκάδες εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες πήγαιναν στην Κίνα κάθε χρόνο πριν από την πανδημία, οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα μπορεί να αναμένει σημαντική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις με το άνοιγμα των συνόρων της. Αλλά και οι ίδιοι οι κινέζοι πολίτες θα δύνανται να ταξιδεύουν με εκδρομικά γκρουπ σε 60 χώρες του κόσμου (από 20 που ήταν προηγουμένως).
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε μόλις 3% το 2022, που ήταν η χειρότερη επίδοση εδώ και μισόν αιώνα. Για το τρέχον έτος το Πεκίνο έχει θέσει στόχο το 5%, ενώ ο άρτι τοποθετηθείς από τον Σι Τζινπίνγκ στην πρωθυπουργία Λι Κιάνγκ διατείνεται ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σταθεροποιείται και ανακάμπτει ξανά.