Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια παγκοσμίως, αλλά με το προσδόκιμο ζωής να προβλέπεται πάνω από τα 80 μέχρι το 2050, η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει | Frédéric Soltan/Corbis via Getty Images/Ideal Image
Επικαιρότητα

Η Κίνα αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, φοβούμενη ασφαλιστικό κραχ

Η συρρίκνωση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναγκάζει το Πεκίνο να λάβει μέτρα για να μην στερέψουν τα ταμεία των συντάξεων
Protagon Team

Ασφαλιστικό κραχ φοβάται η Κίνα καθώς βλέπει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται και το προσδόκιμο ζωής να ανεβαίνει.

Μπροστά στον κίνδυνο να «στέρεψουν» τα ταμεία των συντάξεων, το ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας ενέκρινε ένα σχέδιο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά σε διάστημα 15 ετών.

Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του, η ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες θα έχει αυξηθεί από τα 60 στα 63 έτη. Οι γυναίκες εργάτριες που σήμερα συνταξιοδοτούνται στα 50 και με τα νέα όρια θα βγαίνουν στην σύνταξη στα 55 – για τις γυναίκες υπαλλήλους το όριο ηλικίας θα αυξηθεί από τα 55 στα 58 έτη.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, από το 2030 οι Κινέζοι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να έχουν συγκεντρώσει εισφορές 20 ετών (αντί για 15 που είναι σήμερα) για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων στοχεύει στο να μειωθούν οι αντιδράσεις. Οπως και να ‘χει, αυτοί που σήμερα βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ανησυχούν περισσότερο και υποστηρίζουν  ότι, σε μια αγορά εργασίας που στενεύει, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουν τη δουλειά τους, πόσο μάλλον να βρουν νέα.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί ενεργά στη γήρανση του πληθυσμού, να ενθαρρύνει και να στηρίξει την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Η Κίνα έχει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια παγκοσμίως. Οι συντάξεις φτάνουν το πολύ στα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τις εισφορές και το είδος της απασχόλησης.

Μετά την κορύφωση του 2022 στα 1,4 δισεκατομμύρια, ο πληθυσμός της χώρας δείχνει σημεία συρρίκνωσης. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο. Το προσδόκιμο ζωής, το οποίο ήταν 44 έτη το 1960, αυξήθηκε στα 78 έτη το 2021 και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 80 μέχρι το 2050.

Καθώς η γενιά που γεννήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής του «ενός παιδιού» κυριαρχεί στο εργατικό δυναμικό, ο αριθμός των φορολογουμένων που συνεισφέρουν στα κρατικά ταμεία θα συνεχίσει να μειώνεται.

Χωρίς αλλαγή πολιτικής, το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο θα αδειάσει πιο γρήγορα από ό,τι θα γεμίσει μέσα σε λίγα χρόνια και θα εξατμιστεί εντελώς μέχρι το 2035, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.