Επικαιρότητα

Η κηδεία-υπερπαραγωγή της Βασίλισσας

Ηταν μια περίπλοκα σκηνοθετημένη αποχαιρετιστήρια παράσταση, που τα είχε όλα: περίτεχνα κοστούμια, γκάιντες, καμπάνες, στρατιώτες έφιππους, κανονιοβολισμούς, παγκόσμιους ηγέτες και λαμπερούς γαλαζοαίματους
Protagon Team

H τελευταία πράξη ενός τεράστιου κεφαλαίου στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός κεφαλαίου που κράτησε για επτά δεκαετίες και πλέον, γράφτηκε εχθές, με την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Το τελευταίο «αντίο» στην μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας αποτέλεσε την μεγαλύτερη σύναξη ηγετών των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και των απανταχού γαλαζοαίματων.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Βρετανίας «επί των όπλων» περιμένοντας τη βασίλισσα, την αρχηγό τους, για μια τελευταία επιθεώρηση | SSgt Dek Traylor/Pool via REUTERS

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, ενώ σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washigton Post η τελετή της κηδείας της Ελισάβετ ήταν μια περίπλοκα σκηνοθετημένη αποχαιρετιστήρια υπερπαραγωγή, που τα είχε όλα: περίτεχνα κοστούμια, γκάιντες, καμπάνες, στρατιώτες έφιππους, κανονιοβολισμούς, παγκόσμιους ηγέτες και λαμπερούς γαλαζοαίματους. Οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε το φέρετρο με τη σορό της Βασίλισσας ήταν ασφυκτικά γεμάτοι με κόσμο- Βρετανούς και μη-, ωστόσο από τις τηλεοράσεις ή μέσω διαδικτύου παρακολουθούσε, σε απευθείας μετάδοση την τελετή, ένα κοινό πολύ μεγαλύτερο. Θα έλεγε κανείς πως την κηδεία είδε ο μισός και πλέον πλανήτης.

Η τηλεθέαση ρεκόρ και τα πλήθη στους δρόμους του Λονδίνου

Σύμφωνα με τα περισσότερα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, την διάρκειας 12 ωρών και πλέον τελετή παρακολούθησαν περισσότεροι από 4,1 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, παγκοσμίως, σε αυτή την μεγαλόπρεπη κατακλείδα του 10ημερου θρήνου για το θάνατο της Ελισάβετ. Πρόκειται, επομένως, για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός όλων των εποχών. Για τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους τηλεθεατές ήταν ένα φαραωνικών διαστάσεων θέαμα, το οποίο ξεπέρασε σε τηλεθέαση προηγούμενα βασιλικά viral γεγονότα, όπως η κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου πέρισυ, ο γάμος του Πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011, η γαμήλια φιέστα του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, το 2018, ή το ύστατο χαίρε στην Πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997. Βέβαια, η εποχή έχει αλλάξει και η πρόσβαση στην πληροφορία, τηλεοπτική ή μη είναι πολύ πιο εύκολη σήμερα, από ποτέ.

Μαυροφορεμένοι πολίτες κάθε ηλικίας παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνη όσα εξελίσσονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου | Beresford Hodge/Pool via REUTERS

Παράλληλα, σε περίπου δύο εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι που βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου, προκειμένου να δουν την πομπή με το φέρετρο, την ώρα που η πολιτική λειτουργία έγινε ενώπιον 2.000 υψηλών προσκεκλημένων, στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Σύμφωνα με την Washigton Post, ακόμα και όταν η Μητροπολιτική Αστυνομία σταμάτησε να επιτρέπει την είσοδο άλλων ανθρώπων στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, χιλιάδες άνθρωποι απλώς συνέχισαν να στέκονται σε δρόμους κοντά στο πολυκατάστημα Harrods, ακούγοντας απλώς τα πένθιμα εμβατήρια που έβγαιναν από τα μεγάφωνα.

Γιγαντοοθόνες που ήταν με δεξιοτεχνία παντού τοποθετημένες, βοήθησαν στο να μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν την τελετή. Ωστόσο, για όσους είδαν την τελετή από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή μέσω διαδικτύου, ελέγχονται ως ανακριβείς οι πληροφορίες αναλυτών, οι οποίοι ανέφεραν πως την κηδεία παρακολούθησαν τηλεοπτικά 7,7 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Αυτό θα ήταν αδύνατο, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται στα 7,975 δισεκατομμύρια σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση του Ο.Η.Ε..

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη βύθιση της σορού της, στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο Ουίνδσορ. Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας, το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο και τοποθετήθηκαν στον βωμό. Ο Βασιλιάς Κάρολος μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Αργότερα, σε μία ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου ενταφιάστηκαν στο ίδιο παρεκκλήσι, όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφή της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Και έτσι, η αυλαία έπεσε. Η εποχή έχει ήδη αλλάξει.