Η Κίνα χρησιμοποιεί τη Σχολή Ηγεσίας Μουαλίμου Τζούλιους Ναϊερέρε για να εξαγάγει το απολυταρχικό καθεστώς της στη Μαύρη Ηπειρο | MNLS
Επικαιρότητα

Η Κίνα ανοίγει στην Τανζανία σχολή εκπαίδευσης… αυταρχικών ηγετών

Η Σχολή Ηγεσίας Μουαλίμου Τζούλιους Νιερέρε» συνιστά την πρώτη απόπειρα της ασιατικής χώρας να εξαγάγει το μοντέλο διόλου δημοκρατικό διακυβέρνησής της στην Αφρική
Protagon Team

Η Κίνα άνοιξε την πρώτη της σχολή διακυβέρνησης στην Αφρική, εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά αυταρχικών ηγετών της ηπείρου, καθώς αρχίζει να εξάγει το πολιτικό μοντέλο της στο εξωτερικό. Η σχολή, που ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί στην Τανζανία, είναι μια χωρίς περιστροφές κίνηση αύξησης της πολιτικής επιρροής του Πεκίνου στον Τρίτο Κόσμο.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) στέλνει δασκάλους για να διδάξουν ανερχόμενα στελέχη κομμάτων από έξι αφρικανικές χώρες, σε θέματα όπως η «σκέψη του Σι Τζινπίνγκ» καθώς και  η προπαγάνδα και η επιβολή πειθαρχίας σύμφωνα με την κομματική ιδεολογία, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Οι καθηγητές της σχολής διδάσκουν στους μελλοντικούς ηγέτες της Μαύρης Ηπείρου πώς να ταυτίζουν τα κόμματά τους με τις αντίστοιχες χώρες τους δημιουργώντας μακροχρόνια αυταρχικά καθεστώτα, μέσω μηχανισμών που ελέγχουν δομές, δικαστήρια και άλλους κρατικούς θεσμούς.

Η Σχολή Ηγεσίας Μουαλίμου Τζούλιους Νιερέρε, στα περίχωρα του Νταρ ες Σαλάμ, της μεγαλύτερης πόλης της Τανζανίας, άνοιξε πέρυσι και χρηματοδοτήθηκε από δωρεά 36,6 εκατ. ευρώ από την κεντρική σχολή του ΚΚΚ για κορυφαία στελέχη του κόμματος. Πήρε το όνομά της από τον Τζούλιους Νιερέρε, πρώτο και μακρόβιο πρόεδρο της ελεύθερης Τανζανίας.

Η σχολή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ΚΚΚ και των κυβερνώντων κομμάτων της Νότιας Αφρικής, της Ζιμπάμπουε, της Τανζανίας, της Μοζαμβίκης, της Ναμίμπια και της Ανγκόλα, τα οποία έχουν παραμείνει στην εξουσία για δεκαετίες, συχνά μέσω εκλογικής νοθείας, εκλογικής βίας και μεγάλης διαφθοράς.

Περίπου 120 αξιωματούχοι συμμετείχαν στο πρώτο μεγάλο εκπαιδευτικό συνέδριο πέρυσι και 170 σε ένα δεύτερο, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Τα μέλη της αντιπολίτευσης των έξι αφρικανικών χωρών δεν προσκαλούνται, ενώ αναλυτές από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Αφρικής που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προβλέπουν ότι οι προσκλήσεις θα μπορούσαν σύντομα να επεκταθούν σε κυβερνώντα κόμματα άλλων χωρών.

Η τεράστια πανεπιστημιούπολη της σχολής χτίστηκε από μια κινεζική κατασκευαστική εταιρεία και περιλαμβάνει μια αίθουσα δεξιώσεων, γυμναστήρια, γήπεδα τένις και περίπου 300 δωμάτια σε στυλ ξενοδοχείου, με έπιπλα κινεζικής κατασκευής.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το σχολείο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα αφρικανικά έθνη να αναπτυχθούν. Ωστόσο, δημοσιογράφοι από τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και τη δανέζικη εφημερίδα Politiken που το επισκέφτηκαν, ανέφεραν ότι τα οικονομικά μαθήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την πολιτική εκπαίδευση.

Αλλα μαθήματα που διδάσκονται με τη βοήθεια αφρικανικού προσωπικού περιλαμβάνουν τη διοίκηση κομμάτων, τη στρατολόγηση μελών των κομμάτων και μαθήματα από το επαναστατικό παρελθόν της Κίνας. Οι αξιωματούχοι ενθαρρύνονται να ευθυγραμμιστούν με την Κίνα σε ζητήματα όπως η επέκτασή της στην διεθνώς αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Κόλιν Ενγκουζαπέουα, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Ναμίμπια, Swapo, ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο του περασμένου Ιουνίου, είπε στο Axios ότι ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή πολλά από τα «υπέροχα μαθήματα» που διδάσκονται από έναν κινέζο εκπαιδευτή.

«[Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας] εργάζεται χέρι-χέρι [με την κυβέρνηση]», δήλωσε ο Ενγκουζαπέουα, περιφερειακός συντονιστής στην αφρικανική χώρα. «Αυτή είναι μια από τις πολύ σημαντικές πτυχές πάνω στις οποίες πρέπει να εργαστούμε τόσο στη Ναμίμπια, όσο και σε άλλα αφρικανικά αδελφά κόμματα».

Ο Ενγκουζαπέουα έγραψε σε μια έκθεση για το κόμμα του μετά το πέρας της εκπαίδευσης ότι υποσχέθηκε να «εξοντώσει τίγρεις», να «διαλύσει μύγες» και «να κυνηγήσει αλεπούδες» στη Ναμίμπια – επαναλαμβάνοντας εκφράσεις από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος Σι για να στοχεύσει πολιτικούς αντιπάλους.

Η Αν-Μαρί Μπρέιντι, από το Πανεπιστήμιο του Κάντερμπερι στη Νέα Ζηλανδία, είπε στο Axios: «Είναι σαν να επιστρέφουμε ξανά στις πολιτικές της εποχής του Μάο, με την Κίνα να γίνεται πρότυπο για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μόνο που αυτά δεν είναι επαναστατικά κόμματα, είναι αυταρχικά κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία μέσα σε κατ’ όνομα μόνο δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης».