Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ | REUTERS/Leah Millis
Επικαιρότητα

Η καθαίρεση του Τραμπ δεν είναι πια ταμπού

Την καθαίρεση ή παραίτηση του αμερικανού προέδρου προδικάζουν πολλά ΜΜΕ ανά τον κόσμο, με πολλά από αυτά να κάνουν λόγο για ένα θέμα που μετά τις τελευταίες εξελίξεις έπαψε πλέον να αποτελεί ταμπού
Protagon Team

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της αμερικανικής Δικαιοσύνης, με την καταδίκη του Πολ Μάναφορτ, και κυρίως με την απόφαση του τέως προεδρικού δικηγόρου Μάικλ Κόεν να δηλώσει ένοχος και να συνεργαστεί με το FBI, ολοένα και ακούγεται στους «διαδρόμους εξουσίας» της Ουάσινγκτον μια λέξη που μέχρι πρότινος ήταν σχεδόν απαγορευμένη, αποτελώντας μια μαύρη, σκοτεινή κηλίδα στο «τελειότερο», όπως διατείνονται οι Αμερικανοί, πολιτικό σύστημα της υφηλίου.

Η λέξη impeachment, δηλαδή η παραπομπή του προέδρου Τραμπ για δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, δεν αποτελεί πλέον ταμπού, με πολλούς μάλιστα να προδικάζουν ήδη το πρόωρο τέλος της προεδρίας Τραμπ μετά τα γεγονότα της «Μαύρης Τρίτης», όπως χαρακτήρισε ο διεθνής Τύπος την προχθεσινή ημέρα, με τις καταδικαστικές αποφάσεις για δύο πρώην στενούς συνεργάτες του.

Πόσο πιθανό είναι αυτό, ωστόσο;

Η ιταλική Corriere Della Sera σημειώνει πως «αν συγκεντρωθούν και άλλα στοιχεία εναντίον του Τραμπ μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι πιθανή μια πρόταση καθαίρεσης του προέδρου, ακόμη και αν τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αποδεικνύουν απευθείας ανάμειξή του στην υπόθεση RussiaGate».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press πάντως επισημαίνει πως ναι μεν οι δύο υποθέσεις μπορεί να φέρνουν τον Τραμπ σε δύσκολη θέση, ωστόσο είναι δύσκολο να οδηγήσουν τον ίδιο σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου ως κατηγορούμενο, τουλάχιστον όσο διατηρεί το αξίωμα του προέδρου.

Και αυτό καθώς πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι οι εν ενεργεία πρόεδροι είναι δύσκολο να παραπεμφθούν σε δίκη.

Το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο παρέχει νομικές συμβουλές και καθοδήγηση σε εκτελεστικές υπηρεσίες, έχει ήδη κρίνει ότι δεν μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη ένας εν ενεργεία πρόεδρος.

Ενα άλλο ερώτημα που τίθεται εδώ έχει να κάνει με το αν η ομολογία του Κόεν μπορεί να εξαναγκάσει τον Τραμπ να δώσει κατάθεση στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ.

Ηδη οι δικηγόροι του Τραμπ διαπραγματεύονται με τον Μόλερ για το αν ο πρόεδρος θα υποβληθεί σε συνέντευξη στο πλαίσιο της έρευνας για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Μπορεί να δώσει χάρη στον… εαυτό του;

Αλλο κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του για οιονδήποτε λόγο και αφορμή και εφόσον το κρίνει ο ίδιος σκόπιμο.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, πάντως, δικηγόρος του Τραμπ, είπε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο.

«Η απονομή χάριτος στον εαυτό του θα ήταν αδιανόητη και πιθανώς θα οδηγήσει σε άμεσο impeachment» δήλωσε τις προάλλες ο Tζουλιάνι στο δίκτυο NBC. «Και δεν χρειάζεται να το κάνει, δεν έκανε τίποτα λάθος».

«Ο Τραμπ πλέον είναι ευάλωτος»

Την άποψη πως οι τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτο τον πρόεδρο Τραμπ εκφράζει στην Corriere ο Ντέιβιντ Φρουμ, τακτικός συνεργάτης του έγκριτου The Atlantic και συγγραφέας του βιβλίου «Trumpocracy» με θέμα την προεδρία Τραμπ.

Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα ποσοστά αποδοχής του που όσο περνάει ο καιρός κατακρημνίζονται, αλλά και το ότι πλέον δεν γίνεται να ισχυρίζεται πως η έρευνα εναντίον του είναι άδικη. Υπάρχουν τόσες ενδείξεις που θα ήταν παράλογο να το κάνει. Δεδομένου δε πως τον περιμένουν στη… γωνία και οι ομοϊδεάτες του Ρεπουμπλικανοί, ειδικά με τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν, τον Νοέμβριο.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτο τον πρόεδρο Τραμπ (REUTERS/Kevin Lamarque)

«Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου είναι προς το παρόν δεμένοι στο άρμα του, καθώς δεν θέλουν να ρισκάρουν τυχόν απώλειες σε έδρες και πλειοψηφία» σημειώνει ο Φρουμ, ο οποίος υποψιάζεται μια είδους παρασκηνιακή συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει είναι η αντίδραση των αντιπάλων του, των Δημοκρατικών, οι οποίοι πολύ θα ήθελαν την καθαίρεσή του.

«Δεν είμαι υπέρ του να κάνουν οι Δημοκρατικοί κεντρικό θέμα της εκστρατείας του Νοεμβρίου την καθαίρεση του προέδρου. Και αυτό γιατί το ενδεχόμενο ενός impeachment αποτελεί ανοικτό τραύμα στο πολιτικό σύστημα μιας χώρας. Το μάθημα με την περίπτωση Κλίντον είναι αυτό: να μη χρησιμοποιούμε τόσο ευαίσθητα εργαλεία, αν το εκλογικό σώμα δεν είναι εντελώς πεπεισμένο για κάτι. Και αυτή τη στιγμή δεν είναι» καταλήγει ο Φρουμ.

Το δίλημμα των Δημοκρατικών

Τι θα συμβεί όμως αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές του φθινοπώρου; Αναλυτές λένε πως το κόμμα θα βρεθεί τότε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να επιδιώξει την καθαίρεση του Τραμπ, όπως απαιτεί μεγάλο μέρος της βάσης των Δημοκρατικών, ή όχι;

Το θέμα διχάζει ήδη το κόμμα, με τους πιο μετριοπαθείς να διστάζουν. Λένε πως αν η έρευνα του Μόλερ δεν βρει αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για συμπαιγνία με τους Ρώσους, η καθαίρεση θα γίνει μπούμεραγκ.

Κάποιοι Δημοκρατικοί βουλευτές, ιδιαίτερα από περιοχές που ευνόησαν εκλογικά τον Τραμπ, ανησυχούν ότι η καθαίρεση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δικό τους μέλλον στο Κογκρέσο.

Αλλοι βιάζονται να εκκινήσουν τις διαδικασίες, και ήδη 58 Δημοκρατικοί του σώματος, υπό την ηγεσία του βουλευτή Αλ Γκριν από το Τέξας, ψήφισαν να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τα άρθρα της καθαίρεσης εναντίον του Τραμπ.

Οι πιο απρόθυμοι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι περιμένουν την έκβαση της έρευνας Μόλερ σχετικά με τους δεσμούς των συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία, η οποία θα κρίνει τις κατηγορίες που θα μπορούσαν να απαγγελθούν εναντίον του προέδρου.

Αλλά τα περισσότερα μέλη της ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή δεν έχουν πειστεί ακόμα, και πολλοί είναι ανήσυχοι για την προοπτική πρόκλησης ισχυρής πολιτικής αντίδρασης από τους Ρεπουμπλικανούς, όπως συνέβη στη βάση των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα καθαίρεσης του Κλίντον.