Η κατασκευασμένη φωτογραφία με την Κάμαλα Χάρις, τον Puff Daddy (αντί του Μόντελ Γουίλιαμς) και μια νέα γυναίκα, την κόρη του Γουίλιαμς | CreativeProtagon / Reuter
Επικαιρότητα

Η Κάμαλα Χάρις, ο «άτακτος» ράπερ και μια φωτογραφία 25ετίας

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία της υποψήφιας των Δημοκρατικών από το χθες, που «πειράχτηκε» στο σήμερα για να τη συσχετίσει με τον κατηγορούμενο για σωματεμπορία Σον Κoμπς, γνωστότερο ως Puff Daddy
Protagon Team

Μια φωτογραφία σχεδόν 25 ετών ανέσυραν και «πείραξαν» κάποιοι για να συνδέσουν το όνομα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις με τον ράπερ Σον Κομπς (Puff Daddy ή Diddy), ο οποίος αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών για σωματεμπορία και θεωρείται «βαρόνος» των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Η παραποιημένη εικόνα –που κυκλοφόρησε μέσω «δεξιών» λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα– δείχνει τη Χάρις χαμογελαστή δίπλα στον Puff Daddy, σε ένα στιγμιότυπο που αποπνέει οικειότητα μεταξύ τους. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύλληψη του ράπερ στη Νέα Υόρκη. Δεν αναφέρονται, φυσικά, λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο του ενσταντανέ.

Μόνο που η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 2001, δηλαδή πριν από πολλά χρόνια, και ο πραγματικά εικονιζόμενος δίπλα στη Χάρις είναι ο τηλεπαρουσιαστής Μόντελ Γουίλιαμς, με τον οποίο η αντιπρόεδρος έβγαινε για λίγο εκείνη την εποχή.

Συγκεκριμένα, η αμοντάριστη φωτογραφία δείχνει την αντιπρόεδρο με τον Γουίλιαμς και την κόρη του στην Καλιφόρνια, σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την έρευνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο Γούλιαμς είδε την πειραγμένη φωτογραφία και αντέδρασε γράφοντας: «Πάλι τα ίδια με το “όλοι οι μαύροι μοιάζουν μεταξύ τους…”».

Δεν είναι, βέβαια, ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που επιστρατεύεται η τεχνολογία επεξεργασίας εικόνων για να υπηρετήσει τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση.

Η βρετανική Telegraph γράφει ότι ο τέως πρόεδρος και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ –η οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει τη Χάρις– επεξεργασμένες με προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να την εμφανίζουν ως υποστηρίκτριά του.