H Αλα Γουάινσταϊν δεν εφηύρε τις πλωτές ανεμογεννήτριες, αλλά είναι αυτή που, όπως φαίνεται, θα δημιουργήσει το περιβάλλον εκείνο ώστε αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να επιτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Η αρχή θα γίνει από τις θάλασσες της Καλιφόρνιας, τις οποίες η Γουάινσταϊν θέλει να μετατρέψει σε μεγάλα θαλάσσια πάρκα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Για τον σκοπό αυτόν έχει συνιδρύσει την εταιρεία Trident Winds LLC, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα συγκεκριμένο τύπο πλωτών ανεμογεννητριών που υπόσχονται επανάσταση σε αυτόν τον τομέα.
Πριν από μόλις δέκα χρόνια, δεν υπήρχε η τεχνολογική δυνατότητα τοποθέτησης πλωτών ανεμογεννητριών στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Οι συμβατικές ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στην κορυφή γιγάντιων ατσάλινων κολόνων και δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν σε βάθη μεγαλύτερα των τριάντα μέτρων. Ενας άλλος τύπος πλωτών ανεμογεννητριών, που δεν τοποθετούνται σε κολόνες αλλά σε σκαλωσιές τεσσάρων άκρων, μπορούν να τοποθετούνται σε σημεία του ωκεανού όπου ο πυθμένας βρίσκεται σε βάθη περίπου 70 μέτρων.
Ομως η υφαλοκρηπίδα της Καλιφόρνιας διασπάται γρήγορα και βυθίζεται, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία, ακόμη και πολύ κοντά στις ακτές, ο πυθμένας να βρίσκεται σε βάθη 200 μέτρων.
Η Γουάινσταϊν, με συνέντευξή της στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic, μιλάει για ανεμογεννήτριες που θα τοποθετούνται σε πλωτές πλατφόρμες και θα μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ωκεανού, όσο βαθύ και αν είναι αυτό. Η πλατφόρμα θα ενώνεται με τη στεριά με υποθαλάσσια καλώδια. Παρά το γεγονός ότι η λειτουργία μιας τέτοιας ανεμογεννήτριας ακούγεται πιο δύσκολη και μεγαλύτερου κόστους από τις υπόλοιπες της θάλασσας, η Γουάινσταϊν υποστηρίζει ότι αυτό δεν ισχύει. Οπως αναφέρει, μπορεί με έναν βασικό μηχανισμό υποστήριξης να δημιουργηθούν μεγάλα θαλάσσια πάρκα αιολικής ενέργειας και μάλιστα αυτός η μηχανισμός θα λειτουργεί σε κάθε ωκεανό (Ειρηνικό ή Ατλαντικό) αλλά και σε κάθε περιοχή, είτε αυτή είναι τα νερά της Καλιφόρνιας είτε αυτά της Αλάσκας. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αν υπάρξει μαζική παραγωγή αυτών των πλωτών ανεμογεννητριών, το κόστος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Οφέλη και παρενέργειες
Ειδικά για την Καλιφόρνια, οι Αρχές της οποίας επιθυμούν να επιτύχουν ηλεκτροδότηση της πολιτείας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό 60% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και 100% μέχρι το 2045, οι πλωτές ανεμογεννήτριες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Σύμφωνα με τους θιασώτες της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, αυτή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των νοικοκυριών της πολιτείας αλλά ακόμη και αυτές της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια εκεί. Ηδη στην πρωτεύουσα, το Σακραμέντο, το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας ζήτησε από την Επιτροπή Ενέργειας να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των θαλάσσιων ανεμογεννητριών.
Ομως υπάρχουν και διάφορα εμπόδια και αντιρρήσεις στη χρήση των θαλάσσιων ανεμογεννητριών και ειδικά στη δημιουργία μεγάλων θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η ύπαρξή τους αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αλιείς, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στη μετακίνηση και κυκλοφορία των φαλαινών, θα διαταράξει διάφορα οικοσυστήματα, θα χαλάσει τη θέα πολλών περιοχών στον ωκεανό, ενώ υπάρχουν και θαλάσσιες περιοχές που οι αυτόχθονες θεωρούν ιερές. Οπότε είναι πιθανό να υπάρξουν πολύπλευρες αντιδράσεις, που άλλες φορές θα οδηγήσουν σε πιθανές καθυστερήσεις της εγκατάστασης θαλάσσιων ανεμογεννητριών και άλλες φορές σε ματαίωσή τους.